Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Узнемиравање на мрежи?

Многи млади не би могли да замисле свој друштвени живот без мобилног телефона и Интернета. „Али, те ствари могу и озбиљно нарушити њихове односе с другима“, пише канадски часопис Maclean’s, будући да злостављачи могу користити електронску пошту и SMS поруке како би малтретирали своје жртве. „Сваки четврти млади корисник Интернета у Канади пријавио је да је примио материјал у ком се с пуно мржње говорило о другима“, наводи Maclean’s. Због таквог малтретирања полиција је подсетила грађане да се претња смрћу у писаном облику сматра кривичним делом. Цитирани часопис саветује родитељима да разговарају са својом децом о људима с којима се друже на мрежи и о сајтовима које посећују, као и да ставе компјутер на видно место, тако да могу пратити шта деца читају и пишу. У извештају се деца упозоравају да никада не одговарају на претеће поруке и да „не откривају своје лозинке никоме, па чак ни најбољим другарима“, како други не би дошли до њихових приватних података.

Више кола — више проблема

„Од царства бицикала, Кина се претвара у друштво аутомобила“, наводе новине China Daily. Број аутомобила у односу на број становника у тој земљи тренутно износи 20 према 1 000, док је у свету 120 према 1 000. Предвиђа се да ће број возила у Кини знатно порасти. Чингтај Чен, заменик директора Центра за развој при Државном савету, сматра да ће већи број возила олакшати живот многих људи. Међутим, Чен предвиђа и неке проблеме: „Уколико не нађемо начин за ефикасну контролу нивоа издувних гасова, за загађење у градовима углавном ће бити одговорни аутомобили, а не угаљ.“ У неким кинеским градовима, возила већ представљају највеће произвођаче угљен-моноксида и азот-оксида. Улаже се труд да се загађење смањи пре Олимпијских игара у Пекингу 2008.

Брачна превара

Преко 3 000 жена из Јужноафричке Републике „венчано“ је на превару, извештавају новине Sowetan из Јоханесбурга. Мислећи да се ради о уговору за посао, неке жене су потписале венчани лист. На основу таквог документа, „младожења“ из иностранства добија трајни боравак у тој земљи. „Млада“ може открити превару тек када пријави да је изгубила неку личну исправу и сазна да јој је презиме промењено, или када дође дан њеног правог венчања и сазна да је званично већ у браку! Поништити такав „брак“ може бити компликовано. Па ипак, око 2 000 жена успешно је поништило своје нежељене бракове. Да би се стало на пут овој врсти преваре, нови закон налаже да супружници из иностранства молбу за трајни боравак могу поднети тек након пет година брака.

Ретко археолошко откриће

Археолози који истражују пећине близу Мртвог мора открили су накит и друге предмете за које се верује да датирају из времена од пре 2 500 година, када су се Јевреји вратили у домовину из ропства у Вавилону. Археолози са Хебрејског универзитета у Јерусалиму и Универзитета Бар Илан у Рамат Гану пронашли су те предмете помоћу детектора за метал. Асошиејтед прес извештава да се међу тим драгоценостима налазе и бронзано огледалце, сребрни привезак, златна огрлица с перлама од полудрагог камења, вавилонски медаљон од ахата и печат на ком је приказан вавилонски свештеник који се клања месецу. „Ово откриће је заиста ретко. Не дешава се често да се пронађе толико предмета из тог периода“, рекао је Тсвика Тсук, вођа тима археолога Израелске службе за заштиту природе и националних паркова.

Деца могу доживети мождани удар

„У Канади сваког дана најмање једно дете доживи мождани удар“, извештавају новине Vancouver Sun. Неуролог Габријела де Вебер, директор канадског Дечјег завода за исхемичне ударе, каже да се деца која постану жртве можданог удара морају одмах довести на лечење. У супротном, доживеће „јаче ударе и већа неуролошка оштећења“. Према поменутим новинама, „лекови који разбијају угрушке у крви морају се дати у року од три сата након можданог удара“. Али удари код деце „често се погрешно тумаче као епилептични напади или мигрена“. Цитиране новине запажају да у симптоме који указују на мождани удар „спадају укоченост и слабост, посебно једне стране тела, губитак осећаја за простор, поремећај говора, губитак вида, вртоглавица и изненадна јака главобоља“. Ударе код младих могу проузроковати одређени лекови за срчана обољења и рак, а неки стручњаци претпостављају да томе такође могу допринети „гојазност и исхрана с високом процентом масти“.

Загађене намирнице

Индијске новине The Hindu извештавају да, према истраживању организације за заштиту животне средине Toxics Link, становници јужне Азије у организам уносе опасне загађиваче. То истраживање је открило супстанце чије је присуство у основним намирницама као што су месо, зачини и уље забрањено или ограничено. У извештају се наводи да су полихлорисани бифенили (PCB) и остали органски загађивачи који се споро разлажу вероватно доспели у животну средину „услед неодговарајућег депоновања старих трансформатора и кондензатора који су увезени пре забране“ коришћења ових опасних материја или приликом демонтаже бродова. Друга истраживања су открила инсектицид DDT у поврћу и сушеној риби. Упркос међународним споразумима чији је циљ да се томе стане на пут, ’мајчино млеко и узорци масти и крви указују на висок ниво загађења услед присуства DDT-ја, HCB-а, алдрина, дилдрина, [диоксина], фурана и PCB-а‘, наводи се у цитираном извештају.

Оружје мења друштво

„Поседовање ватреног оружја, посебно лаког наоружања, толико је узело маха да је одговорно за смрт једне особе сваког минута и више од 500 000 убистава годишње [у целом свету]“, откривају лондонске новине The Independent. „Током 2001, направљено је 16 милијарди метака, што је довољно да се свака особа на планети убије два пута.“ Сваке године се произведе скоро осам милиона примерака ватреног оружја, углавном за цивилну употребу. Као што показује истраживање које су спровеле организације Amnesty International, Oxfam и International Action Network on Small Arms, „оружје је изменило друштва која су некада углавном била мирољубива и у којима су се сви већи проблеми решавали песницама и ножевима“. У једној земљи, пушке се користе као средство плаћања. У другој, наставник енглеског језика који је давао приватне часове једној старијој жени био је исплаћен ручним гранатама. Цитиране новине наводе и то да у једној земљи, „бебе добијају име ’Узи‘ и ’АК‘ по омиљеном оружју њихових очева“.