Пређи на садржај

Пређи на садржај

Злоупотреба алкохола и здравље

Злоупотреба алкохола и здравље

Злоупотреба алкохола и здравље

„Санте!“ „Салуте!“ „За ваше здоровје!“ „Чук сук квеј!“ Било да живе у Француској, Италији, Русији или Вијетнаму, људи који пију заједно изговарају сличне здравице попут нашег „У здравље!“ Па ипак, парадоксално је то што милиони људи у свету умиру од последица пијења.

ЗЛОУПОТРЕБА алкохола је комплексан проблем који обухвата ризично коришћење, штетно коришћење и зависност од алкохола. Према дефиницији Светске здравствене организације, ризично коришћење подразумева „редовно конзумирање алкохола које може водити до штетних последица“ — физичких, менталних или друштвених. У овом случају се ради о пијењу изнад граница које су поставили здравствени стручњаци или су одређене законом. Штетно коришћење, које се назива и злоупотреба алкохола, повезано је с пијењем које је већ проузроковало физичка или ментална оштећења, али још није довело до зависности. Зависност се описује као „немоћ да се прекине с пијењем“. Особа која је зависна од алкохола жуди за пићем и наставља да пије упркос различитим проблемима које има због тога, а у недостатку алкохола доживљава апстиненцијалну кризу.

Без обзира на ваше године, пол или националност, и ви бисте могли да упаднете у замку неумереног коришћења алкохола. Како алкохол утиче на организам? Који су здравствени ризици повезани с претераним конзумирањем? И шта се у глобалу сматра умереним коришћењем које не оставља штетне последице?

Штетно дејство на умне способности

Етанол, хемијско једињење које улази у састав алкохолних пића, спада у неуротоксине, то јест супстанце које могу оштетити или разорити нервни систем. Особа која се напила у ствари пати од једног вида тровања. Уношење великих количина етанола изазива кому и смрт. Примера ради, обичај икиноми (брзо испијање алкохолних пића), сваке године проузрокује смртне случајеве међу студентима у Јапану. Наше тело је у стању да претвори етанол у безопасне материје, али то се не дешава тако брзо. Ако се алкохол уноси брже него што тело може да га преради, концентрација етанола у организму расте и он почиње осетно да утиче на функцију мозга. На који начин?

Говор, вид, координација покрета, размишљање и понашање — све је то повезано с низом изузетно сложених хемијских реакција у можданим неуронима или основним ћелијама мозга. Присуство етанола мења те реакције, умањујући или повећавајући улогу неких неуротрансмитера — супстанци које преносе сигнале од једног до другог неурона. Тако долази до поремећаја у протоку информација, услед чега мозак не може да функционише нормално. Због тога особа која је превише попила прича неразговетно, вид јој је замагљен, а покрети успорени и губи контролу над својим осећањима и поступцима, што су уобичајени симптоми тровања.

Код дуготрајног коришћења алкохола, хемијски процеси у мозгу се мењају како би се неутралисало отровно дејство етанола и одржала нормална функција нерава. Последица је стварање толеранције, што значи да иста количина алкохола има слабије дејство него раније. До зависности долази када је мозак толико навикнут на присуство алкохола да без њега не може да функционише на одговарајући начин. Тело жуди за алкохолом како би одржало хемијску равнотежу. У недостатку алкохола, хемијска равнотежа у мозгу зависника је потпуно поремећена и јављају се симптоми апстиненцијалне кризе, као што су тескоба, дрхтавица, па чак и напади слични епилептичним.

Осим што утиче на хемијске процесе у мозгу, злоупотреба алкохола може водити до атрофије и одумирања нервних ћелија, чиме се мења сама структура мозга. Мада уз апстиненцију може доћи до делимичног опоравка, штету која је већ проузрокована није могуће сасвим поправити. Изгледа да се одумрли неурони никада не обнављају, што касније утиче на памћење и друге спознајне функције. Оштећење мозга не настаје само услед дуготрајног коришћења алкохола. Према неким истраживањима, постоји вероватноћа да чак и релативно кратки периоди прекомерног пијења остављају штетне последице.

Обољења јетре и рак

Јетра има кључну улогу у размени хранљивих материја, у борби против инфекција, регулисању протока крви и елиминисању токсичних супстанци као што је алкохол. Дуготрајно конзумирање алкохола оштећује јетру у три фазе. У првој фази, разлагање етанола успорава разградњу масти, услед чега се оне таложе у јетри. Ово обољење се назива стеатоза јетре или масна јетра. С временом се развија хронична упала јетре, то јест хепатитис. Осим што може директно изазвати појаву хепатитиса, изгледа да алкохол такође смањује отпорност организма на вирусе хепатитиса Б и Ц. a Уколико се не лечи, упала проузрокује распадање и одумирање ћелија јетре. Алкохол повећава штету јер изгледа покреће апоптозу — природни процес програмираног самоуништења ћелија.

Завршна фаза је цироза. Хронична упала и уништавање ћелија проузрокују трајна оштећења јетре у виду ожиљног ткива. Уместо да буде сунђераста, јетра с временом постаје грудваста. На крају, ожиљно ткиво спречава нормалан проток крви, што за последицу има слабљење функције јетре и смрт.

Дејство алкохола на јетру има још једну, мање приметну последицу — ослабљена је њена способност да се бори против канцерогених материја. Тиме се знатно повећава ризик од појаве рака јетре, као и рака усне дупље, ждрела, грла и једњака. Поврх тога, алкохол слаби слузокожу уста кроз коју онда лакше продиру канцерогене материје из дувана, због чега су пушачи у већој опасности. Жене које свакодневно пију подложније су појави рака дојке. Према једном испитивању, код жена које су пиле три или више алкохолних пића дневно ризик од рака био је 69 посто већи него код оних које нису пиле.

Утицај токсина на бебе

Једна од најтрагичнијих последица злоупотребе алкохола јесте његово дејство на нерођено дете. „Од свих супстанци које се злоупотребљавају, алкохол има далеко најпогубнији утицај на фетус“, извештава International Herald Tribune. Кад трудница пије, и беба у њеном стомаку пије, а токсично дејство алкохола је посебно разорно у фази формирања фетуса. Алкохол проузрокује трајна оштећења централног нервног система фетуса. Неурони се не формирају правилно. Неке ћелије бивају уништене, док се друге развијају на погрешним местима.

Последица је фетални алкохолни синдром који је најчешћи узрок менталне заосталости код новорођенчади. Деца са овим синдромом имају смањене умне способности, потешкоће у говору, поремећаје у понашању, заостају у интелектуалном развоју, спорије расту, могу бити хиперактивна и имати поремећаје слуха и вида. Такође, многе такве бебе рођене су с карактеристичним деформитетима лица.

Извесни недостаци, као што су поремећаји у понашању и ограничена способност учења, могу се јавити чак и код деце чије су мајке у трудноћи умерено конзумирале алкохол. „Не морате бити алкохоличар да бисте нашкодили својој беби“, каже професорка Ен Страјсгут, члан тима за проучавање утицаја алкохола и дроге на фетус, на Универзитету у Вашингтону, и додаје: „исто чините и ако ту и тамо попијете понеко пиће током трудноће.“ У извештају француског Националног института за здравље и медицинска испитивања, под насловом Alcool — Effets sur la santé (Утицај алкохола на здравље), наводи се: „Узимање алкохола је изузетно штетно током читаве трудноће — још није утврђена нека минимална доза испод које не постоји ризик.“ У складу с тим, било би најмудрије да се жене које су трудне или намеравају да остану у другом стању потпуно одрекну алкохола. b

Безбедно пијење

Овде смо навели само неке здравствене проблеме које алкохол изазива. У чланку који је 2004. објављен у часопису Nature било је истакнуто да „чак и мале количине алкохола повећавају ризик од повреде, као и изгледе за појаву око 60 обољења“. С обзиром на то, како би се могло дефинисати безбедно пијење? Данас милиони људи без икаквих последица уживају у повременом конзумирању алкохола. Кључни фактор за очување доброг здравља јесте умереност. Али, шта је заправо умереност? Већина људи би рекла да умерено пије, можда тврдећи да све док нису пијани или зависни од алкохола, немају разлога за забринутост. Па ипак, сваки четврти Европљанин пије у мери која се сматра ризичном.

Неки извори дефинишу умерено конзумирање алкохола као уношење 20 грама чистог алкохола (два стандардна пића) дневно за мушкарце, односно 10 грама (једно пиће) кад се ради о женама. Француски и британски здравствени стручњаци предлажу „разумну границу“ од три пића дневно за мушкарце и два пића дневно за жене. Амерички Национални институт за злоупотребу алкохола и алкохолизам надаље препоручује да „особе старије од 65 година ограниче уношење алкохола на једно пиће дневно“. c Међутим, сви ми различито реагујемо на алкохол. У неким случајевима, чак и те ниже дозе могу бити превисоке. На пример, „умерене количине алкохола могу штетно деловати на особе које пате од афективних поремећаја и анксиозности“, запажа се у једном извештају (10th Special Report to the U.S. Congress on Alcohol and Health). Треба узети у обзир старост, здравствено стање и телесну грађу појединца. (Видите оквир „Како смањити ризик“.)

Каква помоћ стоји на располагању онима који су упали у замку злоупотребе алкохола? На ово питање биће одговорено у следећем чланку.

[Фусноте]

a Према једном испитивању које је спроведено у Француској, код пацијената заражених вирусом хепатитиса Ц који прекомерно пију постоји двоструко већи ризик од добијања цирозе јетре него код оних који умерено конзумирају алкохол. Оболели од хепатитиса Ц би требало да сведу потрошњу алкохола на минимум или да уопште не пију.

b Жене које доје треба да буду свесне тога да алкохол који су унеле у организам доспева у њихово млеко. У ствари, концентрација алкохола у мајчином млеку често је већа од његове концентрације у крви, пошто у млеку има више воде која апсорбује алкохол.

c Треба имати у виду да се оно што се назива „једним пићем“ разликује од земље до земље, што значи да ће количина алкохола у чаши зависити од величине јединице сервирања у одређеном подручју.

[Оквир⁄Слике на 5. страни]

ЈЕДНА ЗА ПУТ?

Ограничења у погледу вожње под утицајем алкохола постоје скоро колико и аутомобили. Прве забране ступиле су на снагу у Данској, 1903. године.

Кад пијете на празан желудац, концентрација алкохола у вашој крви достиже највиши ниво у року од око пола сата након конзумирања. Насупрот мишљењу многих, кафа, излазак на свеж ваздух и вежбање неће вам помоћи да се отрезните. Једино што може да умањи дејство алкохола на ваш организам јесте време. Осим тога, имајте на уму да једно стандардно пиће садржи исту количину алкохола, било да се ради о вину, пиву или неком жестоком пићу. d

Чак и мале количине алкохола могу негативно утицати на вашу способност да возите. Алкохол утиче на вид. Услед тога, саобраћајни знаци изгледају мањи, ограничен је периферни вид, као и способност да се процене раздаљине и усмери пажња на удаљене објекте. Мозак спорије обрађује информације, успорени су рефлекси и координација покрета.

Уколико доживите саобраћајну незгоду док сте под дејством алкохола, ваше повреде ће вероватно бити озбиљније него да сте били трезни. Штавише, утицај алкохола на срце и циркулацију крви смањује ваше изгледе да преживите било коју хитну операцију. „Према томе, супротно од раширеног гледишта, најчешће жртве саобраћајних несрећа повезаних с конзумирањем алкохола јесу сами пијани возачи“, запажа се у једном извештају француског Националног института за здравље и медицинска испитивања. С обзиром на те опасности, у извештају се пружају следеће препоруке:

◼ Немојте возити ако сте пили.

◼ Немојте седати у аутомобил с возачем који је пио.

◼ Немојте дозволити пријатељима или родитељима да возе под утицајем алкохола.

[Фуснота]

d Уопште узев, из тела се елиминише седам грама алкохола на сат. Стандардно пиће се разликује од земље до земље. Према дефиницији Светске здравствене организације, стандардно пиће садржи 10 грама чистог алкохола. То је приближно једнако количини од 2,5 децилитара пива, 1 децилитра вина или 0,3 децилитра неког жестоког пића.

[Слике]

Приближно исту количину алкохола садрже

Једна флаша пива (330 мл, 5% алкохола)

Једна чашица жестоког пића (виски, џин, вотка) (40 мл, 40% алкохола)

Једна чаша вина (140 мл, 12% алкохола)

Мала чаша ликера (70 мл, 25% алкохола)

[Оквир на 6. страни]

ДА ЛИ ЈЕ ЗАВИСНОСТ ОД АЛКОХОЛА НАСЛЕДНА?

У настојању да пронађу делотворан лек за алкохолизам, научници покушавају да разумеју улогу гена у појави и развоју ове зависности. С временом су открили неколико гена за које верују да утичу на реакцију особе на алкохол. Међутим, на појаву алкохолизма не утичу само генетски фактори. Чак и ако неко има извесне генетске предиспозиције не значи да ће постати зависан од алкохола. Одређену улогу има и утицај околине. Међу факторе ризика убројени су неадекватна родитељска брига, злоупотреба алкохола у породици, дружење с вршњацима који пију, конфликтне ситуације, емоционални проблеми, депресија, агресивност, жеља за узбуђењима, висока отпорност на дејство алкохола или зависност од неке друге опојне супстанце. Ови и други чиниоци могу водити до зависности од алкохола.

[Оквир⁄Слика на 6. страни]

ФРАНЦУСКА:

Процењује се да око пет милиона људи прекомерно пије, од чега је између два и три милиона зависно од алкохола

НИГЕРИЈА:

Према новинама Daily Champion које излазе у Лагосу, „у Нигерији има више од 15 милиона алкохоличара“, што је скоро 12 посто становништва

ПОРТУГАЛ:

У овој земљи је степен потрошње чистог алкохола по становнику међу највишима у свету. Лисабонске новине Público извештавају да 10 посто становништва има „озбиљне поремећаје изазване алкохолом“

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ:

У једном извештају се наводи да „по медицинским критеријумима, близу 14 милиона Американаца, што је 7,4 посто становништва, злоупотребљава алкохол или пати од алкохолизма“ (10th Special Report to the U.S. Congress on Alcohol and Health)

[Оквир на 8. страни]

КАКО СМАЊИТИ РИЗИК

Следеће препоруке за смањење ризика објавила је Светска здравствена организација, то јест њен Одсек за ментално здравље и болести зависности. Треба имати у виду да смањен ризик не значи да је свака опасност отклоњена. Реакција на алкохол се разликује од особе до особе.

◼ Немојте пити више од два стандардна пића дневно e

◼ Најмање два дана седмично немојте уопште пити

У следећим околностима је чак и једно или два пића превише:

◼ Кад возите или управљате неком машином

◼ У трудноћи или током дојења

◼ Када узимате одређене лекове

◼ Уколико имате неки здравствени проблем

◼ Ако не можете да се контролишете кад почнете да пијете

[Фуснота]

e Једно стандардно пиће садржи 10 грама алкохола по јединици, то јест по чаши.

[Извор]

Извор: Brief Intervention for Hazardous and Harmful Drinking

[Оквир⁄Слика на 9. страни]

ДОБАР ЗА СРЦЕ?

Научници претпостављају да извесне хемијске супстанце у црном вину (полифеноли) смањују дејство једне супстанце која изазива сужавање крвних судова.

Осим тога, алкохол се обично повезује с повећањем нивоа такозваног доброг холестерола. Он такође смањује ниво супстанци које могу проузроковати стварање крвних угрушака.

Могуће користи од конзумирања алкохола повезују се с пијењем малих количина распоређених током целе седмице, а не с једном великом количином попијеном током само једног вечерњег изласка. Прекорачење границе од два пића дневно доводи се у везу с повишеним крвним притиском, док неумерено конзумирање алкохола повећава ризик од можданог удара и може проузроковати увећање, као и неправилан рад срца. Ови и други здравствени ризици поништавају све позитивне ефекте алкохола на кардиоваскуларни систем. Свако претеривање је штетно.

[Дијаграм/Слика на 7. страни]

КАКО ВАМ АЛКОХОЛ МОЖЕ НАШКОДИТИ

Мозак

Одумирање ћелија, губитак памћења, депресија, агресивно понашање

Слабљење вида, говора и координације

Рак грла, усне дупље, дојке, јетре

Срце

Слабљење срчаног мишића, могући поремећаји у раду срца

Јетра

Масна, затим увећана, на крају појава ожиљног ткива (цироза)

Други ризици

Слабљење имунитета, чир, упала панкреаса

Труднице

Ризик од рађања бебе која је ментално заостала или има деформитете

[Слика на 8. страни]

„Од свих супстанци које се злоупотребљавају, алкохол има далеко најпогубнији утицај на фетус“