Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тинејџерима је потребно друштво одраслих

Тинејџерима је потребно друштво одраслих

Тинејџерима је потребно друштво одраслих

СВАКИ брижан родитељ зна да је малој деци потребна пажња и љубав како би се правилно развијала, као и да ће она допузати до родитељског крила када им је потребна нежност. Међутим, током адолесценције, млади су склони томе да одбијају родитељску пажњу, каже др Барбара Стагерс, начелник одељења за лечење адолесцената у оквиру Дечје болнице и истраживачког центра у Оукленду, у Калифорнији. Па ипак, то је време када им је родитељска пажња најпотребнија. Зашто?

Према др Стагерс, кад деца дођу у тинејџерске године, она постају самосталнија и родитељи их мање надгледају, што представља једну од највећих опасности за младе. „Адолесценција је време кад деца стичу сазнања о томе ко су и где је њихово место у свету који их окружује. Када се томе додају склоност према ризичним подухватима и снажан притисак вршњака, јасно је да су млади изложени великим опасностима“, изјавила је она за лист Toronto Star. Адолесценција се састоји од различитих фаза, које нису искључиво везане за то колико година млада особа има. Уместо тога, као што каже др Стагерс, „у питању је начин на који [тинејџери] функционишу, примају и користе сазнања и експериментишу“. Почетна фаза адолесценције је време када су млади заокупљени сами собом и променама које примећују на свом телу, а њихово понашање је импулсивно. Средњу фазу карактерише склоност ка експериментисању, а позну адолесценцију независно размишљање.

Да, тинејџерске године могу донети многа узбуђења, али могу бити и збуњујуће, како за родитеље, тако и за тинејџере. Др Стагерс, која ради са тинејџерима више од 20 година, каже да је већини њих „потребно да проводи време са одраслом особом којој је стало до њихове добробити“. Како се то постиже?

Увек будите спремни да отворено разговарате! Родитељи, пажљиво слушајте оно што деца имају да вам кажу, како би увидела да вам је заиста стало до њих. Покажите своју бригу и тако што ћете постављати питања која ће им помоћи да изразе своје мисли и идеје, као и да увиде које су последице лоших одлука које би могли донети. На подстицајан начин говорите о користима које произлазе из доношења исправних одлука. Помозите им да схвате какво је понашање прихватљиво.

Уколико би родитељи поступали у складу са уобичајеним гледиштем да млади морају научити да сами решавају своје проблеме, изложили би децу штетном утицају непоштених и бескрупулозних појединаца (Пословице 13:20). С друге стране, родитељи који примењују библијске савете помоћи ће својој деци на најбољи могући начин да успешно преброде период адолесценције и постану одговорне одрасле особе. Зато родитељи морају научити да ’одгајају дете према путу којим треба да иде‘ (Пословице 22:6NW ).

Књига Тајна породичне среће a садржи практичне савете о поучавању младих и о доброј комуникацији с њима. Она такође пружа практичне библијске савете за сваког члана породице.

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.