Пређи на садржај

Пређи на садржај

Куће у „бундама“

Куће у „бундама“

Куће у „бундама“

Од дописника Пробудите се! из Украјине

ПРОДАВНИЦЕ, стамбене и пословне зграде широм Украјине умотане су у посебан „огртач“ који се назива шуба, што значи „бунда“. Тај огртач је у ствари гипсани малтер, који се у грађевинарству традиционално користи као завршни слој. Шуба подсећа на унутрашњи део бунде од овчје коже. Њену лепоту не цене само имућни људи који живе у раскошним кућама — чак су и сиромашни сељаци спремни да потроше велике суме новца како би свој скромни дом обукли у такву „бунду“.

Ова техника наношења гипсаног малтера обично се може научити за око две године. Занатлије при том користе неколико једноставних алатки: кофу у којој држе свеж цемент, метлу с кратком дршком и дрвени или метални штап. Међутим, није нимало једноставно направити шубу.

Шуба је много више од обичне фасаде. Она укључује мноштво шаблона, шара и боја и може бити различите дебљине. Да би са успехом „обукао“ неку зграду или кућу у шубу, мајстор мора имати оштро око како би запазио који би мотив најбоље пристајао тој грађевини.

Пре него што се почне с наношењем цемента, на зиду се могу скицирати различите шаре или геометријски мотиви. Контраст се постиже коришћењем тамног и светлог цемента који се наноси у слојевима различите дебљине. Након што се шуба осуши, прска се бојом у спреју, што још више истиче њену лепоту и разноликост.

Мајстор узима метлицу и урања је у цемент. Затим брзим покретима удара њоме по штапу који држи у другој руци. Цемент лети кроз ваздух и лепи се на зид. Радећи уједначеним темпом, мајстор може покрити површину од 20-25 квадратних метара дневно.

Мада наношење шубе захтева много труда, када се тај посао једном заврши, кући је потребно минимално одржавање. Све што власник треба да уради јесте да једном годишње благим млазом воде попрска спољашње зидове како би уклонио прашину и да затим поправи боју ако примети да је на неком месту избледела. Уколико се то чини, шуба ће дуго трајати. У ствари, иако већ 20 година носе исту „бунду“, многе куће изгледају као да су потпуно нове.

Један мајстор је имао прилику да своју вештину прикаже у иностранству. Док је био у посети пријатељу који живи у Балингену, у Немачкој, овај га је замолио да му обложи кућу шубом. У Украјини је шуба нешто сасвим уобичајено, али је за овај град то била потпуна новост.

Када је мајстор прионуо на посао, привукао је пажњу свих у том крају. Један грађевински предузимач био је задивљен оним што је видео. Није могао да верује да се нешто тако лепо може направити помоћу веома једноставних алатки. Возачи су успоравали и окретали се како би у пролазу видели шта се дешава, а један новинар је правио фотографије за локалне новине. Када је све било готово, кућа је добила награду од градске управе.

Да ли би се шуба уклопила у ваше суседство? Можда би прекрасна нова „бунда“ на вашој кући унела мало топлине у околину.

[Слика на 23. страни]

„Облачење“ куће у шубу захтева велико умеће

[Слика на 23. страни]

Награђена кућа обложена шубом, Балинген, Немачка

[Слика на 23. страни]

За наношење шубе користе се метла с кратком дршком и дрвени штап