Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хикама — здрава мексичка грицкалица

Хикама — здрава мексичка грицкалица

Хикама — здрава мексичка грицкалица

Од дописника Пробудите се! из Мексика

Хикама је пузавица чије лишће и махуне нису укусни. Добро је што је тако, будући да нису јестиви. Права посластица скрива се под земљом — то је кртоласти корен ове биљке.

Хикама се у Мексику користи у исхрани од давнина. Њено име потиче из језика нахуатл и значи „оно што је пробано“. Довољно је само бацити поглед на слику с популарном мексичком закуском која је направљена од свеже хикаме исецкане на кришке, зачињене соком од лимуна и посуте с мало соли и млевене паприке, па да вам крене вода на уста.

Каквог је укуса хикама? Неки кажу да је негде између јабуке и кестена. Ова биљка која потиче из Мексика и Средње Америке, стигла је и у удаљене земље као што су Филипини, Кина и Нигерија. Данас се узгаја у многим земљама, где се припрема на различите начине — пече се, оставља као туршија или користи за припрему салата и супа.

У оријенталним кухињама хикама служи као замена за водени кестен. Предност овог поврћа је у томе што остаје хрскаво и након кувања. То је посебно случај с млечном хикамом која, за разлику од водене хикаме, отпушта млечни сок. Занимљиво је то што обе ове врсте могу да никну из истог семена.

Хикама је идеална за грицкање. Она је хранљива, освежавајућа, хрскава, сочна, лака за варење и има мало калорија. Анализа коју су спровели нутриционисти показује да 100 грама чипса садржи 540 калорија, док иста количина хикаме има само 40 калорија! Осим тога, хикама садржи калцијум, фосфор и витамин Ц.

Као што смо споменули, јестив је само корен ове биљке, али то не значи да њени остали делови нису корисни. Семенке које се налазе у њеној махуни садрже неколико супстанци које делују као ефикасан инсектицид. Да би се могле користити у ту сврху, потребно их је најпре смрвити у прах. Оне се такође користе и у неким дерматолошким препаратима. С друге стране, стабљике хикаме имају снажна влакна која се користе при изради рибарских мрежа.

Корење хикаме је различите величине — може бити лакше од 300 грама, али и теже од килограма. Уколико се чува у фрижидеру, ово поврће се може користити око три седмице. Кад пожелите да га припремите, треба само да га оперете, ољуштите и — осим ако се не ради о врло младој биљци — уклоните спољашњи влакнасти слој.

Уколико можете набавити хикаму тамо где живите, зашто је не бисте пробали? Она може користити вашем здрављу!