Пређи на садржај

Пређи на садржај

Палачинке од тапиоке — бразилски специјалитет

Палачинке од тапиоке — бразилски специјалитет

Палачинке од тапиоке — бразилски специјалитет

Од дописника Пробудите се! из Бразила

У БРАЗИЛУ се назив „тапиока“ користи за више различитих производа који се добијају од касаве (маниоке). Један од њих је једноставан пљоснати хлеб. Пошто више личи на палачинку него на хлеб, често се назива палачинка од тапиоке. Прави се од финог скроба познатог као polvilho doce или goma, који се производи од меснате кртоле касаве.

Након што се кртола изренда и изгњечи, она пушта млечнобелу течност. Та течност се цеди како би се чврсти остатак слегао на дну. Течност се затим баца, а чврста скробна маса се оставља на сунцу да се суши.

Староседеоцима је тапиока била основна храна. Касније су португалски досељеници установили да је она добра замена за хлеб. Међутим, тапиока је тек пре неколико година привукла пажњу неких довитљивих бразилских шефова кухиње који су одлучили да је уврсте у понуду својих ресторана као посебан специјалитет.

У жељи да удовоље пробирљивим гостима, кулинари су направили нове врсте палачинки, користећи традиционални рецепт и своје умеће. Данас су палачинке од тапиоке веома тражене и дају посебну драж бразилској кухињи. Многи ресторани су постали познати управо захваљујући овом специјалитету.

Зашто не бисте покушали да направите ове палачинке? То ће за вашу породицу и пријатеље бити прави ужитак, а уједно и прилика да пробају нешто ново.

[Оквир⁄Слика на 24. страни]

Палачинке од тапиоке

Састојци за осам палачинки:

350 грама скроба polvilho doce, 3,5 децилитара воде, мало соли.

Припрема: Ставите polvilho doce и со у посуду средње величине. Додајте мало воде и мешајте врховима прстију. Постепено додајте остатак воде и месите масу док не почне да се одваја од руку. Обликујте је у лопту, коју ћете затим пропасирати. Маса је сада спремна за прављење палачинки.

Тефлонски тигањ пречника 20 центиметара загрејте на средњој температури. Ставите једну осмину смесе на тигањ и равномерно је распоредите кашиком. Пеците 2-4 минута, то јест док се смеса не сједини и не почне се с крајева одвајати од посуде. Окрените је на другу страну помоћу пластичне лопатице и пеците још око минут. На исти начин припремите и остатак смесе. Печене палачинке стављајте једну на другу.

Палачинке од тапиоке могу се послужити с различитим филовима. За доручак, док су још вруће, можете их премазати путером, а затим посути с две кашике свеже изренданог кокосовог ораха. Или их можете равномерно прелити заслађеним кондензованим млеком, додати кокос, савити и послужити.

[Слика на 24. страни]

Кртоле касаве

[Слика на 24. страни]

Палачинка од тапиоке са филом од кокоса и кондензованог млека