Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Пацови спасиоци

Детектори метала, који се већ дуго користе за откривање нагазних мина, „спори су и заморно је радити с њима јер реагују на сваки комад метала, након чега се то место мора проверити“, извештава The Citizen, лист из Јужноафричке Републике. „Сада је ту џиновски пацов кесаш, најновије оружје у рату против преко 100 милиона нагазних мина које су расуте у око 60 земаља, и од којих према проценама погине или буде повређено 50 људи дневно.“ Овај велики глодар се у комбинацији с детекторима метала и псима користи у Мозамбику за откривање противпешадијских мина преосталих још након завршетка грађанског рата 1992. „Нагазне мине“, наводи се у извештају, „представљају подмукли остатак тог сукоба. Оне и дан-данас сакате и убијају Мозамбиканце, међу којима су и сеоска деца рођена дуго након што су пушке утихнуле.“ Џиновски пацов кесаш, који је име добио по кесастим образима у којима носи храну, живи у многим деловима Африке, лако га је припитомити и један је од омиљених кућних љубимаца.

Горе или доле?

Да ли у здравственом погледу постоји икаква разлика између пешачења узбрдо и низбрдо? Истраживачи кажу да је то донекле случај. На једној планини у Алпима спроведено је истраживање током ког је 45 добровољаца два месеца пешачило уз успон од 30 степени, а затим се враћало жичаром. Затим су наредна два месеца радили супротно. Оба експеримента су допринела смањењу штетног холестерола, али истраживање је показало да постоји могућност да је „пешачење узбрдо ефикасније за смањење нивоа масти званих триглицериди, [док] пешачење низбрдо боље утиче на смањење шећера у крви и побољшава толеранцију глукозе“, објашњава Tufts University Health & Nutrition Letter. Стога би кретање низбрдо могло бити добро за дијабетичаре и нешто је лакше за оне који тек почињу с вежбањем. Они који живе у граду то могу постићи тако што се у високим зградама пењу лифтом, а силазе степеницама, или тако што их неко одвезе на узвишење, а затим сачека у подножју. Међутим, имајте у виду да силажење, то јест ходање низбрдо више оптерећује колена.

Океанско дно врви од живота

Путем међународног пројекта пописа морских врста, спроводи се обухватно истраживање океана, укључујући и океанско дно. За сада, „знање о животним облицима у мору скоро да је ограничено на оне који живе близу површине, до дубине од око 200 метара“, објашњава се у шпанским новинама El País. Пошто је већи део океанског дна на дубини од 5 до 11 километара, 95 посто је још увек неистражено. Да би обавили овај тежак део пописа, биолози ће користити савремене уређаје за лоцирање и фотографисање врста у њиховом природном окружењу, пошто се карактеристике неких животних облика знатно мењају када се изнесу на површину. Један тим од 50 биолога очекује да ће у морским дубинама пронаћи милионе нових врста. Вођа пројекта Педро Мартинез Арбизу истиче да је на једном квадратном метру океанског дна код Анголе пронађено 500 врста. Од тога, „90 посто је непознато и мора се проучити и добити име“, рекао је он.

Чоколада убија псе

Чоколада „код паса проузрокује повраћање и грчеве“ и „ако поједу превелику количину, може [их] убити“, упозорава BBC News. Чоколада садржи теобромин, хемикалију која је отровна за псе и утиче на њихово срце, бубреге и централни нервни систем. У извештају се каже да „200 грама црне чоколаде може убити пса од 25 килограма, као што је женка лабрадора“. Само 30 грама незаслађене чоколаде за кување може убити малог пса. Ипак, вештачка чоколада за псе је нешкодљива и може се купити у продавницама за кућне љубимце.

Ако неко покуша да вам отме кола

Крађа аутомобила је постала уносан посао у граду Мексику, извештавају новине El Universal. У просеку, сваког дана се украде и затим прода 80 аутомобила. Према једном тужиоцу, изгледа да су најчешће жртве мушкарци који путују сами, пошто лопови сматрају да ће жене пре вриштати или да ће с њима у колима бити и деца, што отежава крађу. Око 85 посто ухваћених преступника су млади између 18 и 25 година. Лопови обично упере оружје у возача док је на семафору, намерно изазову судар како би возач изашао из кола, или му приђу док отвара гаражу. Поменуте новине препоручују возачима да не пружају отпор, већ да буду смирени — посебно ако лопови имају оружје — и да запамте што више информација о криминалцима. Да би им возило било лакше пронађено, жртве треба одмах да се обрате полицији са свим потребним информацијама, као што су број регистарских таблица и боја украдених кола.

Возачи тинејџери

Родитељи који не желе да њихова деца возе док су у тинејџерском добу, сада имају подршку у виду недавног истраживања које је спровео Амерички национални институт за здравље. Ово истраживање „указује на то да се део мозга који спречава ризично понашање не развија потпуно све до 25. године“, извештено је у међународном издању листа The Miami Herald. Раније се мислило да мозак достиже зрелост већ са 18 година, када су чула и рефлекси на врхунцу. Међутим, статистике Осигуравајућег завода за безбедност на аутопутевима показују да „у односу на старије возаче тинејџери имају четири пута веће изгледе да буду учесници у судару и три пута веће изгледе да погину у њему“. Тиме се потврђује да су подложни томе да им нешто одвуче пажњу и да су склони рискантној вожњи.

Опрезно са средствима за избељивање зуба

Специјалисти из болнице Фреј Антонио Алкалде у Гвадалахари, у Мексику, упозоравају да средства за избељивање зуба могу проузроковати повреде и болове, извештава Milenio, лист из града Мексика. Они на зубима могу проузроковати „од површинских до дубинских оштећења“, и можда их чак не избеле ефикасно. Према овим стручњацима, здрави зуби могу бити различитих нијанси, од наранџасте до сиве. Иако се људима говори да су бели зуби „најлепши и најздравији“, они нису обавезно и најбољи, каже специјалиста Росио Лилијана Ернандез.