Пређи на садржај

Пређи на садржај

Крађа по радњама — безопасна авантура или озбиљан преступ?

Крађа по радњама — безопасна авантура или озбиљан преступ?

Крађа по радњама — безопасна авантура или озбиљан преступ?

ЗАМИСЛИТЕ следећу ситуацију. У робну кућу улазе две тинејџерке одевене по последњој моди. Пролазе између рафова и упућују се ка одељењу за козметику. Униформисани чувар креће за њима, али на десетак метара од њих застаје, држећи руке на леђима. Он посматра девојке док оне безбрижно разгледају ружеве за усне и маскаре.

С времена на време, оне баце поглед на чувара. У њима расте узбуђење. Једна од девојака прилази полици с лаковима за нокте и узима пар бочица. Делује неодлучно док се претвара да упоређује две сличне нијансе црвене боје. Оставља једну бочицу и узима други лак, нешто тамније боје.

Чувар на тренутак спушта поглед и окреће се да би погледао на другу страну. Као по договору, девојке брзо стављају ружеве и лакове у своје торбице. Иако су им лица мирна, у њима све ври. Оне остају међу рафовима још неколико минута — једна гледа турпије за нокте, док друга делује заокупљено оловкама за обрве.

Њих две се затим погледају, брзо климну главом и крећу ка предњем делу радње. Успут се смеше чувару који се помера у страну да би их пропустио. Застају да би разгледале опрему за мобилне телефоне која се налази преко пута касе. Тихо коментаришу о кожним футролама које су тамо изложене. Затим се упућују ка излазу.

Са сваким кораком у њима расте напетост, а страх и узбуђење постају све јачи. Док отварају излазна врата, осећају се тако да би могле да вриште, али њихове усне су непомичне. Чим се нађу напољу, лица им напросто букну од навале емоција — не постоји шминка која би могла да створи такав ефекат. Бура у њима се стишава и оне уздахну с дубоким олакшањем. Док се брзо удаљавају крупним корацима, непрестано се кикоћу. У мислима им је само једно: ’Успеле смо!‘

Ове две девојке су измишљене личности, али је след догађаја који смо описали нажалост веома стваран. Процењује се да се само у Сједињеним Државама сваког дана изврши милион крађа по радњама. То је уједно и глобални проблем. Као што ћемо видети, крађа по радњама проузрокује огромну штету. Међутим, већина починилаца мало размишља о проблемима које проузрокује. Чак и многи који могу да плате робу, више воле да је украду. Зашто?