Пређи на садржај

Пређи на садржај

„У нашем језику нема псовки“

„У нашем језику нема псовки“

„У нашем језику нема псовки“

ШТА су псовке? То су „погрдне, увредљиве, непристојне речи“ (Речник Матице српске). Један други речник дефинише глагол „псовати“ на следећи начин: „Опходити се (према нечему светом) на погрдан, увредљив или презиран начин.“ Нажалост, такав начин изражавања је у многим земљама сасвим уобичајен. Некада су углавном мушкарци користили псовке, али данас се оне све чешће могу чути и из уста жена. Па ипак, у неким културама псовке нису одувек биле део свакодневног говора. У прилог томе иде исповест Апача Џејмса Кајвајкле.

Џејмс се родио око 1873. у држави Нови Мексико (САД). Када је имао скоро 90 година, испричао је следеће:

„Једног јутра ме је пробудио дедин глас. Седео је под сеницом, посматрао излазак сунца и певао Јутарњу песму. То је химна Јушону... којом му се изражава захвалност за један од највећих дарова — за љубав између мушкарца и жене, што је за Апаче света ствар. a Они никада не причају простачке шале о сексу, и не могу разумети то што Беле очи [белци] збијају шале на рачун зачећа и рођења. За Апаче, то је исто што и узети Божје име узалуд. Веома сам поносан на то што у нашем језику нема псовки. Ми захваљујемо Створитељу живота за предност да учествујемо у стварању новог живота “ (Native Heritage, објавила Арлин Хершфелдер).

Пре скоро 2 000 година, апостол Павле је написао: „Никаква трула реч да не излази из ваших уста, него само она која је добра за изграђивање према потреби, да би пружила што је корисно онима који слушају.“ Такође је написао: „Блуд и нечистоћа сваке врсте или похлепа да се и не спомињу међу вама, као што доликује светима; ни срамотно понашање ни луде речи ни простачке шале, што не доликује, него радије захваљивање“ (Ефешанима 4:29; 5:3, 4).

Како се псовке и простачке шале могу искоренити из срца, ума и уста? Свима нам може помоћи Павлов савет Филипљанима: „Браћо, што је год истинито, што год заслужује озбиљну пажњу, што је год праведно, што је год честито, што је год допадљиво, о чему се год добро говори, која год крепост има и што је год вредно хвале, о томе размишљајте“ (Филипљанима 4:8).

[Фуснота]

a Према веровању Апача, Јушон је створитељ живота.

[Извори слика на 31. страни]

Све фотографије: Library of Congress, Prints & Photographs Division; симбол Апача: Dover Publications, Inc.