Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је могуће ослободити се страха?

Да ли је могуће ослободити се страха?

Да ли је могуће ослободити се страха?

МОЖЕ ли се ико у данашњем опасном свету потпуно ослободити страха? Тешко. Чак се и људи који имају веру у Бога суочавају са опасностима које проузрокују забринутост. На пример, у првом веку н. е., апостол Павле, који је често путовао, споменуо је да је доживео бродолом, да је био у опасности од река, у опасности од разбојника и у опасности у граду (2. Коринћанима 11:25-28). Слично томе, и данас већина нас мора да се суочава са опасним ситуацијама.

Ипак, можемо предузети неке мере предострожности да бисмо смањили ризик, а самим тим и забринутост. Библија каже: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3). Које практичне кораке можемо предузети?

Мере предострожности

Иако је написана доста давно, вредно је запазити да Библија садржи многа начела која су и данас практична и могу помоћи да се избегну опасности. На пример, она каже: „Мудри има очи своје у глави, а безумни по мраку лута“ (Проповедник 2:14). Мудро је обратити пажњу на то ко је у непосредној близини и избегавати мрачна места кад год је то могуће. Можда бисте се кући могли враћати добро осветљеним улицама, чак и ако то значи да ћете морати мало више да пешачите. Затим, Библија каже: „Двојица вреде више него један... Ако је неко јачи од једнога, двојица ће моћи да му одоле“ (Проповедник 4:9, 12). Ако живите у опасном крају, да ли бисте се могли враћати кући с неким ко иде у истом правцу?

Ако се нађете у ситуацији да сте нападнути, мудро је да задржите на уму да је живот много вреднији од материјалних ствари (Матеј 16:26). Такође, имајте на уму да су бесне руље опасне и непредвидиве (Излазак 23:2).

Ако вас неко почне узнемиравати неморалним понудама, непристојним шалама или покушава да вас додирне, најбоље је да га одлучно одбијете. Можда ћете морати да одете одатле, баш као што је учинио Јосиф када га је спопала једна неморална жена. Он „побеже напоље“ (Постање 39:12). Ако је немогуће да одете, могли бисте рећи: „Прекини!“ или „Руке к себи!“ или „Не свиђа ми се такав говор.“ Ако можете, избегавајте места где је такво понашање уобичајено.

Борба са страхом у кући

Шта можете предузети ако страхујете од насилног супруга? Било би мудро да имате план како да побегнете из куће у случају да изненада буду угрожени безбедност или живот вас и ваше деце. a Библија садржи извештај о томе како је Јаков пажљиво припремио план за бекство ако његов брат Исав постане насилан. Како се испоставило, није морао да га употреби, али била је то мудра мера предострожности (Постање 32:6-8). План за бекство може укључивати и то да имате некога код кога бисте могли отићи у хитној ситуацији. Могли бисте унапред разговарати с том особом о вашим потребама у том случају. Препоручљиво би било имати при руци важна документа и друге неопходне ствари.

Једна могућност је и та да пријавите насилног мужа властима и затражите заштиту. b Библија каже да се сви морају суочити с последицама својих поступака (Галатима 6:7). У њој се о световној власти каже: „Она је Божји слуга теби, за твоје добро. Али ако чиниш зло, бој се“ (Римљанима 13:4). Насиље у кући је злочин, исто као и насиље на улици. У многим земљама се и праћење сматра кривичним делом.

Мере предострожности које смо размотрили донекле би могле ублажити страх. Али Библија пружа и више од практичних савета. Она није само неки приручник. Она је књига пророчанстава која се увек испуњавају и која откривају шта Бог сада ради и шта ће урадити у будућности. Какву наду Библија даје људима који су присиљени да живе у страху?

На шта толики страх указује

Вреди запазити оно што је апостол Павле записао: „У последње дане настаће критична времена с којима се тешко излази на крај. Јер људи ће бити самољубиви... без природне наклоности, неприступачни за било какав договор, клеветници, без самоконтроле, брутални, без љубави према доброти“ (2. Тимотеју 3:1-3). Ове речи описују заиста застрашујућа времена!

Говорећи о ’свршетку система ствари‘, Исус је рекао: „Устаће нација против нације, и краљевство против краљевства; и биће великих земљотреса, и у једном месту за другим биће пошасти и несташица̂ хране; и биће застрашујућих призора и великих знакова с неба“ (Матеј 24:3, 7, 8; Лука 21:10, 11). Дакле, не треба да будемо изненађени због „застрашујућих призора“ које видимо и који доприносе свеопштем страху. Али на шта ти призори указују?

Исус је рекао: „Кад видите да се то збива, знајте да је Божје краљевство близу“ (Лука 21:31). У наше време, можемо очекивати да ће Божја владавина са неба завладати над целим човечанством (Данило 2:44). Какав ће тада живот бити?

Ослобођени страха!

Библија описује мир у будућности, када више неће бити ратова, злих људи и када ће на земљи живети само они који воле Бога. Апостол Петар је писао о будућем ’дану суда и уништења безбожних људи‘. Тада неће бити злих којих бисмо се бојали јер ће на земљи „пребивати праведност“ (2. Петрова 3:7, 9, 13). Замислите какво ће олакшање донети живот међу људима достојним поверења који истински воле једни друге! Та нада нам помаже да другачије гледамо на опасна времена у којима сада живимо. Њима ће ускоро доћи крај (Псалам 37:9-11).

Јеховином пророку је било речено да каже онима који су били забринути: „Реците онима којима се срце замутило [„уплашило“, ДК]: Охрабрите се, не плашите се, ево Бога вашег, доћи ће освета, одмазда Божја. Сам ће он да дође и спасиће вас“ (Исаија 35:4). Дакле, слуге правог Бога могу с поуздањем гледати на будућност (Филипљанима 4:6, 7). За људе који су принуђени да живе у страху, веома је утешно знати да Јехова није одустао од своје првобитне намере да на земљи живе људи који га познају и одражавају његове дивне особине (Постање 1:26-28; Исаија 11:9).

Ми знамо да ништа не може спречити Јехову да испуни своју намеру мотивисану љубављу према човечанству (Исаија 55:10, 11; Римљанима 8:35-39). Када то разумемо, речи из једног добро познатог псалма добијају посебно значење. Тамо читамо: „Јехова је мој пастир... Душу моју крепи, правим стазама ме води, за љубав имена свога. И када бих ходио долином сенке смрти, не бих се зла бојао, јер си ти са мноме“ (Псалам 23:1-4). Иако се ова застрашујућа времена могу погоршати, свет ослобођен страха је близу и сигурно ће доћи.

[Фусноте]

a Ради информација о томе под којим се околностима раздвајање од брачног друга не би косило с библијским начелима, видите Пробудите се! од 8. фебруара 2002, страна 10.

[Слике на странама 8-10]

Бог ће ускоро ослободити човечанство од страха