Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откриће код Ред Беја

Откриће код Ред Беја

Откриће код Ред Беја

Од дописника Пробудите се! из Канаде

„НИЈЕ баш на самом крају света, али се он одатле може видети“, неки би могли рећи. Да сте икада посетили Ред Беј у источној Канади, највероватније бисте и ви рекли да је скоро на крају света. Ово мало место се налази на живописној обали Лабрадора, наспрам мореуза Бел Ајл. По чему је мирни Ред Беј са својом заклоњеном луком јединствен и изузетно занимљив?

Необична историја

Током сезоне за посматрање китова, град врви од посетилаца. Али, то није одувек био разлог за посету овом месту. Пре више од 400 година, овде су се ловили прави и гренладски китови због њиховог веома цењеног уља. Према једном извору, „у време оскудице... барел [китовог уља] вредео је данашњих 8 000 евра“. Баскијски ловци на китове из пограничног подручја између Француске и Шпаније били су међу првим Европљанима који су искоришћавали природна богатства Канаде. У Европи се за осветљење углавном користило китово уље. Оно се такође употребљавало за подмазивање машина, као састојак сапуна и козметике, при обради коже и вуне и у производњи боја. У другој половини 16. века, Ред Беј је био највећа светска лука китоловаца. Зато је једна од првих индустрија у Канади била индустрија лова на китове.

Како то знамо?

У баскијским архивама пронађени су документи који су скренули пажњу археолога и историчара на Ред Беј. Ти историјски записи су открили да је шпанска галија Сан Хуан потонула овде у једној олуји 1565. године.

Током ископавања на острву Садл, недалеко од обале код Ред Беја, нађени су предмети који имају везе с почецима индустрије лова на китове, на пример двоструко назубљен врх харпуна. Осим тога, свуда по плажама, посетиоци могу видети гомиле црвених шпанских црепова, којима су се деца годинама играла. Један мештанин је рекао: „Те црепове смо користили као креду за цртање и бојење слика на стенама, не знајући уопште чиме се играмо!“

У лето 1978, на око 30 метара од обале острва Садл, археолози су под водом открили једну храстову даску. То је било важно откриће, пошто су храст углавном користили баскијски бродоградитељи и пошто он не расте на неплодној обали Лабрадора. Касније су открили изузетно добро очуване остатке брода за који су веровали да је Сан Хуан. Ледене воде код Ред Беја заслужне су за очување брода. Прекривен слојевима муља, брод је лежао на дну мора на дубини од око 10 метара. Очигледно је с временом под тежином леда пукао по средини, тако да је личио на отворену књигу. Археолози су били узбуђени због овог открића, пошто је то био први углавном неоштећени трговачки брод из 16. века икада пронађен северно од Флориде.

Да ли је то заиста Сан Хуан?

Рониоци су с муком вадили део по део брода и сваки од њих нумерисали. Након пажљивог испитивања, брод је враћен на океанско дно да би се сачувао. До којих закључака се дошло? Овај брод, носивости 300 тона, био је направљен за пловидбу морем, а не да би био атракција и предмет престижа. Оба краја су била засечена како би се максимално искористио простор за велике товаре китовог уља који су превожени у Шпанију. Записи о потонућу Сан Хуана указују на то да је био натоварен китовим уљем. Посада је спасла већи део товара. У доњим нивоима брода рониоци су открили остатке око 450 бачви, очигледно оних које је било претешко спасти. Није био пронађен ниједан скелет. Баскијски документи не спомињу да је том приликом ико настрадао. Све ове подударности довеле су истраживаче до закључка да је овај брод заиста потонули Сан Хуан. Осим тога, приликом извлачења потонуле галије, пронађена је чалупа — баскијски бродић китоловац. Чалупа је „једно од главних човекових достигнућа у поморској технологији“, тврди Роберт Греније, вођа поморских археолога у владиној организацији Parks Canada.

Ко би помислио да је мирни Ред Беј некада био напредни центар за лов на китове? Времена су се заиста променила. Па ипак, остали су делићи историје које свако може видети.

[Мапе на 14. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Лабрадор

Ред Беј

Мореуз Бел Ајл

Острво Њуфаундленд

[Слика на 15. страни]

Модел брода за који се претпоставља да је „Сан Хуан“, у размери 1:10

[Извор]

Parks Canada Agency, Photographer Denis Pagé

[Слика на 15. страни]

Скроз десно: Ронилац извлачи делове потонулог брода

[Извор]

Bill Curtsinger/National Geographic Images Collection

[Слика на 15. страни]

Скроз десно: Кит је једна од угрожених врста

[Извор]

NOAA

[Слика на 15. страни]

„Чалупа“, баскијски бродић китоловац пронађен код Ред Беја

[Извор]

Parks Canada/Shane Kelly/1998

[Слика на 15. страни]

Ред Беј

[Извор]

Photo courtesy of the Viking Trail Tourism Association

[Слика на 15. страни]

Таласи често избаце шпански цреп на обалу

[Извор]

Parks Canada/Doug Cook/1997