Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свима је потребан дом

Свима је потребан дом

Свима је потребан дом

Свако има право на животни стандард који обезбеђује здравље и благостање, његово и његове породице, укључујући [и]... стан (Општа декларација о правима човека, члан 25).

ЈЕДНА велика група сезонских пољопривредних радника с временом се населила у једној области коју сада називају својим домом. На стотине породица пребива надомак града, у камповима стамбених приколица званим паркеадерос. Ту су основне ствари као што су канализација, пијаћа вода и одвожење смећа у најбољем случају на веома ниском нивоу или чак уопште не постоје. Описујући ово насеље, један извештач је рекао да би „само [сезонски радници] могли да живе на таквом месту“.

Пре три године, када су власти почеле да рашчишћавају неколико таквих места, неке породице су продале своје приколице и преселиле се у већ пренасељене куће, станове и гараже у центру града. Други су се једноставно покупили и кренули даље у потрагу за местом где би могли да се врате након сваке жетве — за местом које би могли да зову својим домом.

Да ли бисте рекли да је овде реч о некој сиромашној земљи? Размислите поново. Тај камп са стамбеним приколицама налази се близу града Меке у јужној Калифорнији, на мање од сат времена вожње источно од богатог града Палм Спрингса. Упркос томе што се тврди да у Сједињеним Државама више људи него икада раније има свој дом и што је просечан породични приход 2002. био око 42 000 долара, процењује се да преко пет милиона породица у тој земљи још увек живи у неадекватним условима.

Ситуација је много озбиљнија у земљама у развоју. Упркос бројним политичким, друштвеним и религиозним програмима, стамбена криза у целом свету постаје све већа.

Глобална криза

Процењено је да широм света више од милијарду људи живи у сиротињским четвртима. Бразилски стручњаци за урбанизацију страхују да ће фавеласи, то јест сиротињске четврти које се у тој земљи стално шире, ускоро „постати веће и насељеније од градова у којима су првобитно настале“. У Нигерији постоје градови у којима више од 80 посто становника живи у сиротињским четвртима или у бесправно изграђеним насељима. „Ако се не предузму конкретни кораци“, рекао је 2003. генерални секретар УН Кофи Анан, „предвиђа се да ће број људи у свету који живе у сиротињским насељима у наредних 30 година достићи око две милијарде.“

Па ипак, суморне бројке попут ових не преносе праву слику о разорним последицама које лоши животни услови остављају на сиромашне. Према Уједињеним нацијама, више од половине становништва у земљама у развоју нема основне санитарне услове, трећина нема пијаћу воду, четвртина живи у бедним условима, а петина нема савремену медицинску негу. Већина људи у развијеним земљама не би дозволила ни својим кућним љубимцима да живе у таквим условима.

Опште право

Одговарајући смештај се иначе сматра једном од основних човекових потреба. Општа декларација о правима човека, коју су 1948. усвојиле Уједињене нације, наводи да сви имају право на одговарајући животни стандард, укључујући и задовољавајући дом. Да, свима треба пристојан дом.

У скорије време, наиме 1996, више земаља је усвојило документ који је постао познат као Habitat Agenda. Тај документ наводи одређене обавезе како би се обезбедио одговарајући дом за све. Затим су 1. јануара 2002, УН подупрле тај документ тиме што су му дале статус програма Уједињених нација.

Иронично је то што се у неким од најбогатијих земаља праве планови за изградњу колонија на Месецу и истраживање Марса, док у исто време све већи број њихових најсиромашнијих становника не може приуштити себи пристојно место за живот ни овде на Земљи. Да ли стамбена криза погађа и вас? Постоји ли реална нада да ће једног дана сви имати свој удобан дом?

[Истакнути текст на 4. страни]

Док се у неким земљама праве планови за изградњу колонија на Месецу, многи њихови становници немају пристојно место за живот ни овде на Земљи

[Слика на 2. и 3. страни]

ИЗБЕГЛИЧКА ПОРОДИЦА ИЗ АЗИЈЕ.

У једном граду, 3 500 породица живи у импровизованим шаторима, у очајничкој потреби за водом и санитарним условима

[Извор]

© Tim Dirven/Panos Pictures

[Слика на 4. страни]

СЕВЕРНА АМЕРИКА