Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Улагање времена уместо новца

У Шпанији је настао нови вид банкарства. Неколико волонтерских удружења отворило је „банке времена“ које служе за размену услуга. „’Банка времена‘ је прва банка која ради без новца“, тврди Елвира Мендез, директорка шпанског удружења Здравље и породица. Те банке имају списак грађана који нуде одређене услуге као што су брига о старијима, чување деце, кување, чишћење и поучавање. Уместо новцем плаћа се радом на сат, при чему сви послови имају исту вредност. На пример, један сат поучавања из области квантне физике исто се вреднује као и један сат шишања или чувања деце. Корисници услуга плаћају тако што обављају друге послове, при чему им се рачуна утрошено време. Дакле, банке времена настоје да организују и поспеше традиционалну размену услуга која је некад постојала међу добрим комшијама.

Клонирање љубимаца по наруџби

Сада је могуће наручити клонирање кућног љубимца. Први случај у Сједињеним Државама било је клонирање мачета за једну жену из Тексаса, извештава The New York Times. Ожалошћена због Ники, мачке коју је имала 17 година, жена је добила маче клонирано од раније узетог Никиног ДНК. То ју је коштало 50 000 долара. Маче, названо Мала Ники, наводно је идентично „оригиналу“, чак и по понашању. Компанија која је обавила клонирање планира да исто уради и са псима „за шта се очекује много веће интересовање“, наводи се у цитираним новинама. Дејвид Магнус, један од директора Центра за биомедицинску етику при Универзитету Станфорд у Калифорнији, и критичар таквих подухвата, рекао је: „То је питање етике и помало је за прекор. За 50 000 долара могла је обезбедити дом за много напуштених мачића.“

Пси предосећају епилептичке нападе

Неки пси који у домаћинству проведу више од годину дана могу предвидети епилептичке нападе код деце, извештавају шпанске новине Diario Médico. Истраживачи су дошли до тог закључка након посматрања 45 породица. Неколико родитеља чија деца имају епилепсију приметили су да је пре напада њихов пас почео необично да се понаша. Пас би терао дете да седне или би се наслонио на њега како би му ублажио евентуалан пад.

Бутан забранио продају дувана

Краљевина Бутан, која се налази у Хималајима између Индије и Кине, забранила је продају свих дуванских производа. Та забрана не важи за стране дипломате и туристе, као ни за оне који раде за невладине организације. Сматра се да је Бутан прва земља у свету која је предузела такав корак. Пушење на јавним местима такође је забрањено. „Ови кораци су део владиних настојања да Бутан начини нацијом без дуванског дима“, јавља BBC News.

Трауме из детињства повезане са срчаним обољењима

Физичке и психичке трауме у детињству повећавају ризик код детета да касније у животу оболи од неког срчаног обољења. До тог закључка су дошли истраживачи из Атланте, Џорџије и Сан Дијега у Сједињеним Државама, који су проучили здравствене картоне 17 337 одраслих особа. Часопис Science News објашњава да су испитаници процењивани на основу тога „ко је од њих као дете посматрао кућно насиље, доживео психичко или физичко злостављање или занемаривање, или је живео с неким ко је отишао у затвор, злоупотребљавао дрогу и алкохол, или је ментално оболео.“ Откривено је да, што је већи број трауматичних искустава особа имала у детињству, „то су веће шансе да добије неко срчано обољење“ као одрасла особа.

Заражена крв у Јапану

Јапански министар здравља начинио је необичан корак, наиме обелоданио је „имена 6 916 болница и 17 медицинских снабдевача за које се сматра да складиште крвне производе заражене вирусом хепатитиса Ц“, наводи лист The Japan Times. За „једну од највећих медицинских катастрофа у послератној историји Јапана“ одговорно је средство за згрушавање крви. Према цитираном листу, у периоду од 1980. до 2001, око 290 000 људи примило је то средство. Процењује се да је 10 000 заражено. Међу њима је било много трудница које су примиле то средство јер су почеле да крваре током порођаја. Изјава министра уследила је након протеста жртава које су желеле да изнесу проблем пред јавност и да подстакну многе који су примили то средство да обаве тест на хепатитис Ц. Уколико се не лечи, хепатитис Ц може проузроковати смрт.

Жабама прети изумирање

Према часопису New Scientist, милиони жаба угину а да нико не зна тачно зашто. Њима прети већи ризик од изумирања него птицама или сисарима. Скоро трећина од 5 743 познате врсте водоземаца налази се у опасности. То су само неки од закључака првог глобалног истраживања о водоземцима. Поменути часопис извештава да су „научници забринути због здравља водоземаца још од 1989, када су током прве Међународне конференције о херпетологији упоредили своја запажања и установили изненадно и необјашњиво нестајање многих врста широм света“. Од 1980, изумрло је девет врста водоземаца, а још 113 врста сада је „немогуће пронаћи“. Зоолог Џејмс Ханкен са Универзитета Харвард каже: „Једноставно не знамо шта је узрок њиховог нестајања.“

Криза поверења

Широм света, влада неповерење према политичарима и пословним људима, извештавају париске дневне новине International Herald Tribune. Према Галуповој анкети спроведеној у 60 земаља, већина људи сматра да су политичке вође „непоштене“, да имају „превелику власт“, да су „превише подложне утицају других“ и да им „недостаје етика“. У Африци, Западној Азији и Латинској Америци, више од 80 посто испитаника изразило је сумњу у поштење политичара. Пословни лидери имају нешто бољу репутацију — само око 40 посто анкетираних сматра их непоштеним и без етике. Што се тиче светске безбедности, 55 посто испитаника из Западне Европе има песимистичан став у погледу будућности. У Египту, 70 посто сматра да предстоји „тмурна будућност“. Највише оптимиста било је у другим афричким земљама, где 50 посто анкетираних верује да ће се ситуација променити набоље.