Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стигао је из свемира

Стигао је из свемира

Стигао је из свемира

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ТАНЗАНИЈЕ

ДА ЛИ сте икада видели блештави светлосни траг на звезданом небу? Вероватно сте то назвали звездом падалицом. У ствари, такве пруге светла се тачније називају метеори.

Већи део материје која из свемира уђе у Земљину атмосферу потпуно сагори пре него што доспе до њене површине. Међутим, понекад велики комади стена или метала издрже ту изузетно високу температуру и њихови остаци падну на површину Земље. Они се називају метеорити. Обично су мање величине, али има и оних који теже више тона. Примера ради, процењује се да је један метеорит који се налази у Намибији тежак око 60 тона.

Позивамо вас да кренете с нама у Танзанију, у посету метеориту Мбози, који је осми по величини на нашој планети. Овај метеорит се налази на брду Маренги у области Мбози у јужној Танзанији, недалеко од границе с Малавијем и Замбијом. Тежак је око шеснаест тона, дугачак три, а широк један метар. Састоји се од 90 посто гвожђа, око 9 посто никла, као и од мањих количина кобалта, бакра, сумпора и фосфора.

Нико не зна када је овај метеорит пао на Земљу, али то је сигурно било у далекој прошлости пошто у тој области не постоје легенде о њему. За његово постојање сазнало се у октобру 1930, захваљујући В. Ноту, геометру из Јоханесбурга. Касније је око метеорита ископан ров, тако да изгледа као да је подигнут и постављен на камени олтар. Захваљујући томе, остао је на првобитном месту на које је пао.

Неки су покушали да ножем или тестером одсеку комадић метеорита како би имали сувенир, али показало се да је то изузетно тешко. У децембру 1930, др Д. Грантхам, члан Геолошког друштва, користио је тестеру за сечење метала да би узео узорак величине око 10 центиметара. Било му је потребно десет сати! Овај узорак је сада део колекције метеорита која је изложена у Британском музеју у Лондону.

Место где се налази метеорит Мбози уређено је како би се удовољило потребама посетилаца. Изграђена је мала кућа за пријем гостију у којој се налази сто и неколико клупа. Чувар који живи у кућици од блата, око 50 метара од метеорита, љубазно нас позива да се упишемо у књигу посетилаца. Док то чинимо, запажамо да су хиљаде људи из свих крајева света били овде. Прелиставамо брошурицу са информацијама о метеориту, а затим га фотографишемо.

Нека деца се пењу на метеорит и замишљају да возе свемирски брод. Ми смо направили излет недалеко од њега и док уживамо у мирној околини, с дивљењем посматрамо необичног „госта“ који је путовао кроз свемир да би стигао у Мбози.

[Слика на 15. страни]

Трагови настали приликом сечења