Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте летећу веверицу

Упознајте летећу веверицу

Упознајте летећу веверицу

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФИНСКЕ

ВЕВЕРИЦЕ се могу наћи у скоро сваком делу света. Међутим, једна од најнеобичнијих врста је свакако сибирска летећа веверица. a Да ли тај мали глодар заиста може да лети? Какво је то створење и зашто се тако ретко може видети?

Како лете?

Иако све веверице које живе на дрвећу скачу с једног дрвета на друго, ниједна од њих се не може поредити с летећом веверицом. Дужина њеног скока износи чак 80 метара! Али како јој то полази за руком?

Летећа веверица има аеродинамичне мембране које би задивиле сваког ваздухопловног инжењера. „Предњи део мембране подупрт је хрскавицом која се протеже од ручног зглоба“, наводи књига The World of the Animals. „Иако изгледа да се мембрана састоји од само два слоја коже, у склопу ње налази се и један танки слој мишића који овим веверицама омогућава да мењају лук мембране, чиме утичу на њене аеродинамичне карактеристике.“

У лету, ова веверица изгледа као да је потпуно спљоштена. Када не лети, понекад се стиче утисак да на себи има сиви крзнени капут, и то неколико бројева већи!

Како она успева да лети, а да при том не удари у неку препреку? Њен реп је попут кормила усмерава у лету. Непосредно пре слетања на дрво, веверица отвара „падобран“ — то јест, заузима вертикални положај. Веома ретко се дешава да направи погрешну процену и падне на земљу.

Овом крзненом „змају“ користи и то што је лаган. Просечна одрасла летећа веверица тешка је свега око 150 грама, а дугачка око 20 центиметара, не рачунајући реп. Уши су јој мале и без чуперака, тако да јој не отежавају лет.

Ноћни летач

Летећа веверица има карактеристичне очи, које изгледају попут великих црних бисера. За разлику од осталих врста веверица, она је ноћна животиња. Зато јој је потребан добар вид како би пронашла своју омиљену храну — ресе и лишће листопадног дрвећа, као и пупољке четинара. С обзиром на то да је зими теже доћи до хране, летећа веверица током јесени прави мале залихе у скровиштима на гранама и у стаблима дрвећа.

У пролеће су неке летеће веверице толико заокупљене игром да заборављају да се током поподнева одморе. Осим тога, у то доба године очекује их још нешто — парење. Након што мужјак успе да импресионира женку својим летачким способностима, време је да се почне с припремама за прављење гнезда. Као гнездо може да послужи кућица за птице, уколико је доступна, или рупа у стаблу. Летећа веверица обично има више гнезда. Нека од њих служе као спремишта за храну, а друга као додатни простор за становање. Неке летеће веверице могу направити гнездо чак и у амбару. Међутим, за разлику од других врста, оне не воле да живе у граду!

У касно пролеће или у рано лето, женка доноси на свет двоје или троје младунаца. Она их храни што значи да има пуно посла, чак и током дана. Новорођени младунци могли би стати на врх вашег прста. Међутим, до краја јесени они ће већ стећи способност да лете!

Зашто се тако ретко могу видети?

Зашто се летећа веверица тако ретко може видети? Један разлог је тај што се ова мала ноћна животиња тихо креће кроз крошње дрвећа и не привлачи лако пажњу посматрача. Поред тога, она обично насељава листопадно-четинарске шуме северних области које се протежу од Балтичког мора, преко руских тајги, па до Тихог океана.

Изгледа да је захваљујући непрегледним сибирским шумама опстанак летеће веверице засигуран. Па ипак, ова врста — попут других врста животиња које се гнезде у дрвећу — изгубила је услед крчења шума велики број места за гнежђење. У Финској, западном делу њеног станишта, летећа веверица је заштићена декретом који је донела Европска унија. Довољно је спазити је само на тренутак или пронаћи њен измет па да се на одређеном подручју одложи или забрани извођење грађевинских радова.

Наравно, летеће веверице нису ни свесне тога. Заиста, изгледа да њихов начин живота ништа не може пореметити. Док се над шумама севера спушта сутон, хиљаде њушкица извирује из стабала дрвећа. Затим, летеће веверице једним скоком полећу с гране и неколико тренутака касније поново су на своме!

[Фуснота]

a То је само једна од преко 30 врста летећих веверица. Многе од њих, укључујући и џиновску летећу веверицу величине мачке, живе у шумама југоисточне Азије. Афричке веверице из породице Anomaluridae углавном се не убрајају међу летеће веверице, иако изгледом веома подсећају на њих. Најлакше се могу препознати по репу који има чуперке само при врху и у делу корена.

[Слика на 23. страни]

Ilya Lyubechanskii/BCIUSA.COM

[Слика на 24. страни]

Веверице: Benjam Pöntinen

[Извор слике на 22. страни]

Ресе, омиљена храна летеће веверице

[Извор слике на 23. страни]

Младунче сибирске летеће веверице

[Извор слике на 24. страни]

Веверице: Benjam Pöntinen