Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад светом завлада хармонија

Кад светом завлада хармонија

Кад светом завлада хармонија

ДА ЛИ сте икада посматрали двоје окретних играча балета, клизача на леду или артиста на трапезу како изводе различите фигуре? Сваки њихов покрет је права уметност и одражава савршену сарадњу и усклађеност. Како би било дивно да је живот данас налик томе — хармоничан, без неслоге и сукоба. Уместо тога, људи су „неприступачни за било какав договор“, баш као што је Библија и прорекла за наше време (2. Тимотеју 3:1-5).

Упркос таквој клими у свету, милиони искрених особа уче да живе у правом миру и слози једни с другима. Како? Тако што прихватају срдачан позив који је забележен у Библији, у Исаији 48:17, 18. Он гласи: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи. Ох да си ти заповести моје слушао! Мир би твој као река био, срећа твоја као валови морски.“

Када се одазивамо на тај искрен позив, Јехова у извесном смислу постаје наш Доброчинитељ. Он нас поучава како да „идемо“ путем правог мира и хармоније. Било би неразумно одрећи се тога и окренути се теоријама и филозофијама несавршених људи. Људска историја увек изнова потврђује темељну истину записану у Јеремији 10:23: „Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим.“ Једноставно речено, људи не могу да управљају собом и да створе мудар морални кодекс који би важио свуда и увек. То право припада само Богу (Исаија 33:22).

Прави мир и хармонија

Бог ће ускоро успоставити хармонију на нашој планети. Он обећава да ће доћи време када ће „земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9). Да, на нашој планети ће владати трајни мир.

Тада ће сва жива бића уживати у посебној врсти хармоније, јер ће Бог поучити своје лојалне поданике како да добро брину о свом земаљском дому. Он ће чак, симболично говорећи, ’склопити савез‘ са свим грабљивим зверима, тако да ће оне живети у миру с људима и бити им подложне (Осија 2:18NW; Постање 1:26-28; Исаија 11:6-8).

Ова нада није пуко сањарење. Само током своје Проповеди на гори, Исус је два пута указао на њу. Најпре је рекао: „Срећни су они који су благе нарави, јер ће наследити земљу.“ Затим, када је поучавао своје ученике како да се моле, рекао је: „Оче наш... нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 5:5; 6:9, 10). Исус је показао шта ће то значити за човечанство, када је кратко пре своје смрти све сажео у једну предивну реч — рај (Лука 23:43). То што је жртвовао свој живот за нас пружа гаранцију да ће људи заиста вечно живети у рају на земљи! (Јован 3:16).

[Слика на 12. страни]

У предстојећем рају на земљи, сва жива бића уживаће у посебној врсти хармоније