Пређи на садржај

Пређи на садржај

Врсте којима прети истребљење

Врсте којима прети истребљење

Врсте којима прети истребљење

Од дописника Пробудите се! из Италије

Црвена листа угрожених врста за 2004, коју је објавила Светска унија за заштиту природе (IUCN), са седиштем у Гланду, у Швајцарској, показује какво је стање биљног и животињског света широм наше планете. На њој се налази преко 15 500 врста.

Једну од главних претњи угроженим врстама представља човек. Уместо да води рачуна о осетљивој природној равнотежи, која је неопходна за његов властити опстанак, човек својим активностима наставља да угрожава многе друге врсте. Нажалост, због тога је нестало доста врста, а са њима и непроцењива природна богатства.

Једна од животиња са прошлогодишње Црвене листе јесте овде приказани обични делфин. Будући да је током протеклих 30 до 45 година број ових делфина у Средоземљу опао за више од 50 посто, они се сада сматрају угроженом врстом. Према IUCN-у, томе су допринеле „промене у животној средини, прекомерни риболов и загађење станишта због чега делфини у Средоземљу сада немају довољно хране“. Такође се верује да висок ниво токсичних хемикалија пронађених код делфина из Средоземног мора „може проузроковати слабљење имунолошког система и репродуктивних способности“.

Створитељ неће довека толерисати немарност и себичност који воде до нарушавања и уништавања животне средине. Баш супротно, библијска пророчанства указују на то да се ближи „одређено време“ када ће он ’уништити оне који уништавају земљу‘. Јехова Бог ће тада обновити услове у којима ће људи заиста бринути о „свим животињама“ и ’свем биљу по свој земљи‘ (Откривење 11:18; Постање 1:28-30).

[Слика на 18. страни]

Обични делфини

[Извор]

© Goran Ehlme/SeaPics.com

[Слика на 18. страни]

Албатрос са црним „обрвама“ такође је на листи угрожених врста