Пређи на садржај

Пређи на садржај

Рехабилитација у мексичким затворима

Рехабилитација у мексичким затворима

Рехабилитација у мексичким затворима

Од дописника Пробудите се! из Мексика

РЕХАБИЛИТАЦИЈА се понекад наводи као разлог за слање криминалаца у затвор. Међутим, затварање само по себи не може рехабилитовати затвореника. У уму и срцу особе мора постојати мотив да се промени, уз искрено покајање за злодела и жељу за другачијим владањем. У многим затворима широм света, рехабилитација се са успехом постиже путем библијског образовања које спроводе Јеховини сведоци. Осмотримо како они то раде у Мексику.

У око 150 мексичких затвора Јеховини сведоци организују читање Библије и поучавање библијским истинама и моралним начелима. На пример, у казненој установи у Сијудад Хуарезу, у држави Чивава, Јеховини сведоци редовно посећују око 1 200 затвореника, који их веома поштују и чак штите у опасним ситуацијама. Једном приликом, када је у затвору избила побуна, неки од најокорелијих осуђеника смирили су руљу како би Сведоци могли безбедно да оду.

Уводни чланци с темом „Да ли је код затвореника могућа промена?“, у издању Пробудите се! од 8. маја 2001, привукли су пажњу и затвореника и затворских управа. У казнено-поправном дому у Сан Луис Рио Колораду, у држави Сонора, 12 Сведока је поделило 2 149 примерака тог часописа.

Када пронађу искрени интерес за Библију, Јеховини сведоци долазе сваке седмице да проучавају Библију са заинтересованима и одржавају религиозне састанке. Колико је тај библијски образовни програм успешан у мењању живота затвореника?

Затвореници постају хришћанске слуге

Пре него што је напунио 20 година, Хорхе је већ био криминалац. Након што је одслужио 13-годишњу казну у затвору на острвима Маријас, био је ослобођен. Међутим, убрзо се опет уплео у продају дроге. Као плаћеник, убијао је људе по налогу и с временом је иза себе имао 32 убиства. Поново је доспео у затвор. Након извесног времена, адвокати су га обавестили да су његове некадашње газде спремне да плате велику своту новца за његову слободу. Желели су да изађе из затвора како би обавио још једно убиство за њих. Али Хорхе је већ проучавао Библију с Јеховиним сведоцима. Духовно је напредовао, крстио се и у затвору постао пуновремени проповедник, то јест пионир. Да ли ће се одлучити за слободу и поново радити за нарко-бароне или остати у затвору и служити Јехови? „Више волим да останем у затвору и платим за лоше ствари које сам некад радио“, одговорио је. „Сада служим Јехови Богу, Сувереном Господу.“ Хорхе је остао веран Богу и умро с надом у ускрсење. Његови суверници из затвора кажу за њега: „Упознао је истину, и истина га је ослободила“ (Јован 8:32).

Давид, који је на одслужењу затворске казне од 110 година због убиства, отмице и крађе, налази се у делу затвора с високим степеном обезбеђења, где су смештени опасни криминалци. Међутим, због изузетних промена у његовом понашању које су постале очигледне откако је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима, добио је посебну дозволу да уз пратњу чувара присуствује једном састанку у другом делу затвора. Он је свој живот потпуно променио и ускладио с библијским захтевима, тако да сада учествује у делу проповедања и води осам библијских студија са осуђеницима из истог затворског крила. Чланови његове породице толико су задивљени променама које је начинио да долазе код њега да би проучавали Библију. Давид каже: „Стално захваљујем Јехови за то што ми је подарио духовну слободу.“

Захваљујући библијском образовном делу које спроводе Јеховини сведоци, 175 рехабилитованих затвореника у 79 мексичких затвора учествује у делу проповедања, а 80 њих је крштено. Они воде укупно 703 библијска студија с другим затвореницима. Осим тога, око 900 затвореника долази на хришћанске састанке који се одржавају у затворима.

Похвала од управа

Затворске управе одају признање Јеховиним сведоцима за дело које обављају. На пример, управа казнено-поправног дома у Текашу, у држави Јукатан, уручила им је признање за њихово „изузетно човекољубље и несебичну бригу“ о затвореницима током 2002. године.

Када су Сведоци тек почели с библијским образовним делом у том затвору, састанке су одржавали под будним надзором неколико чувара. Али с временом, како се владање затвореника поправљало, чувари су имали све више поштовања према окупљенима, све док на крају није био постављен само један чувар да их надгледа.

Казнено-поправни дом у Сијудад Хуарезу има своју Дворану Краљевства. Добијена је дозвола да се унесе грађевински материјал како би једна некоришћена метална конструкција била претворена у место за обожавање. Тринаест крштених затвореника и њихови студенти Библије обавили су све радове. Дворана има озвучење, купатило и 100 седишта распоређених као у позоришту. Око 50 особа редовно долази на свих пет седмичних састанака.

Да, путем библијског образовања рехабилитација је заиста могућа. Баш као што се и Манасија — јудејски краљ који је починио велика злодела и који је био затвореник у Вавилону — покајао и молио за опроштај, и данас се затвореници могу променити и постати богобојазне особе (2. Летописа 33:12, 13).

[Слика на странама 20, 21]

Крштење у затвору

[Слика на странама 20, 21]

Пуновремене слуге и њихови инструктори у Школи пионирске службе у затвору