Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Проблематична деца се могу поправити

„Понашање многе деце која су проблематична у основној школи с временом се поправља“, пише The Sydney Morning Herald. „Она могу постати уравнотежени тинејџери.“ Аустралијски институт за породицу пратио је напредак 178 деце узраста од 11 и 12 година, која су испољавала три или више особина као што су „изразита агресивност, неспремност на сарадњу, слаба самоконтрола, неспособност да се усмери пажња на задатке, висока хиперактивност и непредвидива или ћудљива нарав“. Шест година касније, њих 100 се понашало „практично на исти начин као и млади из контролне групе коју су сачињавали њихови вршњаци примерног понашања“. Шта им је помогло да се побољшају? „Деца која су постала срећни тинејџери мање су се дружила са асоцијалним вршњацима [и] имала су бољи родитељски надзор“, наводи се у извештају.

Маме медведи се не плаше туриста

„Присуство бучних екотуриста могло би на неочекивани начин да користи мрким медведима у дивљини“, извештава британски часопис New Scientist. Људи који посећују удаљена подручја с нетакнутом природом често узнемире животиње, што понекад има катастрофалне последице. Међутим, британски и амерички истраживачи који су пратили понашање мрких медведа у једном изолованом подручју на западу Канаде, где се мресте лососи, „установили су да одрасли мужјаци избегавају туристе... док присуство људи изгледа не смета медведицама и њиховим младунцима којима је, како се чини, звук аутобуса показатељ да су иначе агресивни мужјаци отишли са реке“, наводи се у извештају. „Чак и након што мужјаци оду, женке се не појављују док не дођу туристи.“ Медведице по свему судећи користе прилику да се хране на најбољим местима, не страхујући да ће мужјаци напасти младунце.

Рад током болести

„Људи који и поред тога што се не осећају добро приморавају себе на рад, повећавају вероватноћу да ће добити неко срчано обољење“, пише у онлајн издању британских новина Telegraph. Научници са Универзитетског колеџа у Лондону су десет година пратили здравствено стање и извештаје о присутности на послу више од 10 000 државних службеника. „Током година које су следиле“, код 30 до 40 посто радника који нису остајали код куће кад су били болесни — чак и када се радило само о прехлади — „било је двоструко више случајева срчаних обољења“, изјавио је сер Мајкл Мармот, који је предводио ово истраживање.

Реч коју је најтеже превести

„Најтеже преводива реч на свету је ’илунга‘, са чилуба језика“, који се говори у Демократској Републици Конго, извештава BBC News. Ова реч је добила највише гласова у избору у ком је учествовало хиљаду лингвиста. Реч илунга означава „особу која је спремна да опрости сваку увреду први пут, да истрпи други пут, али никада и трећи пут“. Високо место на листи тешко преводивих речи заузела је и јапанска реч наа, која се користи само у „јапанској провинцији Кансај, да би се нагласила нека изјава или изразило слагање с другом особом“. Према речима Јарге Жилинскијен, директорке преводилачке агенције која је организовала ово истраживање, „људи понекад заборављају да преводилац... мора да пренесе мисао не само с једног на други језик, већ и из једне културе у другу [и да] понекад исти појам једноставно не постоји у обе културе“.

Читање ради разоноде и бољи успех у школи

Читање ради разоноде више доприноси успеху у школи него „сати учења, помоћ родитеља, рад на компјутеру или читање бележака са часова“, извештавају мексичке новине Milenio. Током једног истраживања прегледано је више стотина хиљада тестова за упис у средњу школу. Резултати показују да ће ученици који издвајају време и за учење и за читање ради разоноде вероватно имати бољи успех у школи. При том, они не морају читати само књиге о темама које се обрађују у школи. Многа дела као што су биографије, поезија и књиге с научном тематиком, могу читати из чистог задовољства. С друге стране, у извештају се запажа да ће ученици који свакодневно сатима гледају ТВ уместо да читају вероватно имати ниже оцене.

Биографије за посао и превара

Док већина оних који конкуришу за неки посао углавном настоји да се потенцијалном послодавцу представи у најбољем могућем светлу, има и оних који прибегавају превари. Једно истраживање које је спровела компанија за проверу кандидата Australian Background показало је да је од 1 000 кандидата 21 посто њих лагало будуће послодавце о својим квалификацијама, извештава The Sydney Morning Herald. Поред тога, „60 посто оних који су били осуђивани није то признало, чак ни када им је постављено директно питање у вези с тим“, наводе поменуте новине. „Они који конкуришу за посао могу тврдити да владају светом“, каже стручњак за запошљавање Гари Брак. „Али, ако мало боље истражите њихово последње запослење, може се испоставити да су владали само малим ћошком канцеларије.“

Неактивност смртоноснија и од пушења

„Неактивност је смртоноснија од пушења“, закључак је истраживања током ког су испитиване навике вежбања 24 000 становника Хонгконга који су умрли током 1998. То истраживање је показало да физичка неактивност повећава ризик од преране смрти, и то за 59 посто код мушкараца и за 33 посто код жена, извештавају новине South China Morning Post. „Добро је ако не пушите. Али, ако не вежбате, још увек сте у опасности“, изјавио је Тајхинг Лам, начелник одсека за општу медицину на Универзитету у Хонгконгу. Према његовим речима, чак је и мало вежбања боље од потпуне неактивности. Он препоручује да се пола сата дневно седење замени пешачењем или обављањем кућних послова.

Све више оболелих од сифилиса

У Италији се број регистрованих случајева полно преносиве болести сифилиса „више него удвостручио током последње две године“, наводи италијански недељник Panorama. Према Ђампјеру Карозију, директору Института за заразне и тропске болести при Универзитету у Бреши, ради се углавном о младима који никада нису били укључени у програме превенције сиде и који су се обратили лекару убрзо након што су ступили у интимне односе. Panorama истиче да је код 40 посто заражених ова болест узнапредовала до трећег стадијума, када „оштећује унутрашње органе и шири се на мозак, срце, кости, зглобове, очи и јетру“.