Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пођите са нама на острво Ман

Пођите са нама на острво Ман

Пођите са нама на острво Ман

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

ДА ЛИ знате где се могу видети џиновске ајкуле? Једно од најбољих места је недалеко од обале острва Ман, у Ирском мору. Са овог острва, које се налази на приближно једнакој удаљености од Енглеске, Ирске, Шкотске и Велса, бродићи возе туристе да би посматрали та питома морска створења тешка пет тона која се хране искључиво планктоном. То је „подручје идеално за екотуризам“, потврђује природњак Бил Дејл.

Шта рећи о самом острву Ман? Оно је дом за 70 000 становника и простире се на површини од 570 квадратних километара. Красе га зелене долине, смеђа вресишта, језера и потоци, као и живописни заливи, литице и кршевита обала. Позивамо вас да пођете с нама и упознате неке од драгоцености овог дела Британских острва, познатог по богатој историји.

Туристичке атракције

Многи посетиоци острва Ман желе да виде манкс мачку. Ова необична животиња има главу мачке, али су јој задње ноге много дуже од предњих, тако да својим држањем помало подсећа на зеца. Осим тога, манкс мачке немају реп. Иако је њихово порекло још увек обавијено велом тајне, неки сматрају да су оне потомци мачића које су морепловци пре више векова донели из Азије, где постоје мачке без репа.

Још једна атракција острва Ман јесу мотоциклистичке трке које се одржавају сваке године. Вози се главним путевима, а дужина стазе износи више од 60 километара. Током прве трке, која је одржана 1907. године, највећа просечна брзина била је мања од 65 километара на час. У наше доба, најуспешнији такмичари возе просечном брзином од преко 190 километара на час. Наравно, то је опасан спорт, тако да је током година било и смртних случајева. a

У главном граду острва, Дагласу, поред шеталишта се крећу трамваји које вуку коњи — љупки подсетник на давно прошла времена. Још један сличан траг прошлости је и 24 километра дугачка пруга којом саобраћа воз с парном локомотивом; то је све што је остало од некадашње мреже пруга са уским колосеком. Пре нешто више од 100 година уведена је електрична железница, која још увек саобраћа до Снефела, највишег врха на острву Ман, који се налази на надморској висини од преко 600 метара.

Велики Лакси точак

Развоју острва допринеле су руде као што су олово, сребро и цинк, посебно оне које се ваде у Великом руднику Лакси. Велики Лакси точак представља импресивно сведочанство о умешности његовог конструктора Роберта Кејсмента, сина локалног колара, као и инжењера̂ викторијанског доба, који су га поставили 1854. године. Пречник му је већи од 20 метара, а покретала га је вода из једног резервоара у брдима изнад долине. Точак се окретао два и по пута у минути и при том је извлачио 950 литара воде из рудника, са дубине од 360 метара. Помоћу његове погонске ручице која је била повезана са системом полуга дугим око 180 метара, активиран је систем за пумпање воде који се налазио у руднику. Само осовина овог огромног точка тешка је десет тона.

На јужном крају Лакси точка налази се челични одливак пречника 2 метра на ком су приказане „Три ноге острва Ман“. Какво је порекло и значење овог амблема који се користи као званични симбол острва Ман?

Почев од 1246, „Три ноге острва Ман“ се појављују на печатима повеља као званични симбол острва. Овај мотив се налази на једној грчкој вази из шестог века пре. н. е. и доводи се у везу са кукастим крстом. Сматра се да представља сунчеве зраке и повезује се са обожавањем сунца. Али како је доспео на острво Ман? Можда из Средоземља, путем трговине са Сицилијом где се такође користи овај симбол, или је преузет с норманског (викиншког) кованог новца. Данашњи изглед овог амблема — три ноге у оклопу — усвојили су с временом краљеви острва Ман.

Бурна историја

Римљани су освојили Енглеску 43. н. е. и владали су њоме око 400 година, али изгледа да нису обраћали пажњу на острво Ман, које је Јулије Цезар назвао Мона. Нормани су га освојили у IX веку и владали су њиме до средине XIII века. Ови неустрашиви истраживачи из Скандинавије сматрали су острво Ман погодном базом за трговину и предузимање пљачкашких похода на суседне земље. У том периоду основан је Мански парламент, Тинвалд. Сматра се да је то најстарији национални парламент на свету који од свог оснивања није имао прекид у раду. b

Касније је острво Ман било под влашћу Шкотске, Велса, Ирске, Енглеске и Норвешке, све док га 1765. није купио Британски парламент. Данас његов гувернер служи као лични представник британске краљице. Иако је под влашћу круне, острво има аутономију и известан степен независности као инострани финансијски центар. Осим тога, штампа властите поштанске марке, и има своју валуту, која је исте вредности као британска фунта.

Мански језик — келтска веза

Древни језик острва Ман је мански, који припада келтској групи огромне индоевропске породице језика. Мански је огранак ирског гелског и близак је шкотском гелском језику. Пре више од 100 година, за мански је речено: „То је језик који ће нестати — попут леденог брега који плови ка јужним морима.“ Тако је и било. Последњи становник острва коме је мански био матерњи језик, умро је 1974, у старости од 97 година. Међутим, пошто је овај језик део острвске културне баштине, сада се поново учи у школама.

За разлику од ирског и шкотског гелског, мански све до 1610. није постојао у писаном облику. Године 1707, објављено је дело The Principles and Duties of Christianity, прва књига штампана на манском. Убрзо су уследиле и друге.

До 1763, све чешће су се чули захтеви да се Библија што пре преведе на мански, пошто је у то време две трећине острвљана говорило само тај језик. Упркос ограниченим средствима и томе што је било мало изучавалаца дораслих том задатку, од 1748. полако су почели да се појављују преводи појединих библијских књига. Године 1775. било је одштампано 40 примерака целе Библије за потребе свештенства, а 1819. издато је 5 000 примерака намењених јавности. Каква је била реакција? Када јој је син први пут читао из Библије на манском, једна жена је била дирнута и рекла је: „До сада смо били у тами.“

Као основа за Библију на манском коришћен је енглески превод King James Version из 1611. У превођењу је учествовало 25 људи, а само неколицина њих је могла да консултује и Септуагинту, грчки превод Хебрејских списа (Старог завета). Божје име остало је исто као у енглеском — Jehovah. c Као што је В. Т. Радклиф написао 1895, ова Библија је „споменик знању који ће ценити сваки образован становник острва Ман“.

Хришћанство данас

Данашњи житељи овог острва поштују Библију исто као и њихови преци, а Јеховини сведоци су свима познати по проучавању Библије. Њихова најновија Дворана Краљевства, која се налази на живописном месту у подножју Белмонт Хила у Дагласу, изграђена је у мају 1999. Извештавајући о овом грађевинском подухвату који су волонтери из редова Јеховиних сведока завршили за само шест дана, новине Isle of Man Examiner су коментарисале: „То би се могло назвати правим малим чудом.“

Ако сте у прилици да посетите ово предивно острво, будите уверени да ће љубазни острвљани учинити ваш боравак пријатним и незаборавним. Али, постоји нешто о чему треба да водите рачуна када разговарате с њима. Када кажу „копно“, они мисле на острво Ман, док је Енглеска за њих „друго острво“.

[Фусноте]

a Прича Фреда Стивенса, једног од некадашњих учесника у овој трци, објављена је у чланку под насловом „Већи изазов, веће узбуђење!“, у издању Пробудите се! од 22. септембра 1988 (енгл.).

b Два парламента, Løgting, с Фарских острва и исландски Alting, основани су раније, али су у њиховом раду постојали прекиди.

c Божје име на ирском и шкотском гелском гласи Yehobhah, а на велшком Jehofah.

[Мапа на 14. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ИРСКА

ШКОТСКА

ЕНГЛЕСКА

ВЕЛС

Ирско море

ОСТРВО МАН

[Слика на 15. страни]

Електрична железница

[Слика на 15. страни]

Велики Лакси точак

[Слика на странама 14, 15]

Воз са парном локомотивом

[Слика на 15. страни]

Безрепа манкс мачка

[Слика на 16. страни]

Џиновска ајкула

[Слика на 16. страни]

Поглед на обалу са брда Пил

[Слика на странама 16, 17]

Лука Пил са истоименим замком у позадини

[Извор слике на 15. страни]

Све фотографије осим амблема у средини: Copyright Bill Dale, IsleOfManPhotos.com

[Извори слика на 16. страни]

Ајкула: The Basking Shark Society; уметнута слика десно и позадина: Copyright Bill Dale, IsleOfManPhotos.com