Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од светлог до препланулог тена — промена гледишта о боји коже

Од светлог до препланулог тена — промена гледишта о боји коже

Од светлог до препланулог тена — промена гледишта о боји коже

ШТА је по вашем мишљењу показатељ доброг здравља? Негована препланула кожа? Многи становници Европе и Северне Америке мисле тако. Али то није увек био случај. Некада су Европљанке носиле шешире са широким ободом и сунцобране како би се заштитиле од сунца. Светао тен је сматран обележјем аристократије, док је препланули тен био обележје радничке класе.

Производи за које се сада зна да су отровни, у далекој прошлости користили су се за избељивање коже. На пример, још око 400. пре н. е., Грци су избељивали лице пудером направљеним од карбоната олова. Попеја Сабина, жена римског императора Нерона, такође је користила овај отровни производ. У 16. веку, неке Италијанке су користиле арсеник како би им лице изгледало прозрачно. Али након што је почетком 1920-их француска модна креаторка Коко Шанел популаризовала препланули тен, многи су препланулу кожу почели да сматрају знаком отмености. Људи су почели да проводе сате и сате сунчајући се.

Иако многи људи воле да проводе време напољу, то не значи да сви они желе да имају препланули тен. Они уживају у опуштајућем дејству топлих сунчевих зрака и нежног поветарца. Зашто је њиховој кожи потребна заштита од сунца?

[Слика на 3. страни]

Плажа с почетка 20. века

[Извор]

Brown Brothers