Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Одвикавање деце од ТВ-а

На северу америчке државе Њујорк спроведено је петомесечно истраживање којим је било обухваћено 16 предшколских установа. Резултати су показали да су деца, када су им пружене једноставне замене за гледање телевизије, „недељно проводила три сата мање испред ТВ екрана“, извештава The New York Times. Деца су подстицана да читају и да учествују у активностима као што је постављање стола за породичне оброке и знакова „Забрањено гледање ТВ-а“ на сваки телевизор у кући. И сама деца су давала предлоге чиме би могла да се занимају кад не гледају ТВ или филмове. Родитељима је саветовано да деци свакодневно читају приче и да искључе ТВ током оброка. Током овог петомесечног периода, породице су два пута имале седмицу без ТВ-а. Др Барбара Денисон, која је водила ово истраживање, рекла је да родитељи не треба да мисле да је немогуће ослободити се навике гледања телевизије и додала да „деца показују изненађујућу спремност да прихвате друге могућности“.

Дуван штетно утиче на цело тело

„Пушењем се не оштећују само плућа и артерије — сва ткива трпе штету“, извештава се у часопису New Scientist. Ричард Кармона, министар здравства САД, објавио је извештај у ком се наводе бројна обољења која су последица пушења. Међу њима су упала плућа, леукемија, катаракта, обољења десни, као и рак бубрега, грлића материце, желуца и панкреаса. „Већ деценијама се зна да је пушење штетно по здравље, али овај извештај показује да су последице још озбиљније него што смо мислили“, каже г. Кармона. „Крв преноси отрове из дуванског дима до свих делова тела.“ Онима који мисле да се могу заштитити тако што ће користити цигарете с нижим нивоом катрана и никотина, он поручује: „Не постоји нешкодљива цигарета, било да носи ознаку ’лајт‘, ’ултра лајт‘ или неку другу.“ Пушачи углавном живе 13 до 14 година краће од непушача, истакао је он и додао: „Пушење изазива обољења готово свих телесних органа, без обзира на животно доба“, извештава The New York Times.

Претварање оружја у опрему за игралишта

У Бразилу је била покренута кампања с циљем да се смањи количина оружја у поседу становништва. Надокнада за сваки добровољно предат комад оружја износила је од 30 до 100 долара. Како се извештава у електронском издању новина Folha, у целој земљи је од јула до децембра 2004. сакупљено више од 200 000 комада оружја. Оружје које је сакупљено у држави Сао Пауло било је здробљено, пресовано, истопљено, а затим претворено у опрему која је постављена у један градски парк. У том парку се сада налази једна клацкалица, љуљашке и тобоган — све од рециклираног материјала. Министар правде Марсио Томаз Бастос је изјавио: „Један од најважнијих циљева ове кампање разоружавања јесте стварање мирољубивог друштва.“

Мање опатица

„У Аргентини је све мање жена које желе да буду опатице“, известиле су 2004. новине Clarín из Буенос Ајреса. У њима је речено и следеће: „У протекле четири године, број опатица је опао за 5,5 посто — 2000. године их је било 9 113, а сада их има 8 612. Та разлика је још већа (скоро 36 посто) у поређењу са 1960-ом, када је било 13 423 опатице.“ Међу узроцима све мањег броја опатица споменути су „одбојност према религиозним звањима“ и „страх од доживотне обавезе“ према цркви. Током истог периода опао је и број свештеника. „Многи верују да ће се ситуација у наредним годинама још више погоршати и слажу се да је ова појава приметна у целом свету“, речено је у поменутим новинама.

Крстарења као део бриге о старијима

Трошкови неге старијих толико су порасли да су неки дошли на идеју да би стари могли да живе на броду, што би по њима била одлична алтернатива за боравак у старачком дому. Према једном извештају из часописа Америчког геријатријског удружења, „туристички бродови се у погледу удобности, месечне цене и многих других погодности могу упоредити са старачким домовима“. У ствари, многи бродови нуде услуге које се не могу добити у свим домовима за старе. На пример, лекар им је на располагању 24 сата дневно, обезбеђена им је пратња особља на све оброке, као и одржавање собе и прање веша. Осим тога, ту је и узбуђење које доноси путовање и могућност да се стекну нова познанства. У поменутом часопису се каже и да би „више људи радије ’ишло да посети баку‘ ако би она живела на броду који крстари“.

Панични поремећај

„Панични поремећај може проузроковати нападе у било које време, чак пробудити особу усред ноћи. Тада се могу јавити симптоми као што су бол у грудима, убрзано дисање, велики страх, гушење, знојење и нагон за бекством“, извештавају новине Vancouver Sun. Недавни извештај који је сачињен на основу разговора са 36 894 особе показује да овај поремећај погађа 3,7 посто Канађана старијих од 15 година, то јест око милион људи. Нападима панике подложније су жене (4,6 посто) него мушкарци (2,8 посто). Они који пате од овог поремећаја „скоро двапут чешће траже утеху у алкохолу и скоро трипут чешће користе дуван него особе које немају тај поремећај“, наводи се у поменутим новинама. Позитивно је то што скоро 70 посто оболелих тражи професионалну медицинску помоћ. У извештају се наводи да Др Жак Бредвејн, шеф катедре на одсеку за психијатрију Универзитета у Отави, сматра да осим генетских и биолошких чинилаца, на појаву напада панике „могу утицати и неки стресни догађаји“.

Највећи скандал везан за храну

Према Организацији УН за исхрану и пољопривреду (ФАО), сваке године око пет милиона деце умре од глади, преносе италијанске новине Corriere della Sera. У једном извештају ове организације наводи се да 852 милиона људи у свету нема довољно хране. Од тога је 815 милиона у неразвијеним земљама, 28 милиона у земљама у развоју и 9 милиона у развијеним земљама. У извештају се цитира декларација коју су потписали представници 110 земаља, на Самиту светских вођа посвећеном проблему глади који је одржан 2004. у седишту УН у Њујорку. У декларацији је између осталог речено: „Највећи скандал није то што глад постоји, већ то што не успевамо да је искоренимо чак ни онда када имамо средства за то.“