Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли треба страховати од Армагедона?

Да ли треба страховати од Армагедона?

Гледиште Библије

Да ли треба страховати од Армагедона?

ШТА је „Армагедон“? Једноставно речено, овај израз се односи на стање или ситуацију у којој се удружени светски владари буне против Бога и његовог Краљевства којим влада Исус Христ. Према библијској књизи Откривење, апостол Јован је у визији видео светске владаре како се сакупљају и супротстављају Богу на симболичном месту названом Армагедон.

Реч „Армагедон“ се у Светом писму појављује само једном, али се данас у неким језицима често користи као метафора. Ова реч се повезује како са великим катастрофама попут нуклеарног холокауста, тако и са мање важним проблемима као што су компјутерски вируси. Аутори неколико бестселера писали су о такозваном смаку света, или периоду који претходи Армагедону. Једна збирка приповедака на ту тему продата је током протекле деценије у више од 60 милиона примерака.

Неки људи страхују од Армагедона. Они сматрају да ће терористи, ратоборне нације или катастрофе које су изван људске контроле довести до глобалне катаклизме, након које живот на Земљи више неће бити могућ. Други верују да ће у одређено време сам Бог у бесу уништити нашу планету и све на њој. То заиста звучи застрашујуће! Али како треба разумети израз „рат великог дана Бога Свемоћног“, то јест Армагедон? (Откривење 16:14, 16).

Да ли ће Земља бити уништена?

У Армагедону неће страдати сви људи. Како то знамо? Библија нам пружа гаранцију да „Јехова [зна] како да људе одане Богу избави из кушње, а неправедне да сачува за дан суда да буду одрезани“ (2. Петрова 2:9). Према томе, можемо бити уверени да ће Бог своју страховиту моћ држати под савршеном контролом. Само ће они који се противе Божјој владавини осетити његов гнев у Армагедону. Неће бити случајних жртава (Псалам 2:2, 9; Постање 18:23, 25).

Библија нам каже да ће Бог ’уништити оне који уништавају земљу‘ (Откривење 11:18). Стога је очигледно да Јехова Бог нема намеру да уништи нашу планету. Уместо тога, он ће уклонити зло људско друштво које се противи његовој владавини. Поступиће на исти начин као и у време Потопа Нојевих дана (Постање 6:11-14; 7:1; Матеј 24:37-39).

’Страховити дан‘

Мора се признати да нека библијска пророчанства о предстојећем уништењу звуче застрашујуће. Примера ради, пророк Јоил је говорио о ’великом и страховитом дану Јеховином (Јоил 2:31). Као оружје у свом рату Бог може користити снег, град, земљотресе, заразне болести, снажан пљусак, кишу од ватре и сумпора, смртоносну пометњу, муње и пошаст од које људима труне месо a (Јов 38:22, 23; Језекиљ 38:14-23; Авакум 3:10, 11; Захарија 14:12, 13). Божја Реч сликовито описује време када ће земљу прекривати лешеви погинулих, који ће бити попут ђубрива или ће служити као храна за птице и друге животиње (Јеремија 25:33, 34 NW; Језекиљ 39:17-20). Током тог рата, Божје непријатеље обузеће ужас (Откривење 6:16, 17).

Да ли то значи да послушни обожаваоци истинитог Бога треба да страхују од запањујућих догађаја који ће се одиграти током Армагедона? Ни у ком случају, јер Божје земаљске слуге неће морати да учествују у том сукобу. Осим тога, Јехова ће их заштитити. Па ипак, прави обожаваоци ће бити испуњени страхопоштовањем док буду посматрали то застрашујуће испољавање Божје моћи (Псалам 37:34; Пословице 3:25, 26).

Вреди запазити да је апостол Јован био надахнут да нам пружи следећу гаранцију: „Срећан је свако ко држи речи пророчанства овог свитка“, укључујући и упозорење о Армагедону (Откривење 1:3; 22:7). Може ли размишљање о Армагедону некога учинити срећним? Како је то могуће?

Бог нас позива на акцију

Када се снажан тајфун или ураган приближава неком подручју, власти пружају упозорење како би се спасли животи. У томе чак могу учествовати полицијски службеници, који могу користити неко средство за обавештавање јавности или ићи од врата до врата како би обавестили свакога. Њихова намера није да застраше људе, већ да им помогну да предузму нешто како би спасли живот. Разборите особе које покажу захвалност за то упозорење и спремно се одазову на њега, биће срећне због тога.

Слично је и с Божјом поруком о предстојећем „вихору“ Армагедона (Пословице 10:25). У својој писаној Речи, Јехова је пружио појединости о рату који ће водити. Он тиме не жели да застраши људе, већ да их упозори и подстакне да се покају и уложе искрен труд да би му служили (Софонија 2:2, 3; 2. Петрова 3:9). Они који предузму те кораке, преживеће. Према томе, нема разлога да страхујемо од предстојећег Божјег рата. Уместо тога, можемо с поуздањем гледати на будућност, уверени у то да ће се „спасти сваки који име Јеховино призове“ (Јоил 2:32).

[Фусноте]

a Треба имати у виду чињеницу да су делови Библије писани симболичним језиком — „у знаковима“ (Откривење 1:1). Стога не можемо бити догматични у погледу тога до које мере ће Бог дословно користити природне силе које су поменуте у овим пророчанствима.

[Слика на 12. страни]

Када се неком подручју приближава снажна олуја, власти пружају упозорење како би се спасли животи

[Слика на 13. страни]

Божја порука упозорења о доласку Армагедона позив је на акцију којом се спасавају животи