Пређи на садржај

Пређи на садржај

Злоупотреба алкохола — друштвена трагедија

Злоупотреба алкохола — друштвена трагедија

Злоупотреба алкохола — друштвена трагедија

КОНЗУМИРАЊЕ алкохолних пића има два лица: једно је весело а друго тужно. У Библији се каже да умерено коришћење алкохола може развеселити срце (Псалам 104:14, 15). Међутим, у њој се такође упозорава на то да неумереност може изазвати штетне последице, па чак довести до смрти, као ујед змије отровнице (Пословице 23:31, 32). Хајде да поближе осмотримо високу цену злоупотребе алкохола.

„Пијани возач је у суботу налетео аутомобилом на 25-годишњу мајку и њеног двогодишњег синчића... Млада жена, која је била у шестом месецу трудноће, умрла је у недељу. Њен синчић је задобио повреде главе и налази се у критичном стању“, известиле су новине Le Monde. Нажалост, овакви извештаји нису неуобичајени. Можда знате некога ко је био умешан у незгоду до које је дошло услед злоупотребе алкохола. Сваке године на хиљаде људи погине или задобије повреде у саобраћајним несрећама које изазову пијани возачи.

Изгубљени животи

Када су у питању људски живот и здравље, злоупотреба алкохола широм света изазива непроцењиву штету. У Француској је злоупотреба алкохола трећи узрочник смрти после рака и коронарне болести срца — сваке године директно или индиректно проузрокује око 50 000 смртних случајева. То је „једнако паду два до три џамбо-џета сваке седмице“, наводи се у једном извештају који је састављен на иницијативу француског Министарства здравља.

Број смртних случајева проузрокованих прекомерним коришћењем алкохола посебно је велик међу младима. Према извештају Светске здравствене организације из 2001, у Европи је алкохол водећи узрок смрти међу мушкарцима старости од 15 до 29 година. Предвиђа се да ће у неким источноевропским земљама злоупотреба алкохола сваког трећег младог мушкарца у скорој будућности коштати живота.

Насиље и сексуално напаствовање

Алкохол доводи и до насиља. Под његовим дејством особа може изгубити контролу над собом и погрешно протумачити поступке других људи, због чега постоји већа вероватноћа да ће насилно реаговати.

Алкохол је један од главних узрока кућног насиља и сексуалног напаствовања. Испитивање спроведено међу француским затвореницима показало је да би се две трећине силовања и случајева недоличног понашања могло довести у везу са алкохолом. Према резултатима анкета, 75 посто Пољакиња чији су мужеви алкохоличари трпи насиље, запажа се у часопису Polityka. Аутори једне медицинске студије проценили су да „код свих старосних група алкохол доприноси приближно двоструком порасту ризика од убиства. [Чак] су и они који не конзумирају алкохол али живе са особама које прекомерно пију у већој опасности да постану жртве убиства“ (Америчко медицинско удружење — Савет за научна питања).

Последице по друштво

Када се узму у обзир трошкови осигурања и здравствене неге, као и губитак продуктивности услед незгода, болести или преране смрти, јасно је да друштво трпи огромну штету у финансијском погледу. Тврди се да четворомилионско становништво Ирске злоупотреба алкохола кошта најмање 780 милиона евра годишње. Према једном извору који је цитиран у новинама The Irish Times, с тим новцем би се „сваке године могли изградити нова болница и стадион и набавити по један авион за сваког министра“. Године 1998, лист Mainichi Daily News известио је да због прекомерног пијења јапанска економија губи „више од 6 билиона јена [43 милијарде евра] годишње“. У једном извештају који је поднесен Конгресу САД, речено је следеће: „Процењује се да је економска штета проузрокована злоупотребом алкохола само током 1998. износила 184,6 милијарди долара [140 милијарди евра], или приближно 638 долара [500 евра] на сваког мушкарца, жену и дете који су те године живели у Сједињеним Државама.“ А шта тек рећи о боли коју трпе чланови породица које су разорене или су изгубиле неког, те о прекинутом образовању и пропалим каријерама?

Лако је запазити какве последице друштво трпи због злоупотребе алкохола. Како неко може знати да ли његове навике конзумирања алкохолних пића угрожавају његово здравље и здравље других? Ово питање ће бити размотрено у наредном чланку.