Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли астрологија открива вашу будућност?

Да ли астрологија открива вашу будућност?

Гледиште Библије

Да ли астрологија открива вашу будућност?

К АКО можете имати бољи живот, више новца и среће у љубави? У потрази за одговором на ова питања, многи људи се окрећу астрологији. Милиони свакодневно читају хороскоп у нади да ће им будућност донети нешто добро. Познато је да чак и неке светске вође при доношењу важних одлука траже вођство у звездама.

Да ли је астрологија поуздана? Како астролози предвиђају будућност? Да ли хришћани треба да дозволе да небеска тела управљају њиховим начином живота?

Шта је астрологија?

Према делу The World Book Encyclopedia, астрологија се „темељи на веровању да положај и кретање небеских тела откривају какав је нечији карактер или шта га очекује у будућности“. Астролози тврде да тачан положај планета и знакова зодијака у тренутку нечијег рођења може утицати на живот те особе. a Положај тих небеских тела у датом тренутку назива се хороскоп.

Веровање у астрологију потиче из далеке прошлости. Пре око четири хиљаде година, Вавилонци су почели да проричу будућност на основу положаја Сунца, Месеца и пет планета које су се најбоље могле видети. Тврдили су да та небеска тела поседују одређене силе које утичу на људско понашање. Касније су у своја предвиђања укључили и знакове зодијака.

Дуга историја промашаја

У Библији се наглашава веза између Вавилона и астрологије и неколико пута се спомињу вавилонски астролози (Данило 4:7; 5:7, 11). У време пророка Данила, астрологија је у Халдеји (Вавилонији) била толико распрострањена да се израз „Халдејци“ користио скоро као синоним за астрологе.

Данило је био сведок не само утицаја астрологије у Вавилону, већ и неуспеха његових астролога да предвиде пропаст тог града (Данило 2:27). Вредно је запазити шта је пророк Исаија тачно прорекао два века раније. ’Нека стану сада звездари, који гледају звезде, који проричу свакога месеца, и нека те сачувају од онога што ће доћи на те‘, писао је Исаија подругљиво. „Ни сами себе неће избавити.“ (Исаија 47:13, 14 ДК).

Јасно је да вавилонски астролози нису могли да предвиде пропаст свог града чак ни неколико сати унапред. И кад се на зиду палате краља Валтасара појавила порука с Божјом неповољном пресудом, астролози нису успели да протумаче тај тајанствени натпис (Данило 5:7, 8).

Ни у наше време астролози нису ништа успешнији у предсказивању значајних догађаја. Након што су испитали више од 3 000 астролошких предвиђања, истраживачи Роберт Калвер и Филип Ијана дошли су до закључка да се само 10 посто њих испунило. Сваки добро информисани аналитичар могао би да предвиди развој догађаја у будућности са већом тачношћу.

У супротности с библијским учењима

Међутим, хебрејски пророци нису одбацивали астрологију само због њеног очигледног неуспеха да тачно предвиди будућност. Закон који је Бог дао Мојсију изричито је забрањивао Израелцима да проричу по знамењу. „Нека се код тебе не нађе нико... који гата... ни који прориче по знамењу“, писало је у Закону. „Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Поновљени закони 18:10, 12NW).

Иако се у цитираном библијском стиху не спомиње реч астрологија, очигледно је и она обухваћена том забраном. Encyclopædia Britannica запажа да је астрологија „врста гатања која се састоји од прорицања будућих догађаја у повезаности са земљом и људима помоћу посматрања и тумачења звезда некретница, Сунца, Месеца и планета“. А сви облици гатања — било да се темеље на звездама или другим објектима — представљају кршење Божјих закона. Зашто? Постоји добар разлог за то.

Библија наше успехе и неуспехе не приписује звездама, већ јасно каже да „шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7). Будући да имамо слободну вољу, Бог сваког од нас сматра одговорним за наше поступке (Поновљени закони 30:19, 20; Римљанима 14:12). Додуше, тачно је да можемо доживети неку несрећу или оболети услед околности на које не можемо утицати. Али, као што Свето писмо објашњава, такве невоље су резултат ’времена и непредвиђених догађаја‘, а не нашег хороскопа (Проповедник 9:11NW).

Што се тиче међуљудских односа, Библија нас подстиче да се обучемо у особине као што су самилост, љубазност, понизност, благост, дуготрпљивост и љубав (Колошанима 3:12-14). Те особине су кључ за развијање трајних пријатељстава и стварање чврстих брачних веза. „Астролошка подударност“, то јест „слагање у хороскопу“ није поуздан водич приликом избора брачног друга. Психолог Бернард Силверман је анализирао наталне хороскопе око 3 500 парова, од којих се 17 посто касније развело. Установио је да они који су се венчали са особом с којом су се ’слагали у хороскопу‘ нису имали ништа мању стопу развода у односу на остале.

Очигледно је да је астрологија непоуздана и да нас може одвести у погрешном правцу. Могла би нас навести да за своје грешке кривимо звезде уместо да признамо своју одговорност. Што је најважније, Божја Реч отворено осуђује бављење астрологијом.

[Фуснота]

a Знакови зодијака су 12 небеских сазвежђа које астролози користе за предвиђање.