Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта треба да знам о чет просторијама?

Шта треба да знам о чет просторијама?

Млади питају. . .

Шта треба да знам о чет просторијама?

„Иако сам стидљив, могу да одем у чет просторију на Интернету и да разговарам с људима с којима иначе не бих разговарао. Они не знају ко сам“ (Петар). a

„У чет просторији имаш осећај да можеш рећи што год пожелиш“ (Габријела).

ЧЕТ ПРОСТОРИЈЕ су „окружења“ на Интернету где корисници путем текстуалних порука могу међусобно разговарати у реалном времену. У чет просторије може „ући“ велики број људи, који могу читати поруке једни других и одговарати на њих.

Неке чет просторије посебно привлаче младе кориснике Интернета. Милиони младих из различитих култура свакодневно размењују мишљења о скоро свакој теми. Неке школе су почеле да користе чет просторије као помоћно средство. На пример, под надзором наставника, ученици из Сједињених Држава могу да дискутују о проблемима у друштву са ученицима из Шпаније, Енглеске или неке друге земље. Током прикупљања материјала за реферат могу чак четовати с неким инжењером, хемичарем или неким другим стручњаком.

Ипак, многи који посећују чет просторије не прикључују се разговору да би дискутовали о школским темама. Ако користиш Интернет, којих опасности треба да будеш свестан?

Ловиште за сексуалне грабљивце

„Разговарала сам с некима у чет просторији“, каже Габријела, „када ме је један човек питао да ли знам неке 14-годишњакиње. Желео је да има сексуалне односе с њима. Рекао је да би им платио.“

Габријелино искуство није једино такве врсте. Проблем грабљиваца на Интернету толико је распрострањен да су неке владе направиле приручнике за заштиту младих. На пример, једна публикација Федералног истражног бироа (ФБИ) у Сједињеним Државама упозорава на особе које одмах и без увијања покрећу тему о сексу. У њој се такође упозорава на оне који „постепено заводе своје жртве тако што им поклањају пажњу, упућују изразе наклоности, љубазни су и чак им шаљу поклоне“.

Говорећи о методама које неки од тих грабљиваца користе, поменута публикација каже: „Они слушају децу и саосећају с њима док им она износе своје проблеме. У току су са популарном музиком, хобијима и свим оним што занима децу. Те особе настоје да полако задобију дететово поверење, постепено уводећи у разговоре теме о сексу.“

Изопачене одрасле особе нису једине од којих прети опасност. Мораш се чувати и младих који нису упознати с библијским моралним мерилима или их не поштују. Размотри Николино искуство. Он је четовао с другим младима када га је једна девојка позвала да сами четују. Затим га је индиректно питала да ли је заинтересован за секс. Никола је имао довољно самоконтроле да моментално прекине разговор.

Због природног занимања за секс, можда ти је изузетно тешко да реагујеш попут Николе. Раније споменути Петар признаје: „Мислио сам да имам довољно самоконтроле да напустим чет просторију ако се поведе разговор о сексу. Али увек изнова бих затицао себе како учествујем управо у таквим разговорима. После бих се лоше осећао.“ Па ипак, можда се питаш: ’Ако не откријем свој прави идентитет, може ли ми разговор о сексу заиста наудити?‘

Да ли је четовање о сексу штетно?

Библија отворено говори о сексу (Пословице 5:18, 19ДК). Младост је животно доба када се људи посебно занимају за секс. Зато треба да разговараш о томе. Треба да добијеш одговоре на своја питања о тој важној теми. b Међутим, начин на који ћеш задовољити своју радозналост имаће велики утицај на твоју срећу, како садашњу тако и будућу.

Ако одлучиш да о сексу разговараш преко Интернета, чак и са особама које кажу да су ти пријатељи, лако би могао да завршиш као младић описан у Библији. Он је из радозналости пришао кући једне проститутке. Она му је најпре само причала. Међутим, када се у њему пробудила жеља, разговор није био довољан. „Он одмах за њом пође, као во што на кланицу иде... као птица која на замку налети“ (Пословице 7:22, 23).

Слично томе, четовање о сексу лако може водити до тога да тражиш веће задовољство. „Четовао сам с једном особом“, присећа се тинејџер по имену Филип, „када ми се на екрану изненада појавила неморална слика. Послала ми ју је управо та особа.“ Када ти се јави жеља да гледаш материјал који се отворено бави сексом и да размишљаш о томе, можеш се наћи у још већем искушењу, на пример да одеш у чет просторије за одрасле. c Многи који упадну у замку гледања порнографије упусте се у неморал и због тога сносе неизбежне последице (Галатима 6:7, 8).

Људи који желе да преко Интернета разговарају с тобом о сексу нису заинтересовани за твоју добробит. Ти странци желе да те намаме у неморалан разговор, а вероватно и у неморално понашање, како би задовољили сопствене жеље. d У настојању да заштити сина од таквих особа, краљ Соломон је написао: „Пут твој нека буде далеко од ње, и не приближавај се вратима куће њене, да не би другима дао достојанство своје... да се не би странци наситили снаге твоје“ (Пословице 5:8-10NW). Начело из овог савета могло би се применити на следећи начин: Не приближавај се чет просторијама где се говори о сексу, да те странци који само желе да на твој рачун задовоље своје жеље не би лишили достојанства.

’Они који крију какви су‘

Можда кажеш да не желиш да четујеш о сексу. Попут раније споменутих Петра и Габријеле, можда чет просторију сматраш местом где се можеш изразити анонимно, без страха да ће ти бити непријатно. e Чак и ако је тако, постоји још једна опасност које треба да се чуваш.

Анонимна природа чет просторија могла би те довести у искушење да почнеш да вараш друге. Габријела каже: „Почињала бих да разговарам с људима и затим се прилагођавала, представљајући се у лажном светлу.“ Попут ње, могао би доћи у искушење да се претвараш како би се уклопио у одређену групу људи која четује. Могао би се прилагођавати њиховом начину изражавања или прихватити њихова интересовања како би стекао нове пријатеље. Или би пак чет просторију могао сматрати местом за изражавање мисли и осећања с којима се твоји родитељи и пријатељи можда не би сложили. У сваком случају, почео би да вараш или једне или друге. Претварајући се да си неко ко ниси, ти обмањујеш познанике с којима четујеш. С друге стране, вараш чланове своје породице и пријатеље ако им не говориш о чему стварно размишљаш и шта осећаш.

Мада су чет просторије релативно нова појава, склоност људи да лажу и варају стара је колико и човечанство. Библија открива да је први лажов, Сатана Ђаво, осмислио тактику коју користе неки посетиоци чет просторија. Он је сакрио свој прави идентитет пре него што је изговорио прву лаж (Постање 3:1-5; Откривење 12:9, 10). Ти можеш избећи да те лажови преваре тако што ћеш следити пример краља Давида, који је написао: „Не седим с људима који неистину говоре, и не одлазим к онима који крију какви су“ (Псалам 26:4NW).

Као што је раније истакнуто, неке чет просторије могу бити корисне. Па ипак, млади који желе да угоде Јехови морају бити изузетно опрезни ако користе овај савремени вид комуникације. Ако треба да се укључиш у четовање, на пример због реферата, замоли родитеље или неку другу зрелу одраслу особу да буде поред тебе током таквих разговора. У следећем чланку биће осмотрена још два разлога због чега треба да будеш опрезан ако идеш у чет просторије. Такође ћемо размотрити како можеш изаћи на крај с конкретним проблемима који би се могли појавити чак и када их опрезно користиш.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Књига Млади питају — практични одговори на њихова питања истиче здраве, на Библији темељене ставове о предбрачном сексу, мастурбацији и другим сличним темама.

c Неке чет просторије за одрасле теоретски дозвољавају приступ само особама изнад одређене старосне границе. То је тако јер су теме о којима се разговара и слике које се шаљу саговорницима обично порнографске. Међутим, истраживања откривају да чак и неки деветогодишњаци лажу у вези са својим годинама како би могли да приступе чет просторијама за одрасле.

d Иако се претвара да је супротног пола, особа заправо може бити твог пола, што не можеш проверити на основу разговора у чет просторији.

e Приручник A Parent’s Guide to Internet Safety препоручује корисницима да никада не откривају своје име, адресу или број телефона странцима које упознају у чет просторији!

[Слика на странама 20, 21]

Разговори преко Интернета могу бити опасни