Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чапља говедарка — корисна и људима и животињама

Чапља говедарка — корисна и људима и животињама

Чапља говедарка — корисна и људима и животињама

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

ТО ЈЕ несумњиво била једна од најмирнијих колонизација свих времена. Није испаљен ниједан метак, није проливена ни кап крви. Староседеоци нису подвргнути експлоатацији и ниједна земља није лишена свог богатства. Па ипак, освајачи су незадрживо напредовали и заузимали једну земљу за другом.

Ова инвазија се одиграла током 20. века, али је углавном прошла незапажено, јер су колонизатори биле птице. Сналажљиви пернати освајачи који су успели да заузму пет континената, познати су као чапље говедарке или Bubulcus ibis, да споменемо њихово научно име.

Јединствена колонизација

Вековима је станиште чапљи говедарки било ограничено на тропску Африку. Али, пре неких стотинак година населиле су се и на југу тог континента. Према неким изворима, током тридесетих година 20. века неке од ових птица прелетеле су Атлантски океан и почеле да освајају Јужну Америку. До средине 20. века, стигле су до Флориде, а деценију касније могле су се наћи на подручју од Канаде на северу до Аргентине на југу. „Ако је чапља говедарка... стигла у Нови свет само помоћу својих крила и ветра“, писао је Роџер Тори Питерсон 1954. године, „онда је то једина птица из Старог света која се населила на америчком континенту без помоћи човека.“

Орнитолози су у међувремену утврдили да су ове птице саме извршиле овај изузетан подвиг. Израчунато је да би помоћу преовлађујућих ветрова, пасата, чапља могла да прелети океан између западне Африке и Јужне Америке за око 40 сати. Иначе, Атлантски океан није једина препрека коју су савладале. Друге чапље су летеле на исток, све до Новог Зеланда. Током истог периода, населиле су се широм већег дела Евроазије, где се њихово огромно станиште сада протеже од Пиринејског полуострва на западу до Јапана на истоку.

Чапља говедарка је постала стални становник у подручјима где влада умерена клима, али тамо где су зиме оштре, она се сели у топлије крајеве након што њени млади почну да лете. Њена задивљујућа путовања још увек трају, и она се редовно појављује на удаљеним острвима у Тихом океану, па чак и на Антарктику.

Тајна успешних освајања

Кључни фактор који помаже чапљама говедаркама да са успехом насељавају нова подручја јесте њихова прилагодљивост, као и повезаност са људима, посебно са сточарима. Мада се већина чапљи храни животињама које живе у води, чапље говедарке више воле инсекте. Оне су обично у друштву са стоком, али прате и слонове, кенгуре, тракторе, па чак иду и на места где је избио шумски пожар. Укратко, одговара им све што узнемирава инсекте којима се хране.

Наравно, чапље могу доћи до хране и без помоћи са стране, али стока је идеалан „гонич плена“ за ове пернате ловце. Примера ради, док се на пашњаку стока полако премешта с једног места на друго, она узнемирава скакавце, муве и бубе. Пажљива чапља која хода поред стоке може лако ухватити инсекте који лете према њој. Тако стока помаже чапљама да нађу и улове свој плен, што је према једном прорачуну, чак два до три инсекта у минути. Орнитолози процењују да захваљујући удруживању са стоком чапље могу утрошити 30 посто мање енергије, а уловити 50 посто више плена.

Успешном ширењу чапље говедарке није допринело само то што имају добре сараднике за лов. Ове птице су веома издржљиве. Док лете, може изгледати да то чине с напором, за разлику од патки или голубова чији је лет прав и брз. Али чапље могу прелетети Сахару и, као што је раније споменуто, оне су прешле растојање између западне Африке и Јужне Америке које износи 4 000 километара.

Чапље говедарке имају номадску природу, а та жеља за путовањем такође доприноси њиховом ширењу. Која би се друга птица која се храни инсектима усудила да се запути на далеки југ, чак до пустог Антартика и то, како се чини, само из радозналости?

Док су путовале у далеке крајеве, чапље говедарке су практично свуда налазиле идеална станишта. На сваком континенту на који су стигле, фармери су претварали огромна подручја у ранчеве или су наводњавали поља која су врвела од инсеката. Чапље су се досељавале и напредовале.

Корисне за људе и животиње

Због њиховог белог перја, дружељубивости и склоности да буду у близини стоке, ове птице је лако посматрати. Јата снежнобелих чапљи говедарки које лепршају изнад поља нису само леп призор, већ су од непроцењиве користи људима јер спречавају да се штетни инсекти превише намноже. У Танзанији је једном приликом виђено чак 40 000 чапљи како се хране ројевима скакаваца. Неки фармери сматрају да су чапље говедарке толико корисне да су их донели на своје фарме како би спречиле ширење инсеката који наносе штету усевима. Свака од ових птица може да поједе више од 600 скакаваца и цврчака дневно.

Присуство чапљи говедарки прија и стоци, пошто ове птице једу муве и друге инсекте који су права напаст. Изгледа да су животиње свесне тога да су им ове птице пријатељи и не буне се што им безобразне чапље понекад стоје на леђима, користећи их као превозно средство.

Свака птица своме јату лети

Било да подижу младе, да се одмарају или хране, чапље говедарке воле друштво. Када се гнезде, оне радо деле дрво с другим врстама чапљи или с родама. По свему судећи, такво удруживање помаже да се грабљивци држе по страни, а све птице имају користи од заједничког дома. Колоније с птићима су без изузетка прометне и бучне. Чапље често краду гранчице из комшијских гнезда, тако да стално избијају препирке. Неке чапље су погнуте над својим гнездима док друге испод дрвета марљиво трагају за гранчицама које су пале на земљу. Њихови рођаци, остале чапље и роде, чија се велика гнезда налазе на најбољим гранама, обично игноришу сву ту гужву и галаму која влада око њих.

Упадљиво удварање чапљи говедарки укључује истезање, клепетање кљуном и шепурење жутим перјем које краси мужјаке током сезоне парења. Када један родитељ стигне до гнезда, његов партнер га дочекује „церемонијом добродошлице“, при чему поносно показује перје на леђима. С обзиром на то да се чапље говедарке не плаше људи, ове представе се често могу видети.

Било да сте на сафарију у Африци, било да пролазите кроз неки сточарски крај у Северној Америци или пак посматрате пиринчана поља на Далеком истоку, вероватно ћете спазити ове лепе птице. Можете их видети како се врзмају око ногу слонова, уображено стоје на леђима волова или у сутон лете на своје одмориште. Где год да их видите, сложићете се да оне доприносе љупкости предела, док уједно обављају посао који користи и људима и животињама. Њихово јединствено насељавање других области, једна је од најнежнијих колонизација коју је свет икада видео.

[Слике на странама 14, 15]

Чапљама говедаркама, које су се населиле на пет континената, прија друштво и слонова и стоке

Гвајана

Аустралија

Кенија

Сједињене Државе

Шпанија

[Извор]

© Joe McDonald