Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сви можемо допринети чистоћи дома

Сви можемо допринети чистоћи дома

Сви можемо допринети чистоћи дома

Од дописника Пробудите се! из Мексика

КАКО је лепо живети у чистој, незагађеној средини! Међутим, све теже је одржавати нашу средину чистом и уредном, нарочито у градовима где се гомила све више смећа и отпадака.

Да би улице биле чисте, градске власти организују рад служби за одношење смећа, али упркос томе оно се на неким местима гомила. То је ружно и представља опасност по здравље. Нагомилано смеће може допринети множењу пацова, бубашваба и других штеточина које преносе болести. Постоји ли ишта што можете учинити у вези с тим? Да, постоји — можете водити рачуна о чистоћи свог дома и његове околине.

Исправан став

Неки људи сматрају да су прљаве улице и куће обележје сиротињских четврти. Међутим, то не мора обавезно да буде случај. Недостатак материјалних средстава може отежавати одржавање чистоће, али као што једна шпанска пословица каже: „Сиромаштво и чистоћа нису у свађи.“ С друге стране, то што неко има довољно материјалних средстава не значи да ће заиста и бринути о чистоћи своје околине.

Чистоћа дома и околине зависи од става који нас покреће да нешто предузмемо. У ствари, брига о чистоћи дома у великој мери зависи од става читаве породице. Зато је добро да размислимо о томе шта свако од нас може учинити како би допринео чистоћи свог дома и краја у ком живи.

Редовно одржавање чистоће

Изгледа да послу мајке и домаћице нема краја. Осим што припрема храну и помаже деци да се спреме за школу, она мора и да брине о чистоћи у дому и око њега. Јесте ли запазили да често управо мајка сакупља прљаву одећу или личне ствари које су деца оставила у својој соби? Добро осмишљен план за редовно одржавање чистоће, који укључује све чланове породице, може олакшати терет многим мајкама.

Неке домаћице су увиделе да је нека места у дому потребно свакодневно чистити и одржавати, док се друга могу чистити једном недељно, или пак једном месечно. Чак постоје послови који се могу планирати једном годишње. Примера ради, у бетелским домовима, у оквиру подружница Јеховиних сведока широм света, темељно чишћење гардеробера̂ обавља се једном годишње. То је прилика да се баце ствари које се не користе и да се гардеробери детаљно среде. Такође постоји план за редовно чишћење зидова.

У одређеним деловима дома, као што је купатило, чистоћа је веома важна за здравље. Иако сваки дан треба водити рачуна о чистоћи купатила, да би се спречило ширење бактерија потребно је једно темељније, можда недељно чишћење. Неки сматрају да је немогуће избећи таложење каменца у ве-це шољама и да се он не може уклонити. Међутим, има домова у којима су купатила беспрекорно чиста и блистава. Потребно је само редовно одржавање и коришћење одговарајућих средстава.

Велику пажњу треба посветити и чистоћи кухиње. Иако сваки дан перете судове и чистите шпорет и радне површине, неопходно је да повремено — можда једном месечно — обавите темељније чишћење, на пример иза кухињских елемената, као и испод судопере. Редовним чишћењем оставе и ормара за посуђе спречићете да се унутра уселе бубашвабе и други инсекти.

Сарадња свих чланова породице

Неки родитељи постављају одређена правила и поучавају своју децу да пре него што крену у школу наместе свој кревет, одложе прљаву одећу на одговарајуће место и уредно сложе своје личне ствари. Једно корисно правило ког се сви могу придржавати гласи: „Све треба да има своје место и све треба да буде на свом месту.“

Осим тога, неки чланови породице могу добити неко посебно задужење или задатак да одржавају чистоћу у одређеном делу куће. На пример, можда отац одржава ред у гаражи и темељно је сређује бар једном годишње. Може ли му неко од деце помоћи? Ко коси траву и води рачуна о томе да у дворишту нема корова? Колико често то треба радити да би двориште изгледало лепо и уредно? Да ли у кући постоје таван или остава које повремено треба средити и избацити непотребне ствари? Ако постоје, ко ће бринути о томе? Неки родитељи такве послове наизменично поверавају деци.

Зато, направите добар план за одржавање свог дома. Без обзира на то да ли га чистите сами, са породицом или морате да плаћате некога да вам помаже, добро осмишљен план је неопходан. Једна домаћица која има врло уредан дом објашњава како цела породица доприноси томе: „Кућне послове обављамо моје три ћерке и ја. Норма Адријана чисти дневну собу, две спаваће собе, двориште и тротоар испред куће. Ана Хоакина води рачуна о чистоћи кухиње. Ја перем веш и бринем о другим стварима, а Марија дел Кармен је задужена за судове.“

Леп изглед споља

Како ваш дом изгледа споља? Било да живите у правој палати или у скромној кућици, важно је да водите рачуна и о томе. На пример, са капије може отпасти једна или више шарки. А сви знамо како ружно изгледа капија која само што се није срушила. Исто се може рећи и за смеће које се нагомилало код улазних врата или на тротоару испред куће. Осим тога, понекад се у дворишту нагомилају канте, алат и друге ствари, што делује неуредно и може постати скровиште за штеточине.

Неке породице су се договориле да, по потреби, једном дневно или недељно чисте двориште, тротоар, па чак и улицу испред куће. Иако у неким градовима постоје службе за одржавање које одлично функционишу, у другима то није случај. Без сумње, средина у којој живимо изгледаће много лепше и биће здравија ако сви допринесемо њеној чистоћи.

Осим што су направиле план за обављање кућних послова које смо споменули, неке породице су све то чак ставиле на папир. Затим су тај план истакле тамо где сви укућани могу да га виде. То може бити веома корисно. Наравно, у овом чланку нисмо споменули све што треба знати о чишћењу. На пример, ви треба да одлучите које ћете производе користити и који прибор и помагала ћете набавити у складу са својим материјалним могућностима.

Уверени смо да ће предлози које смо навели помоћи свим члановима ваше породице да увиде колико је важно одржавати свој дом и околину. Не заборавите да чистоћа у дому и око њега не зависи од ваших материјалних средстава, већ од вашег става.

[Оквир на странама 20, 21]

Практичан план за одржавање чистоће дома

Искористите празан простор за своје белешке

Важно: Немојте мешати средства за чишћење — то може бити веома опасно, посебно када се мешају белило и амонијак

Дневно

Спаваћа соба: Наместите кревете и сложите ствари

Кухиња: Оперите судове и судоперу. Одржавајте радне површине и столове у чистом и уредном стању. Ако је потребно, почистите или пребришите под

Купатило: Очистите лавабо и ве-це шољу. Ставите све ствари на своје место

Дневни боравак и остале собе: Нека све буде на свом месту. Пребришите намештај споља. Ако је потребно, усисајте прашину или пребришите под

Цела кућа: Изнесите смеће

Недељно

Спаваћа соба: Промените постељину. Усисајте прашину или пребришите под. Обришите прашину с намештаја

Кухиња: Очистите шпорет, радне површине и судоперу. Пребришите под

Купатило: Оперите плочице у туш кабини, каду и лавабо. Користећи средство за дезинфекцију, очистите ве-це шољу, ормарић и друге површине. Промените пешкире. Почистите или пребришите под

Месечно

Купатило: Темељно очистите све плочице

Цела кућа: Очистите оквире врата. Усисајте или добро очистите тапациране делове намештаја

Врт, двориште, гаража: Почистите метлом и темељније средите ако је потребно. Немојте дозволити да се гомилају отпаци и непотребне ствари

Сваких шест месеци

Спаваћа соба: Оперите прекриваче следећи при том упутства произвођача

Кухиња: Испразните фрижидер, одледите га и добро очистите

Купатило: Испразните и очистите полице и фиоке. Баците све ствари које вам нису потребне или им је истекао рок трајања

Цела кућа: Очистите лустере, лампе и вентилаторе. Очистите врата. Оперите мреже на прозорима, прозорска стакла и рамове

Годишње

Спаваћа соба: Испразните и темељно очистите плакаре. Баците непотребне ствари. Оперите ћебад. Усисајте или добро истресите душеке. Очистите јастуке у складу са упутством произвођача

Кухиња: Испразните и темељно очистите полице, ормаре с посуђем и фиоке. Баците све што вам није потребно. Померите кухињске елементе како бисте могли да очистите површине испод и иза њих

Цела кућа: Очистите све зидове. Очистите тапацирани намештај и завесе у складу са упутством произвођача

Гаража или шупа: Добро почистите. Уредно сложите ствари и баците оно што вам није потребно

[Слике на 22. страни]

„Све треба да има своје место и све треба да буде на свом месту“

[Слике на 22. страни]

Лакше је одржавати ред када се уклоне непотребне ствари