Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живети у страху

Живети у страху

Живети у страху

РОКСАНА a се плаши да каже мужу да би желела да нађе посао са скраћеним радним временом. Када га је једном замолила да јој да новац за аутобуску карту како би посетила мајку, ударио ју је тако јако да јој је требала лекарска помоћ. Она живи у сталном страху.

Доскора се Роландова жена увече враћала кући градским превозом, али сада он иде по њу колима. У њиховом крају има толико насиља да се он плаши за њену безбедност.

Хајди ради у центру једне престонице. Једном приликом док се враћала кући, нашла се у маси демонстраната која је постала насилна. Сада се осећа напето сваки пут када чује да наилазе демонстранти. Она каже: „Не осећам се безбедно. Не желим више да радим овде. Али немам другог избора.“

Роксана, Роландо и Хајди су жртве страха који их не мучи само када се нађу у некој опасној ситуацији, већ стално. Када људи морају да живе у страху, они се могу осећати исцрпљено. Страх им може одузети задовољство тако што их спречава да раде оно што желе. Страх може овладати размишљањем људи и онемогућити им да се усредсреде на друге ствари.

Живети у страху веома је стресно. То често води до депресије и може човеку уништити здравље. „Стрес слаби имунолошки систем и доприноси јављању већине болести“, објашњава се у једном часопису о здрављу. „То ће се негативно одразити на тело, посебно на органе који трпе највеће оптерећење. Могу се јавити висок крвни притисак, обољења срца и бубрега, проблеми са органима за варење, чиреви, главобоља, несаница, депресија и анксиозност. Дуготрајна изложеност стресу проузрокује потпуну исцрпљеност.“

У данашњем свету, сасвим је уобичајено да људи живе у страху. Да ли ћемо икада видети свет у ком ће људи моћи да уживају у животу без страха?

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.