Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта се даје овог лета?

Шта се даје овог лета?

Шта се даје овог лета?

ШТА обично радите лети? Ако је топло, може бити лепо проводити време напољу — уживајући на плажи или у парку.

Међутим, запослени у филмској индустрији рачунају на то да ће милиони људи добар део свог времена провести унутра гледајући филмове. У Сједињеним Државама, где постоји преко 35 000 биоскопских сала, протеклих година је око 40 посто зараде од продатих улазница остварено током летње сезоне. a „То је исто што и време Божића за трговину“, каже Хајди Паркер, уредница часописа Movieline.

Није одувек било тако. Лето је за биоскопе у Америци било мртва сезона, због чега је у многима од њих био смањен број пројекција или су затварани до јесени. Али средином 1970-их, милиони су са летње жеге почели да хрле у биоскопске сале опремљене клима-уређајима. Пошто су деца тада на распусту, појавило се потенцијално тржиште које није промакло пажњи филмаџија. Недуго затим настао је летњи блокбастер. b Као што ћемо видети, то је променило начин производње и рекламирања филмова.

[Фусноте]

a У Сједињеним Државама, летња филмска сезона траје од маја до септембра.

b Израз „блокбастер“ обично се односи на филмове који зараде најмање 100 милиона долара. Понекад се користи и у ширем смислу, да се укаже на хит филмове, без обзира на зараду коју остваре.