Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вирус на који жене треба да обрате пажњу

Вирус на који жене треба да обрате пажњу

Вирус на који жене треба да обрате пажњу

НАКОН годину и по дана брака, Кристина a је отишла на гинеколошки преглед. Том приликом урадила је и Папа тест. Пошто је докторка запазила нешто што ју је забринуло, препоручила је Кристини да уради и колпоскопски преглед. Показало се да Кристина има раницу на грлићу материце. Докторка је извршила биопсију, то јест узела је узорак оштећеног ткива, како би на основу тога могла да успостави дијагнозу.

„Две недеље касније“, прича Кристина, „докторка је позвала мог супруга и мене да дођемо по резултате. Рекла нам је да је раница на грлићу материце последица инфекције хуманим папилома вирусом у узнапредовалом стадијуму. Објаснила нам је да постоји опасност да инфекција прерасте у рак грлића материце и да је стога неопходно одмах почети са лечењем.

„Кад сам чула дијагнозу, почела сам да плачем. Био је то шок и за мог супруга и за мене. За следећи дан заказана је мала операција. Тог послеподнева била сам веома тужна и забринута. Питала сам се: ’Зашто ја?‘“

Будући да је прочитала да се вирус преноси полним путем, Кристина није могла да разуме како је дошло до инфекције. И она и њен супруг су увек поштовали висока библијска морална мерила.

Честа инфекција

Чињеница је да су милиони жена у свету заражени хуманим папилома вирусом (HPV), који се сматра најчешћом полно преносивом болешћу. Према Светској здравственој организацији (СЗО), ова инфекција је главни фактор ризика који доводи до појаве рака грлића материце. b

Годишње се открије више стотина хиљада случајева HPV-а, а сваке године на хиљаде жена умре од рака грлића материце који је последица те инфекције. У ствари, у земљама у развоју, HPV је водећи узрок смрти од рака код жена. Рак грлића материце је друга најчешћа врста рака материце у свету. Стога не чуди што је СЗО назвала инфекцију хуманим папилома вирусом „глобалним здравственим проблемом“! Шта још треба да знамо о овом вирусу?

Хумани папилома вирус и код мушкараца и код жена изазива појаву брадавица, укључујући и брадавице на полним органима (condylomata accuminata). То су углавном бенигни, неканцерогени израштаји. Мада постоји више од сто типова HPV-а, мало њих изазива рак. Рак грлића материце проузрокује само дуготрајна инфекција одређеним типовима HPV-а. С друге стране, већина инфекција хуманим папилома вирусом пролази спонтано, пошто их савлада одбрамбени систем организма.

Фактори ризика

У најугроженију категорију спадају жене које су рано постале сексуално активне, које имају више партнера или имају односе с мушкарцем који води промискуитетан начин живота. Инфекцију хуманим папилома вирусом жене често добију од мушкарца који нема никакве видљиве симптоме.

Међутим, HPV понекад добију жене које су водиле морално чист живот, па чак и оне које никада нису имале интимне односе. Примера ради, нека недавна истраживања показала су да постоји могућност да се вирус приликом порођаја пренесе са мајке на дете или да се особа зарази на неки други начин. Болест се може појавити чак много година након инфекције.

Како препознати инфекцију

Ако сте жена, можда се питате: ’Како могу знати да ли имам HPV?‘ То је веома важно питање јер ова болест најчешће нема никакве симптоме. Стога је, као у Кристинином случају који смо споменули у уводу чланка, неопходно урадити цитолошки преглед грлића материце, познат као Папа или Папаниколау тест. c

Да би урадио Папа тест, лекар користи штапић или ендоцервикалну четкицу да би са грлића материце узео мали узорак ћелија који се затим шаље у лабораторију. Овај тест може показати да ли постоји инфекција, упала или атипичне ћелије. Потврђено је да је захваљујући Папа тесту смањен број случајева рака грлића материце, као и стопа смртности услед овог обољења.

СЗО тврди: „Рано откривање преканцерозних раница путем цитолошког испитивања било је и вероватно ће још дуго остати главни начин да се контролише ова болест.“ Ако Папа тест не пружи задовољавајуће резултате, ради се колпоскопија — преглед помоћу апарата са увеличавајућим сочивом којим се посматра оболело подручје. На овај начин се може утврдити да ли постоје атипичне промене на грлићу материце. Ако постоје, ради се биопсија и почиње се с лечењем.

Данас постоје још савременији лабораторијски тестови помоћу којих се с још већом поузданошћу може утврдити присуство болести.

Лечење и превенција

Инфекција хуманим папилома вирусом може се лечити на више начина. Лекари дају пацијентима препарате који се наносе директно на оболело место. Неки од њих уништавају ћелије заражене вирусом, док други јачају одбрамбени систем организма. Додатне методе укључују уклањање оштећеног или инфицираног ткива помоћу електрохирургије, ласера или криотерапије. Па ипак, много је боље спречити саму појаву инфекције. Како се то може учинити?

Пре неколико година, у граду Мексику одржан је симпозијум на тему „Рак грлића материце и HPV у новом миленијуму“. Гостујући предавач из Канаде, др Сесил Рајт, стручњак за лечење HPV-а, пружио је следећи савет: „Немојте ступати у интимне односе пре брака.“ Др Алекс Ференци, професор патологије на Универзитету Макгил у Монтреалу, рекао је нешто слично: „Да би се спречила појава рака грлића материце... мора се истицати важност потпуне верности брачном другу.“

Према томе, људи који живе у складу с библијским моралним начелима у много су мањој опасности од добијања рака услед инфекције хуманим папилома вирусом. Библија осуђује полне односе изван брака, подстиче на верност брачном другу и подбуђује хришћане да ступају у брак само са особом која поштује иста начела (1. Коринћанима 7:39; Јеврејима 13:4).

У сваком случају, неопходно је бити информисан јер се инфекција HPV-ом углавном може спречити. Чак и ако се појави и узнапредује, ово обољење се може успешно лечити. У ствари, у једном извештају СЗО стоји: „Уколико се открије у почетном стадијуму, пре појаве симптома, рак грлића материце се скоро увек може излечити.“

Осим поуке о моралним начелима, важно је да жене буду информисане о овој болести и да буду свесне тога да морају редовно радити прегледе као што је Папа тест. d Уколико се установи да постоји проблем, одмах се почиње с лечењем. Др Монсерат Флорес, специјалиста за колпоскопију, говори о позитивном ставу према лечењу и каже: „Ако је жена свесна величине проблема, она може избећи две опасне крајности: једна је да не придаје одговарајући значај болести и не следи упутства лекара, што може водити до појаве рака, а друга је да постане жртва фобије од рака и да се због тога подвргне непотребним хируршким захватима.“

Научници настављају потрагу за ефикаснијим и економичнијим методама за откривање HPV-а. Уз то, произведене су вакцине за превенцију и за лечење ове инфекције.

Иако су резултати њеног последњег прегледа били добри, Кристина сваких шест месеци иде на колпоскопију. Након што је сазнала доста тога о својој болести, она закључује: „Чак и ако смо заражени HPV-ом, постоји много тога што можемо урадити како бисмо остали здрави.“

[Фусноте]

a Није њено право име.

b Грлић, то јест врат материце, јесте доњи, сужени део који се налази између вагине и утеруса (материце).

c Назван по грчком лекару Георгиосу Папаниколауу, који је осмислио начин бојења секрета који се узима са грлића материце ради микроскопског прегледа.

d Према америчком Националном институту за рак, са овим прегледима треба почети када особа напуни 18 година или након што ступи у интимне односе.

[Оквир на 22. страни]

Савети које жене треба да следе

Женама се препоручује да редовно раде Папа тест, да не користе дуван и да се здраво хране. То значи да у исхрани предност треба да дају поврћу, воћу и житарицама. Нека истраживања су указала на то да би се ризик од добијања рака грлића материце могао смањити уношењем каротина, витамина А, Ц и Е, као и фолне киселине.

[Оквир⁄Слика на 23. страни]

Смртоносни вирус

Хумани папилома вирус (HPV), који се сматра најчешћом полно преносивом болешћу на свету, водећи је узрок рака грлића материце у земљама у развоју. Рак грлића материце је друга најчешћа врста рака материце у свету.

[Извор]

© Science VU/NCI/Visuals Unlimited

[Слика на 23. страни]

Др Георгиос Папаниколау, творац Папа теста