Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како сунце може да сија у поноћ?

Како сунце може да сија у поноћ?

Како сунце може да сија у поноћ?

„КАКО је могуће да сунце уопште не залази?“ Пошто сам пореклом из Финске, а служим као мисионар у Папуа-Новој Гвинеји, често ми постављају слична питања. У тропским областима, дужина обданице се током године врло мало мења. Стога је онима који овде живе тешко да схвате да на Арктику сунце месецима не залази. Многи се још више изненаде када им кажем да тамо зими сунце уопште не излази.

Како то онда сунце сија у поноћ? Ова необична појава повезана је с чињеницом да је, док Земља кружи око Сунца, њена оса ротације нагнута под углом од 23,5 степени у односу на вертикалу. Према томе, када је на северној хемисфери лето, северни пол је нагнут према Сунцу, док је током зиме нагнут на супротну страну. Пошто се Земља окрене око своје осе једном дневно, током једне ноћи у години — око 21. јуна — у области оивиченој Северним поларником сунце уопште не залази. Слично томе, једном годишње — око 21. децембра — оно се уопште не помаља на хоризонту, иако се у подне стиче утисак као да зора само што није почела да свиће.

У ствари, што северније идете од Северног поларника, све је више летњих ноћи током којих сунце сија и у поноћ и све је више зимских дана без сунчеве светлости. На самим половима дан и ноћ трају по шест месеци. a

Како људи који живе у поларним областима спавају лети, када сунце не залази, и како подносе веома дуге зимске ноћи? У неким крајевима, људи су некада спавали више него двоструко дуже током зимских месеци таме него током лета. Међутим, код многих је модеран начин живота довео до смањења те разлике. Али дуги летњи дани још увек испуњавају становнике северних земаља додатном енергијом. „Када сунце сија у 11 сати увече, баш ми се и не иде на спавање“, каже Патрик, који живи на Аљасци. „Понекад изађем из куће и косим траву или радим неки други посао.“

С друге стране, месеци када сунце не залази или када се уопште не помаља иза хоризонта могу бити тешки и у физичком и у психичком погледу. Стога, неки људи замрачују своје спаваће собе када је лето, а зими се излажу блештавој вештачкој светлости — то чине како би имали уједначен сан и спречили појаву исцрпљености и депресије. Упркос тим потешкоћама, они који живе на далеком северу и њихови гости слажу се у једном — сунце које сија у поноћ је заиста незабораван призор (Приложено).

[Фуснота]

a Исто важи и за Антарктик, с тим што се годишња доба смењују обрнутим редоследом — на Антарктику је лето када је на Арктику зима.

[Дијаграм/Слике на 31. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Услед нагиба Земљине осе, полови су лети стално изложени сунчевој светлости, а зими су стално у сенци (Приказ важи за северну хемисферу)

Јесен ←

Зима Лето

Земља се окрене

око своје осе

→ Пролеће једном дневно

[Слика на 31. страни]

Фотографија поноћног сунца снимљена посебном техником

[Извор]

© Paul Souders/WorldFoto