Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како задржати посао

Како задржати посао

Како задржати посао

„Јеси ли видео човека вештог у свом послу? Он ће пред краљевима стајати“ (Пословице 22:29, NW).

КАО што овај библијски стих показује, вешти радници се углавном веома цене. Које су неке од вештина и особина које послодавци цене код својих радника? Џорџ, шеф кадровске службе у једној фирми са 700 запослених, рекао је за Пробудите се!: „Ми ценимо када радник добро комуницира и лепо сарађује с другима.“ Библија садржи практичне савете који вам могу помоћи да се побољшате на том плану, чиме вам расту изгледи да задржите посао. Размотримо неке примере.

Добра комуникација

Библијски писац Јаков показује да особа која поседује добру вештину комуницирања ради нешто и пре него што почне да говори. Јаков је написао да човек треба да буде „брз да чује, спор да говори“ (Јаков 1:19). Зашто је то добар савет? Соломон је написао: „Који одговара пре неголи чује, лудост чини и забуну на се вуче [„то му је лудост и срамота“, ДК]“ (Пословице 18:13). Заиста, пажљивим слушањем послодавца и колега могу се избећи неспоразуми и смешне грешке.

Када говорите, важан је и начин на који говорите. Ако говорите јасно и довољно гласно, већа је вероватноћа да ће вас саговорник разумети и више ценити оно што кажете. Брајан, саветник за запошљавање споменут у претходном чланку, примећује: „Изненадили бисте се када бисте знали колико људи остане без посла, не зато што га не обављају добро, већ зато што не умеју да комуницирају.“

Добра сарадња с другима

Када се узме у обзир колико времена проводите с колегама на послу, нема сумње да ћете их прилично добро упознати. Можда бисте због тога могли доћи у искушење да их оговарате, истичући њихове грешке и мане. Али, Библија саветује: „Да вам циљ буде да мирно живите и да гледате своја посла“ (1. Солуњанима 4:11). Ако примените овај савет, нећете постати познати као „онај ко се меша у туђе ствари“ (1. Петрова 4:15). Исто тако, нећете узалуд трошити своје време нити долазити у непотребне сукобе с колегама.

Када сте замољени да обавите неки посао, имајте на уму Исусов мудар савет: „Ако те неко ко има власт присили на службу једну миљу, иди с њим две“ (Матеј 5:41). Исус је говорио о државној власти, али то начело се свакако може применити и на посао. Ако стекнете глас да сте вредан радник, односно онај који је спреман да иде још једну миљу, имаћете веће шансе да задржите посао. Наравно, постоји граница докле послодавац може с правом тражити нешто од вас. Исус је рекао да треба дати „цезару цезарево, а Богу Божје“ (Матеј 22:21). У суштини, Исус је тиме указао да особама на положају не треба дозволити да се мешају у важније ствари, као што је религија.

Бити поштен

Једна анкета која је била спроведена у преко 1 400 фирми открила је да већина послодаваца „сматра да су поштење и честитост особине које на њих остављају најбољи утисак“. Очигледно је да се под поштењем подразумева да се не краде новац и материјал с посла. То значи и да се не краде време. Једна агенција за запошљавање спровела је истраживање приликом ког је установила да се у просеку по запосленом сваке седмице украде 4 сата и 15 минута. Између осталог, ти крадљивци времена редовно су каснили, одлазили раније с посла и током радног времена ћаскали с другима.

Библија саветује: „Ко је крао више да не краде, него нека напорно ради, чинећи својим рукама оно што је добро“ (Ефешанима 4:28). Божја Реч такође подстиче хришћане да вредно раде, чак и када их надређени не посматрају. Апостол Павле је написао: „Будите у свему послушни онима који су вам у телесном смислу господари, не тако да служите само кад вас неко гледа, као они који угађају људима, него са искреношћу срца, са страхом Јеховиним“ (Колошанима 3:22). Ако сте на гласу као вредан радник — чак и када вас нико не надгледа — ви заслужујете поверење.

Бити реалан

Библија је тачно предвидела да ће времена у којима живимо бити критична и да ће се с њима тешко излазити на крај (2. Тимотеју 3:1). Политичка и друштвена нестабилност и нагле промене које су резултат тога неминовно доводе до економске неизвесности (Матеј 24:3-8). Зато, чак и када примените претходно наведене савете, опет би се могло десити да останете без посла.

Ипак, примењивање библијских начела може смањити забринутост која је повезана са незапосленошћу. Исус је рекао: „Ако Бог тако одева пољско биље, које данас јесте, а сутра се баца у пећ, неће ли много више оденути вас, маловерни? Зато никада немојте да се бринете и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или: ’Шта ћемо пити?‘ или: ’Шта ћемо обући?‘... Јер ваш небески Отац зна да вам је све то потребно“ (Матеј 6:30-32).

Попут милиона других широм света, раније споменута Ерика искусила је истинитост тих речи. Она о својим осећањима каже: „Уживам у послу који тренутно радим. Али из искуства знам да се све може променити. Па ипак, примењивањем библијских начела и тиме што се уздам у Јехову, научила сам како да смањим забринутост када сам без посла и како да налазим веће задовољство када се запослим.“

[Слика на 10. страни]

Ако нисте пажљиви на састанцима, то би вас могло коштати запослења