Пређи на садржај

Пређи на садржај

Европска делта изузетне разноликости

Европска делта изузетне разноликости

Европска делта изузетне разноликости

Од дописника Пробудите се! из Румуније

Река Дунав извире у Шварцвалду, у Немачкој. Као тек настала речица, брза и пуна живота, он тече на исток кроз Аустрију и дуж границе са Словачком. Ту већ постаје снажан водени ток који наставља свој пут према југу, најпре кроз Мађарску, а затим дуж границе између Хрватске и Србије и Црне Горе. Затим успорава и шири се док вијуга дуж бугарске границе, пре него што крене опет на север кроз Румунију. На крају пролази поред границе са Украјином.

Пун муља и набујао од воде коју добија од око 300 притока, Дунав на обалама Црног мора формира предивну делту. Недалеко од града Тулча у југоисточној Румунији, ова моћна река се рачва у три рукавца. То су Килија, Сулина и Свети Ђорђе, који се уливају у Црно море.

Док лагано теку кроз делту, ова три рукавца се деле у много мањих водених токова који натапају бројне мочваре и језера. Од речног талога и морског песка настају велики пешчани спрудови и острва. Неке дине, попут оних код спруда Караорман, високе су око шест метара и дају пределу пустињски изглед.

Међутим, делта Дунава је много више од крајолика у ком се смењују песак и муљ. Она покрива подручје од око 4 300 квадратних километара и представља највеће мочварно станиште у Европи. Поред тога, ту се налазе вероватно највећа пространства тршчаних поља на свету, која прекривају око 1 700 квадратних километара!

На многим пешчаним спрудовима у делти бујају величанствене шуме бреста, храста и јове. Права мрежа од дивље лозе, бршљана, лијана и друге вегетације држи дрвеће у чврстом загрљају, у вечитој борби за сунчеву светлост. Ова делта је нека врста огромног органског филтера који служи као највећи систем за прочишћавање воде у Европи.

Рај за животињски свет

Јата која броје милионе птица стичу се у овај птичји рај. Овде има више од 300 врста птица. У делти Дунава се гнезди отприлике половина свих белих пеликана и више од 60 посто свих малих корморана. Такође, овде проводе зиму скоро све црвеноврате гуске, које су угрожена врста. У марту, пеликани праве гнезда и полажу јаја на изолованим плутајућим острвцима од трске. Кад стигне јесен, они крећу на пут ка делти Нила, Грчкој и према азијској обали, чак до Индије.

Делта Дунава није рај за птице само због идеалног станишта, већ и због изобиља рибе — у њеним каналима се може наћи више од 90 врста. У ствари, половина све слатководне рибе која се потроши у Румунији потиче са овог подручја. Једна од најпознатијих риба у делти је јесетра, која у сезони парења плива узводно до свог мрестилишта. Њена јаја, позната као кавијар, веома су цењен и скуп деликатес.

Овде има мало копна — свега 13 посто подручја делте налази се изнад воде. Ту живе вукови, лисице, зечеви и бизамски пацови. Међу становницима делте су и угрожене врсте као што су видра и европска видрица (нерц), животиња чије су крзно некад посебно цениле отмене даме. Уз то, више од 1 800 врста инсеката зује и гмижу кроз ову водену земљу чуда.

Драгоцена биосфера

Делта Дунава је 1991. године придодата листи Светске културне и природне баштине. Следеће године је међународно призната као резерват биосфере. Управа овог резервата о ком се води велика брига налази се у граду Тулча. Власти ограничавају рибарење, мада је илегални риболов сталан проблем.

Поред свих мера које се предузимају, здравље делте остаје препуштено на милост и немилост градова и индустријских центара који изливају отпадне воде у Дунав, дуж његовог 2 850 километара дугог путовања до мора. Пре уласка у делту, воде Дунава су дуги низ година прочишћаване проласком кроз читав сплет мочварних подручја обраслих травом. Сада је скоро четири петине тих подручја нестало.

Делта се данас шири брзином од чак 30 метара годишње. А Дунав, као што то чини већ хиљадама година, наставља да гради, преправља и обнавља ово подручје изузетне разноликости.

[Мапе на 24. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

УКРАЈИНА

МОЛДАВИЈА

РУМУНИЈА

Букурешт

Делта Дунава

ЦРНО МОРЕ

Дунав

БУГАРСКА

[Слика на 24. страни]

Тршчана поља у делти, која су међу највећима на свету, пружају уточиште различитим врстама животиња

[Слика на 24. страни]

Бизамски пацов

[Слике на 25. страни]

Овде се гнезди око половине свих белих пеликана

[Слика на 26. страни]

Делта је прави рај за више од 300 врста птица, међу којима су и водомари

[Слике на 26. страни]

У делти Дунава живи преко 1800 врста инсеката

[Извор слике на 24. страни]

Све фотографије: Silviu Matei

[Извор слике на 25. страни]

Све фотографије: Silviu Matei

[Извор слике на 26. страни]

Све фотографије: Silviu Matei