Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад опстанак зависи од претварања

Кад опстанак зависи од претварања

Кад опстанак зависи од претварања

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

У СВЕТУ инсеката, сваки дан са собом носи два велика изазова: како наћи довољно хране и како не постати нечија храна. Инсекти су укусни залогаји за птице, жабе и гуштере. Зато опстанак многих од њих зависи од тога колико се добро стапају са околином.

Да би успели у томе, доста врста инсеката користи задивљујућу камуфлажу. Њихова ефикасна камуфлажа далеко надмашује све што је човек својом довитљивошћу на том пољу изумео. Размотримо три упечатљива примера.

Храстов мољац. Унутрашња браон страна његових крила изгледа баш као увенули лист. Она личе на лист и по боји и по нерватури. Варка је тако успешна да када слети на зелени лист, он и даље потпуно личи на отпали увенули лист.

Зелени скакавац. Многи зелени скакавци успевају да преживе опонашајући зелено, а не увенуло лишће. „Њихова камуфлажа се не огледа само у облику и боји, већ и у нерватури и пегама налик гљивичном обољењу“, објашњава једна књига. Ако пажљиво погледате фотографију, видећете мале пеге, то јест мрље на његовим крилима, што његово прерушавање чини још реалистичнијим.

Трнолики цврчак. Ови мали инсекти углавном пролазе незапажено. Управо у томе и лежи кључ њиховог опстанка — они се наиме стапају са околином опонашајући трње. У овом случају, сваки инсект личи на један трн, а цео рој поређан на грани чини да она изгледа као да је трновита. Само пажљивим загледањем може се утврдити да то није „трње“, већ сићушни цврчци.

Каквих све камуфлажа има невероватно је скоро колико и њихова уверљивост. Једна врста гусенице из Костарике изгледа као птичји измет, док се паличњак тешко може разликовати од гранчице. У Јужноафричкој Републици живи једна врста скакавца који веома личи на камен, а једна буба из Израела савршено се стапа с процветалом биљком којом се храни.

Каквом год варком да се служе, инсекти су на тај начин заштићени. То нам пружа само мали пример невероватне разноликости стварства.

[Слика на 22. страни]

Паличњак

[Слика на 23. страни]

Храстов мољац

[Извор]

Zoo, Santillana del Mar, Cantabria, España

[Слика на 23. страни]

Зелени скакавац

[Слика на 23. страни]

Трнолики цврчци

[Слика на 23. страни]

Гусеница која изгледа као птичји измет

[Извор]

© Gregory G. Dimijian/Photo Researchers