Пређи на садржај

Пређи на садржај

Може ли забављање преко Интернета заиста бити опасно?

Може ли забављање преко Интернета заиста бити опасно?

Млади питају. . .

Може ли забављање преко Интернета заиста бити опасно?

„Могло би се десити да не знаш ко је у ствари особа с којом контактираш преко Интернета“ (Данијел, 17 година). a

„Људи могу лагати на Интернету. Лако је ставити маску“ (Филип, 26 година).

ЗАБАВЉАЊЕ преко Интернета широм света стиче све већу популарност. Као што је објашњено у претходном чланку, романса се преко Интернета може брзо развити, али често се још брже заврши када се открију неке чињенице. b Међутим, разочарање није највећи разлог за забринутост. Овај начин забављања може те довести у велику опасност — физичку, емоционалну и духовну.

Како би нешто што изгледа тако безазлено као што је компјутер у твом дому, могло представљати опасност по тебе? Неке од тих опасности могу се наслутити из једног важног библијског начела. Апостол Павле је написао: „У свему желимо да се поштено владамо“ (Јеврејима 13:18). Наравно, то не значи да је непоштено користити Интернет, нити да ћеш постати такав ако га користиш. Па ипак, мора се признати да су други често непоштени и да, као што су рекли млади цитирани на почетку, Интернет олакшава да се буде непоштен и отежава да се то непоштење открије. А што се тиче забављања, непоштење представља огромну опасност.

На пример, запази какво је непоштење описано у овом библијском стиху: „Не седим с лажљивцима, не мешам се са лукавима [„онима који крију какви су“, NW]“ (Псалам 26:4). На кога се односи израз „онима који крију какви су“? Неки преводи на овом месту користе реч ’лицемери‘. Као што једно дело наводи, овај израз се може применити на „оне који крију своје намере и планове од других, или који скривају своју праву личност и циљеве“. Како таква врста непоштења долази до изражаја на Интернету? И у каквој су опасности они који желе да се забављају преко Интернета?

Вукови у овчијем руху

Један отац по имену Марко непријатно се изненадио када је на једном семинару сазнао да се веома много деце оглушује о упозорења родитеља да не посећују опасне веб-сајтове. Он каже: „Још више ме је шокирало и забринуло сазнање да педофили могу користити Интернет да намаме малолетнике на срамне сексуалне радње.“ Када млади користе Интернет за склапање нових познанстава, могу се наћи у много већој опасности него што су тога свесни.

И заиста, у новинама су објављивани извештаји о перверзним одраслим особама које вребају жртве преко Интернета, претварајући се да су млади. Према једном истраживању, „сваком петом детету које користи Интернет био је понуђен секс“. Једне новине су известиле да је тим путем било узнемиравано око 3 посто деце узраста између 10 и 17 година.

Неки млади су се изненадили када су установили да је „млада особа“ с којом су се упустили у романтичну везу преко Интернета заправо одрасла особа која је у затвору. Други млади су, ништа не слутећи, постали жртве перверзних особа. Ти подлаци најпре покушавају да изграде поверење код потенцијалне жртве путем пријатељског дописивања. Међутим, с временом они настоје да се лично састану са жртвом како би удовољили својим перверзним жељама. Трагично је то што су неки млади били претучени, силовани, па чак и убијени.

Заиста, зли људи „крију какви су“ како би пронашли жртве на Интернету. Такви те можда подсећају на Исусово поређење о лажним пророцима који „долазе у овчијем руху“, а у ствари су „грабљиви вуци“ (Матеј 7:15Ча). Користећи Интернет, они могу тако добро сакрити своје право лице да може бити готово немогуће прозрети њихове намере. Раније цитирани Филип каже: „Када с неким лично разговараш, можеш донети неке закључке на основу његовог израза лица и боје гласа. Али на Интернету је потпуно другачије. Лако је бити преварен.“

Заиста је мудар библијски савет: „Паметан човек види зло и склања се, а неискусни иду даље и бивају кажњени“ (Пословице 22:3NW). Истина, нису сви које упознаш преко Интернета опасни. Па ипак, постоје још неки начини на које људи „крију какви су“.

Опасности обмане и прикривања истине

Не изненађује што неки који желе да се забављају преко Интернета често преувеличавају или измишљају добре особине код себе и умањују или крију озбиљне мане. Лист The Washington Post цитирао је писца који је рекао: „Забављање преко Интернета може бити лоше јер људи бивају преварени.“ У наставку стоји: „Људи се често представљају као особе супротног пола... Новчана примања... раса, криминални досијеи, историја лечења менталних поремећаја и брачно стање често остају тајне дуго по започињању везе.“ Желећи да упозоре друге, многи су испричали своја болна искуства о томе како су их обмануле особе с којима су се забављали преко Интернета.

Да ли ће људи лагати о нечему тако важном као што је њихова духовност? Нажалост, хоће. Неки тврде да су прави хришћани, што је далеко од истине. Зашто то раде? И у овом случају, један од разлога је тај што је преко Интернета то лако урадити. Младић из Ирске по имену Шон признаје: „Преко компјутера је веома лако представити се у лажном светлу.“

Многи људи такву врсту обмане узимају олако, говорећи да је на почетку романтичне везе сасвим природно помало лагати. Али не заборави да Бог мрзи лагање (Пословице 6:16-19). За то постоји добар разлог. У овом свету, лажи су проузроковале много боли и патње (Јован 8:44). Непоштење је најлошији могући темељ за једну везу, посебно за ону која би требало да води до доживотне заједнице. Што је још горе, непоштење представља духовну опасност; оно угрожава однос особе која лаже са Јеховом Богом.

Нажалост, неки млади су подлегли још једној врсти непоштења. Они су се упустили у везу преко Интернета и то су крили од својих родитеља. На пример, родитељи једног тинејџера били су запањени када им је, преваливши преко 1 500 километара и без икакве најаве, на врата дошла девојка која није делила хришћанска веровања те породице. Њихов син се шест месеци забављао с њом преко Интернета, али они то нису знали све док она није дошла!

„Како је то могуће?“, питали су родитељи. Они су мислили: ’Наш син се нипошто не би заљубио у некога кога није лично упознао.‘ Али њихов син их је обмануо — у ствари, крио је какав је. Зар се не слажеш да су такве обмане лош темељ за везу?

Предности личног сусрета

Забављање преко Интернета може донети са собом и неке друге опасности. Може се десити да ти пријатељи са мреже постану приснији него људи с којима се виђаш свакодневно. Породица, пријатељи и одговорности које имаш постају мање важни. Моника из Аустрије каже: „Почела сам да запостављам старе пријатеље јер сам пуно времена проводила за компјутером с познаницима са мреже.“ То сазнање ју је тиштало и зато је одлучила да престане да користи Интернет на такав начин.

Наравно, многи користе Интернет на уравнотежен начин. Комуникација путем електронске поште може бити веома корисна за контактирање с пријатељима и вољеним особама. Ипак, сигурно се слажеш да ништа не може заменити прави сусрет. Ако си ’прошао цвет младости‘ — доба када су сексуалне жеље најјаче — и ако желиш да ступиш у брак, пред тобом је једна од најважнијих одлука у животу (1. Коринћанима 7:36). Свим силама се труди да је донесеш мудро.

Библија саветује: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке“ (Пословице 14:15). Уместо да верујеш свему што ти напише неко кога никада ниси срео, пази на своје кораке. Далеко је мудрије лично се упознати с том особом и развијати пријатељство с њом. Процени да ли се лепо слажете, посебно у погледу духовних циљева и вредности. Таква веза може водити до истински срећног брака.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Види чланак „Млади питају... Да ли да се забављам преко Интернета?“, у издању Пробудите се! од 22. априла 2005.

[Слике на 12. страни]

Да ли заиста знаш ко ти шаље поруке преко Интернета?

[Слика на 14. страни]

Лични сусрет је најбољи начин да се започне једна веза