Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мед — слатки дар од пчела

Мед — слатки дар од пчела

Мед — слатки дар од пчела

Од дописника Пробудите се! из Мексика

ЈЕДАН исцрпљени израелски војник случајно је у шуми наишао на саће из ког се цедио мед. Умочио је врх свог штапа у њега и појео мало. Истог тренутка, ’очи су му засјале‘ и вратила му се снага (1. Самуилова 14:25-30NW). Овај библијски извештај сведочи о једној корисној одлици меда. Пошто се састоји углавном од угљених хидрата (око 82 посто), он брзо даје енергију. Занимљиво је да би, теоретски гледано, са енергијом коју даје само 30 грама меда, пчела могла да облети око света!

Да ли пчеле праве мед само зато да би га људи користили? Не, мед је храна од које оне зависе. У кошници просечне величине пчелама је потребно 10 до 15 килограма меда да би преживеле зиму. Али, када су временски услови повољни, једна кошница може да произведе око 25 килограма меда, тако да људи могу сакупити вишак и уживати у њему. И не само људи, већ и животиње као што су медведи и ракуни.

Како пчеле праве мед? У потрази за храном, пчеле сакупљају нектар са цветова, сишући га својим цевастим рилицама. Оне носе нектар у кошницу у једној посебној кесици која представља проширење њиховог једњака. Тамо предају нектар другим пчелама које га „жваћу“ око пола сата, при чему се он меша са ензимима из жлезда које се налазе у њиховим устима. Затим га смештају у шестоугаоне ћелије начињене од пчелињег воска и суше машући крилима како би смањиле количину воде у њему. a Након што остане мање од 18 посто воде, ћелије саћа се затварају танким слојем воска. Тако остављен мед може да стоји скоро бесконачно. Према неким извештајима, у гробовима фараона који су стари око 3 000 година пронађен је савршено јестив мед.

Лековита својства меда

Осим што је чудесна намирница — право складиште витамина Б групе, различитих минерала и антиоксиданаса — мед је и један од најстаријих познатих лекова. b Др Меј Беренбаум, ентомолог са Универзитета Илиноис, каже следеће: „Мед се већ вековима користи за лечење читавог спектра здравствених проблема као што су ране, опекотине, катаракта, чиреви на кожи и огреботине.“

Коментаришући све веће интересовање за лековита својства меда, CNN извештава: „Мед је некад наношен на ране, али с тим се престало када су током Другог светског рата почели да се производе завоји с антибиотицима. Али новија истраживања, као и пораст броја бактерија отпорних на антибиотике, допринели су томе да се савремена медицина окрене овом старом народном леку.“ Примера ради, вршена су истраживања о лечењу опекотина. Примећено је да се пацијенти брже опорављају и да имају мање болова и ожиљака када се приликом превијања опекотина користи мед.

Истраживања показују да мед има блага антибактеријска и антибиотска својства захваљујући једном ензиму који пчеле додају нектару. Тај ензим утиче на стварање водоник-пероксида који убија штетне бактерије. c Осим тога, када се стави директно на повређено место, мед смањује упалу и поспешује раст здравог ткива. Др Питер Молан, биохемичар с Новог Зеланда, каже: „Све више лекара који се баве конвенционалном медицином признаје да је мед благотворно и ефикасно средство за лечење.“ У ствари, Аустралијска агенција за лекове и медицинска средства уврстила је мед међу признате лекове, а медицински мед се у тој земљи продаје као средство за лечење рана.

Колико још има тако хранљивих и укусних намирница које истовремено поседују и лековита својства? Није чудо што су у прошлости доношени посебни закони који су пружали заштиту пчелама и пчеларима! Оштећивање дрвећа или кошница с пчелама сматрало се кривичним делом које је кажњавано великом новчаном глобом, па чак и смрћу. Мора се признати да је мед заиста драгоцен дар људима који служи на част нашем Створитељу.

[Фусноте]

a Восак од ког пчеле праве саће производ је посебних жлезда које се налазе у њиховом телу. Захваљујући шестоугаоном облику ћелија, зидови саћа који су широки само 1/3 милиметра могу да издрже 30 пута већу тежину од своје. Због тога је саће право грађевинско чудо.

b Због опасности од ботулизма (бактеријског тровања), мед не треба давати деци млађој од годину дана.

c Пошто се тај ензим уништава загревањем и излагањем светлости, у медицинске сврхе се користи непастеризовани мед.

[Оквир⁄Слика на 16. страни]

Мед у кулинарству

Мед је слађи од обичног шећера. Зато, када шећер желите да замените медом, користите само пола до три четвртине количине наведене у рецепту. Поред тога, пошто се у меду налази око 18 посто воде, смањите у складу с тим и количину течности коју ћете употребити. Ако вам она није потребна, додајте две супене кашике брашна на чашу меда. Уколико припремате нешто што се пече, додајте и пола кашичице соде бикарбоне на чашу меда и смањите температуру у рерни за 15 степени Целзијуса.

[Извор]

Пчела у потрази за нектаром

[Слика на 16. страни]

National Honey Board

[Слика на странама 16, 17]

Саће

[Слика на 17. страни]

Колонија медоносних пчела

[Слика на 17. страни]

Пчелар прегледа рам из кошнице