Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Гојазност Желела бих да вас похвалим за чланке с темом „Како решити проблем гојазности“ (8. новембар 2004). Помоћу програма здравије исхране и свакодневног вежбања изгубила сам 50 килограма. Сада имам више снаге, тако да могу дуже да останем у служби а да се после тога не осећам исцрпљено.

М. Е., Сједињене Државе

Ближим се педесетој и почела сам више пажње да обраћам на своје здравље, али се нисам много обазирала на своју гојазност. Сада сам одлучна да смршам. Почињем одмах. Ови чланци су ме уверили да Јехова брине за свакога од нас.

Х. С., Јапан

Хвала вам за добро поткрепљене информације о гојазности. Од данас почињем да вежбам и да се здравије храним. Пробудите се! читам већ 30 година и у њему сам пронашла тако много ствари које су ми помогле у животу!

Н. Џ., Сједињене Државе

Имам 160 килограма. Према табели на 5. страни, требало би да имам 76 килограма. Преда мном је дуг пут до жељене тежине. Уверен сам да ће ми ови чланци и наведена искуства помоћи у томе.

В. О., Сједињене Државе

Драго ми је што су Јехова и његова организација заинтересовани за наше здравље. Ипак, забринула ме је табела на 5. страни. Неки лекари користе табелу која показује минималну и максималну тежину према телесној грађи особе. Ја сам крупне грађе, тако да би моја тежина требало да се разликује од тежине некога ко је исте висине али ситније грађе.

С. С., Сједињене Државе

„Пробудите се!“ одговара: Хвала вам за ту информацију. На 5. страни се налази само један пример табеле која може помоћи особи да одреди своју одговарајућу тежину. Нисмо имали намеру да умањимо вредност других табела.

Ови чланци су истакли опште гледиште да су, за разлику од особа с прекомерном тежином, мршаве особе успешне. Да ли то што имам вишак килограма значи да сам лења, безвољна и бескорисна?

И. Ј., Немачка

Рекла бих да сте изоставили психолошки аспект овог проблема. Слажем се да је важно борити се против гојазности, али рецимо да неко нема успеха у томе. Како ће се он или она осећати?

Ј. Ж., Русија

Неки читаоци би могли стећи утисак да Јехова воли само витке особе или да само они с „нормалном“ тежином могу да буду Јеховини сведоци.

Р. Б., Немачка

„Пробудите се!“ одговора: Претходне три читатељке споменуле су ствари о којима се није говорило у нашим чланцима. Тачно је да осим преједања постоје многи други узроци гојазности. На пример, неки лекови могу проузроковати вишак килограма. Генетски фактори такође могу некима отежати губитак килограма. Шта год да је узрок, није нам била намера да се стекне утисак како Бог прихвата само оне са идеалном тежином. Надамо се да су наши чланци пружили подстицај и практичне предлоге свима који би желели да усвоје неки програм здраве исхране и вежбања, и да при том изгубе вишак килограма. Такви програми спасавају животе. Жао нам је ако је дошло до неких неспоразума.