Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Коњи плешу на ветру“

„Коњи плешу на ветру“

„Коњи плешу на ветру“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

„Ко може посматрати ваше складне кораке, вашу чисту и савршену лепоту покрета, вашу одмереност и осећај за простор, а да при том не осети усхићење?“ (РАФАЕЛ АЛБЕРТИ, ШПАНСКИ ПЕСНИК).

СВЕТЛА се гасе и почиње музика. На сцени се појављује јахач на белом коњу који поскакује у ритму музике. Затим му се придружује група јахача на коњима који лагано трче укруг и мењају правац, при чему су им покрети савршено усклађени. Док задивљено посматра те прекрасне животиње како изводе грациозне покрете, публика остаје без даха.

Краљевска андалузијска школа дресурног јахања, која се налази у шпанском граду Херес де ла Фронтера, у целом свету је позната по коњима који плешу. Представа у којој они учествују прави је коњички балет. Основу за кореографију чине класична дресура и doma vaquera, то јест „сеоска дресура“. a Традиционална шпанска музика и јахачи одевени у костиме из 18. века доприносе томе да гледање ове представе буде посебан доживљај.

Чистокрван шпански коњ

У поменутој представи учествују чистокрвни шпански коњи, познати и као андалузијски коњи. Шпански коњ је стара пасмина која је живела пре више хиљада година на планинама Иберијског полуострва. Још у доба Римљана, ти коњи су били веома цењени у војсци.

Истакнуте особине андалузијског коња јесу снага, окретност, гордо држање и послушност. Посебно вредним чини их њихова јединствена нарав — иако су ватрени лако их је дресирати. Захваљујући својој снази и окретности, ови коњи могу да изводе веома тешке кораке и скокове. Па ипак, није нимало лако створити од ове племените животиње грациозног плесача.

Обука племенитог коња

Краљевску андалузијску школу дресурног јахања основао је 1972. Алваро Домек. У њој се коњи обучавају помоћу пажљиво одабраних гимнастичких вежби које развијају њихове мишиће. С временом ће бити у стању да у савршеном складу изводе тешке фигуре. Оваква дресура се спроводи у два чувена центра — у Шпанској школи јахања у Бечу и у Краљевској школи у Шпанији. Представе које се одржавају у овим центрима очаравају посетиоце и остављају снажан утисак и на најзахтевније дресере коња.

Да би постигли такву изузетну вештину извођења, и јахач и коњ морају много да вежбају. У највећем броју случајева, они заједно вежбају по седам сати дневно, пет дана у недељи, током периода од четири године. Обука почиње с најједноставнијим покретима, при чему јахач учи коња да на његову команду крене напред. Након што овај почетни корак доведе до савршенства, коњ мора да научи да при ходу преноси своје тежиште на задњи део тела. Ова вежба му омогућује да усмери снагу на задње ноге, што је неопходно како би могао да изводи сложеније фигуре.

Коњ учи две врсте корака, то јест покрета: природне и оне које је осмислио човек. Док се обучава првој групи, од њега се очекује да побољша своје природно кретање — ход, кас и галоп. Кораци које су осмислили кореографи Краљевске школе захтевају веома блиску сарадњу коња и јахача. За њихово извођење потребна је изузетна прецизност и огромна физичка снага. (Видите оквир „Основни кораци коњичког балета“.)

„Да би успешно извели тешке фигуре осмишљене у нашој школи, коњ и јахач морају да буду као једно“, каже Хосе Марија Санчез Кобос, који је одговоран за извођење представа у Краљевској школи. „Андалузијски коњ се сматра једном од најплеменитијих пасмина и неке од тих животиња заиста могу постати веома привржене јахачу. Па ипак, повремено се деси да се неки коњ и јахач не слажу добро и морају се раздвојити.“

На питање како коњи реагују на музику, Хосе Марија одговара: „Коњи не доживљавају музику као ми, али очигледно је да музика коју чују током представе утиче на њих. Док су на позорници, они реагују на традиционалну музику која је део представе, а изгледа да реагују и на аплауз публике.“

Коњима прија и то што се у школи изузетно брине о њима. Велика пажња се поклања њиховом дотеривању за представу. Осим тога, купају се након сваког тренинга да би се уклонио зној и да би се освежили. Пошто је њихова кожа осетљивија од људске, потребна им је посебна нега.

„Постоји једна шпанска изрека“, додаје Хосе Марија, „према којој, првих 7 година развијате пријатељство с коњем, наредних 7 година уживате у том пријатељству, док након 14 година од коња више нема никакве користи. Али то није обавезно случај у нашој школи. Један од наших коња, Заморано, учествовао је у представама и са 22 године!“

Крајњи резултат све те брижљиве неге и дресуре јесте представа у којој коњи изводе карактеристичне кораке. Публика се лично може уверити у то како коњ и јахач изванредно сарађују и како те грациозне али и снажне животиње изводе префињене покрете у ритму традиционалне шпанске музике. Сасвим је разумљиво зашто је песник Алберти, у завршном стиху своје песме коју смо делимично цитирали, описао ове племените животиње као „коње који плешу на ветру“.

[Фуснота]

a Према делу The American Heritage Dictionary of the English Language, израз „дресурно јахање“ односи се на „управљање коњем лаганим покретима јахачевих руку, ногу и тела, чиме се коњ подстиче да изводи низ сложених фигура“. Doma vaquera или „сеоска дресура“ обухвата традиционалне фигуре које су углавном инспирисане оним што коњи изводе током рада на шпанским ранчевима.

[Оквир⁄Слике на 17. страни]

Основни кораци коњичког балета

Израз „кораци“, односи се на различите покрете које коњ изводи. Следе неки основни кораци:

Пјаф: Коњ изводи ритмички кас, при чему се не креће ни напред ни назад, већ изгледа као да трчи у месту.

Пасаж: Коњ полагано каска, при чему копита подиже високо, тако да изгледа као да плеше.

Левада: Коњ подиже предње ноге високо изнад тла и стоји под углом од 45 степени. Ова фигура захтева изузетну контролу мишића и савршену равнотежу.

Курбета: Коњ изводи низ скокова не додирујући тло предњим ногама.

Каприола: Коњ скаче увис, са савијеним предњим ногама док не достигне највишу тачку, а затим избацује задње ноге.

Коњска запрега

Још једна дисциплина коју можете видети у овој представи јесте анганш, или парови. Коњи каскају вукући традиционалне кочије при чему су им покрети савршено усклађени. За то су такође потребне године увежбавања. Прелепо одевени јахачи и коњи украшени најлепшом опремом представљају призор који оживљава успомене на време када су коњи и кочије били главно превозно средство.

[Извори]

Пјаф, пасаж и каприола: Fotografía cedida por la Real Escuela Andaluza; курбета, левада и кочије: Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre

[Извор слике на 15. страни]

Fotografía cedida por la Real Escuela Andaluza