Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро — крај свих катастрофа

Ускоро — крај свих катастрофа

Ускоро — крај свих катастрофа

„Децо и унуци, послушајте!... Пре или касније, ова планина ће почети да гори. Али пре него што се то деси чућете тутњаву и заглушујућу буку и земља ће се трести. Појавиће се дим и пламен и блештава светлост, док ће се кроз устрептали ваздух разлегати хука и завијање. Бежите тада што даље можете... Ако се не будете обазирали на упозорења, ако су вам ствари и имовина дражи од живота, планина ће вас казнити због непромишљености и похлепе. Немојте бринути за своје огњиште и дом, већ бежите без оклевања.“

ОВО упозорење из књиге Earth Shock, коју је написао Ендру Робинсон, урезано је у једну спомен-плочу која је постављена након ерупције Везува 1631. у италијанском граду Портичију, који се налази у подножју те планине. Тада је живот изгубило више од 4 000 људи. „Игром случаја“, каже Робинсон, „Везув је постао надалеко познат управо захваљујући ерупцији из 1631.“ Како? Током реконструкције Портичија откривени су градови Херкуланум и Помпеја који су били затрпани у ерупцији Везува 79. н. е.

Плиније Млађи, Римљанин који је преживео ту катастрофу и касније постао намесник, писао је о необичном злослутном подрхтавању тла. Он, његова мајка и други који су реаговали на знакове упозорења побегли су и преживели.

Знак упозорења за наше време

Крај економског, социјалног и политичког система овог света брзо се приближава. Како то знамо? Исус Христ је прорекао низ светских догађаја који служе као знак да је Божји дан обрачуна близу. Попут вулкана који тутњи, дими се и избацује пепео, тај сложени знак обухвата велике ратове, земљотресе, глади и пошасти — све оно што од 1914. године хара светом у невиђеним размерама (Матеј 24:3-8; Лука 21:10, 11; Откривење 6:1-8).

Али знак упозорења који је Исус дао укључује и једну поруку наде. „Ова добра вест о краљевству“, рекао је он, „проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Запазите да је ту поруку о Краљевству Исус назвао „добра вест“. То је заиста добра вест јер ће Божје Краљевство, небеска владавина са Исусом Христом на челу, поправити сву штету коју су људи проузроковали. Осим тога, оно ће заувек окончати природне катастрофе (Лука 4:43; Откривење 21:3, 4).

Док је био на земљи као човек, Исус је показао да има моћ да контролише природне силе тако што је умирио снажну олују. Задивљени тиме, његови уплашени ученици су се питали: „Ко је у ствари овај што чак ветровима и води наређује и они га слушају?“ (Лука 8:22-25). Данас Исус није више човек, већ моћна духовна особа. Стога му неће представљати никакав проблем да контролише природне силе како не би наносиле штету његовим поданицима! (Псалам 2:6-9; Откривење 11:15).

Неки могу помислити да су све то само пусти снови. Али треба имати на уму да постоји велика разлика између људских обећања и предвиђања и онога што налазимо у Библији. Сва библијска пророчанства су се до танчина испунила, укључујући и она која се испуњавају од 1914. године (Исаија 46:10; 55:10, 11). Можемо бити потпуно уверени у то да нашој планети предстоји мирна будућност. Таква будућност очекује и нас уколико озбиљно схватимо Божју Реч и следимо њена упозорења с обзиром на веома значајне догађаје који ће се ускоро одиграти (Матеј 24:42, 44; Јован 17:3).

[Оквир⁄Слика на 11. страни]

ИМА ЛИ НАДЕ ЗА НАШЕ ВОЉЕНЕ КОЈИ СУ УМРЛИ?

КАДА нас смрт растави од вољене особе, бол нас може потпуно сломити. Из Библије сазнајемо да је Исус плакао због смрти свог драгог пријатеља Лазара. Па ипак, само неколико минута касније, Исус је извршио једно задивљујуће чудо — ускрснуо је Лазара! (Јован 11:32-44). На тај начин, он је читавом човечанству пружио снажан темељ за веру у предивно обећање које је дао нешто раније током своје службе када је рекао: „Долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов [Исусов] глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29). Нека та драгоцена нада у ускрсење мртвих у рају на земљи буде утеха свима које је смрт раставила од њихових вољених (Дела апостолска 24:15).

[Слике на 10. страни]

USGS, David A. Johnston, Cascades Volcano Observatory

[Извор слике на 10. страни]

Да ли обраћате пажњу на упозорење да су ово последњи дани овог система?