Пређи на садржај

Пређи на садржај

Крилати лепотани из тропских предела

Крилати лепотани из тропских предела

Крилати лепотани из тропских предела

Од дописника Пробудите се! из Шпаније

ПУТНИЦИ који први пут дођу у тропску кишну шуму надајући се да ће видети егзотичне животиње и птице, понекад доживе разочарање. Већина животиња активна је само ноћу, док су птице најчешће скривене од погледа у крошњама дрвећа.

„Постоји мноштво знакова који указују на то да шума врви од живота — свуда унаоколо чују се звуци“, објашњава се у књизи The Mighty Rain Forest. Упркос томе, „уколико посетилац није спреман да проведе доста времена стрпљиво чекајући и будно мотрећи, највероватније ће видети само лептире“, наводи се у поменутој књизи. На сву срећу, лепота и раскошне боје тропских лептира чине посету кишној шуми незаборавном.

Лептири тропских предела истичу се по величини, разноврсности и бојама. Шумско зеленило пружа идеалну позадину за блиставу плаву, црвену и жуту боју лептира који лепршају шумским пропланцима. Осим ових које красе уобичајене боје, у Јужној Америци можете видети и лептире с прозирним крилима. Неке друге врсте имају крила чија доња страна изгледа још упечатљивије од горње. Примера ради, браон крила лептира буљине украшена су великим шарама које подсећају на совино око. Али нису сви лептири упадљиви — понекад ће само изузетно пажљив посматрач приметити да се пред њим налази инсект а не увели лист.

Посетиоце често привуче необична величина тропских лептира. Неки су већи од малих птица и лете или лебде с подједнаком живахношћу. Вредно је споменути и бројност врста које живе у кишним шумама. У Малезији су тропске шуме дом за скоро хиљаду, а у Перуу за четири хиљаде врста, што је 20 посто од укупног броја врста лептира у свету.

Иако се на крилима лептира може видети широк спектар боја, све те нијансе најчешће нису резултат мноштва различитих пигмената. Крила лептира се састоје од прозирне мембране на којој се налазе хиљаде сићушних љуспица, које углавном имају исте пигменте. Посматрач стиче утисак да види другу боју јер се различите љуспице комбинују на сличан начин као и мноштво малих тачкица званих пиксели на екрану телевизора.

Можда мислите да је ове лепотане најбоље посматрати док лебде изнад цвећа, али у кишној шуми то углавном није случај. Већина цветова који својим обилним нектаром привлаче лептире налази се високо у крошњама дрвећа, тако да су ови лепотани скривени од ока посетиоца који стоји у подножју. На срећу, мужјаци лептира спуштају се на тло ради соли. Сматра се да они током сезоне парења изгубе неопходне минерале које надокнађују тако што сишу влагу с тла. Стога су влажна шумска стаза или обала потока идеална места за посматрање лептира у кишној шуми.

Можда ћете негде у шуми наићи и на групу лептира који се заједно одмарају. Лептири из тропских предела често одлазе на починак на исто место. Неки ће вам можда дозволити да им се приближите док стоје на неком листу и уживају у јутарњем сунцу. Чак иако изгледа да има врста које скоро никад не мирују, са̂мо посматрање њихових прекрасних боја док лете улепшаће вашу посету кишној шуми.

[Оквир⁄Слике на 18. страни]

Свечана поворка Lepidoptera

Мора се признати да није нимало лако оценити који је лептир или мољац најлепши. Па ипак, нема сумње да се неке групе посебно истичу. a

Ластини репци (Papilionidae)

Велика породица лептира живих боја од којих многи на крајевима задњих крила имају мали продужетак који подсећа на реп. Брзо лете и углавном се хране цветовима које налазе у крошњама дрвећа.

Морфо лептири (Morphidae)

Живе само у Јужној и Средњој Америци. Имају предивна крила светлуцавоплаве боје која се прелива у различитим нијансама, зависно од светлости. Док лептир лагано маше крилима, њихова интензивна плава боја се мења, у складу са углом под којим светлост пада на њих.

Лептири птичјих крила (Ornithoptera)

Обитавају у југоисточној Азији и тропским пределима Аустралије. Као што њихово име указује, то су огромни лептири чија су крила већа него крила многих птица. Изузетно су лепи и ретки, због чега се дословно може рећи да су злата вредни.

Мољци из породице Uraniidae

Ови предивни инсекти који се не убрајају у лептире већ у мољце, активни су дању. Врсту Chrysiridia madagascariensis с Мадагаскара, на чијим се крилима преливају све дугине боје, неки сматрају „најлепшим инсектом на свету“.

[Фуснота]

a Ред Lepidoptera сачињавају лептири и мољци.

[Извори]

Морфо: Zoo, Santillana del Mar, Cantabria, España; остали лептири из оквира: Faunia, Madrid

[Слика на 16. страни]

Прозирна крила лептира „Hypoleria oto“

[Слика на 16. страни]

Лептир „Thecla coronata“. Доња површина његових крила (лево), живописна је исто као и горња (изнад)

[Слика на странама 16, 17]

„Ornithoptera goliath“ (у природној величини)

[Слика на 17. страни]

Доња страна крила лептира буљине

[Слика на 17. страни]

Лептир који подсећа на увели лист

[Слика на 18. страни]

Тропски лептири сишу влагу с тла како би дошли до соли

[Слика на 17. страни]

Hypoleria oto: Zoo, Santillana del Mar, Cantabria, España; остале фотографије: Faunia, Madrid

[Извори слика на 17. страни]

Лептир који подсећа на увели лист и жути лептир: Zoo, Santillana del Mar, Cantabria, España; остале фотографије: Faunia, Madrid