Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чет просторије — како могу избећи опасности?

Чет просторије — како могу избећи опасности?

Млади питају. . .

Чет просторије — како могу избећи опасности?

„Редовно сам четовао по три-четири сата дневно, а понекад и шест-седам сати без престанка“ (Виктор). a

ЧЕТ ПРОСТОРИЈЕ, попут сваког места где се састају непознате особе, крију опасности којих мораш да се чуваш. Да то илуструјемо: Ако би отпутовао у неки велики град, сигурно да би пазио да не залазиш у оне делове за које си чуо да су опасни.

Исто је и у случају да мораш да посетиш чет просторију. У издању Пробудите се! од 22. септембра 2005, размотрили смо две опасности, наиме могућност да дођеш у контакт са сексуалним грабљивцима и искушење да почнеш да вараш друге. Постоје још неке опасности о којима вреди размислити. Али, да видимо најпре како су чет просторије организоване.

Организоване са одређеним циљем

Чет просторије су обично организоване по темама које привлаче одређене групе људи. Неке су можда осмишљене за љубитеље неког спорта или хобија. Друге се баве неким телевизијским емисијама. А неке су намењене људима који се изјашњавају као припадници одређене религије.

Ако си Јеховин сведок, радозналост би те могла навести да посетиш неку чет просторију где наводно млади Сведоци из свих крајева света могу склопити нова пријатељства. Свакако да је склапање пријатељстава с младим суверницима добар циљ. Међутим, такве чет просторије су крцате подмуклим опасностима по хришћане. Какве су то опасности?

Морална исквареност

„Четовао сам с некима за које сам мислио да су Јеховини сведоци“, каже младић по имену Филип. „Међутим, после извесног времена неки од њих су почели погрдно да говоре о нашим веровањима. Постало је очигледно да су они у ствари отпадници.“ Они су тврдили да су Сведоци, а заправо су желели да поткопају морал других у чет просторији.

Божји Син, Исус Христ, упозорио је да ће се неки од оних који су га следили окренути против својих другова (Матеј 24:48-51; Дела апостолска 20:29, 30). Апостол Павле је назвао такве појединце лажном браћом и рекао је да су се они ’ушуњали‘ како би нашкодили онима унутар хришћанске скупштине (Галатима 2:4). Библијски писац Јуда каже да су се они „увукли“ са циљем да „незаслужену доброту нашег Бога претварају у изговор за распуштено понашање“ (Јуда 4). Он их такође описује као „стене скривене под водом“ (Јуда 12).

Запази да и Павле и Јуда идентификују подмукле методе које отпадници често користе. Ови библијски писци су забележили да су се отпадници ’ушуњали‘ и „увукли“ с намером да поткопају морал оних унутар хришћанске скупштине. Данас, чет просторије пружају таквим поквареним особама савршену маску за њихове злобне намере. Попут стена скривених под водом, ти лажни хришћани прикривају своје праве намере претварајући се да су заинтересовани за младе Сведоке. Њихов циљ је да код неопрезних изазову бродолом вере (1. Тимотеју 1:19, 20).

Овај часопис, као и друге публикације које издају Јеховини сведоци, увек изнова упозорава на ту опасност. b Зато је свако кога упознаш у чет просторији која је наводно намењена Јеховиним сведоцима, у најбољем случају неко ко не поштује таква упозорења. Да ли заиста желиш да ти пријатељи буду они који умањују важност библијских упутстава? (Пословице 3:5, 6; 15:5).

Замка изоловања

Још нешто што би требало да имаш у виду јесте време које одлази на коришћење чет просторија. Виктор, споменут на почетку, каже: „Понекад бих се толико задубио у четовање да бих заборавио да једем.“

Можда у чет просторијама нећеш проводити баш толико времена. Ипак, да би имао времена за четовање, мораш га узети од нечег другог. Прво што ће трпети можда неће бити домаћи задаци или задужења у кући. Прва на удару могла би бити комуникација са члановима породице. Адријан из Шпаније каже: „Устајао бих од стола одмах након оброка и ишао да четујем. Постао сам толико зависан да сам практично престао да разговарам са својом породицом.“

Ако проводиш пуно времена у чет просторијама, можда се и ти попут Адријана изолујеш од оних који су ти најближи. Библија пружа одговарајуће упозорење: „Онај ко се осамљује иде за својим себичним жељама, супротставља се свакој мудрости“ (Пословице 18:1NW). Непознате особе које срећеш у чет просторијама вероватно те неће подстицати да примењујеш практичну мудрост из Библије. Уместо тога, већа је вероватноћа да ће те оне наводити да тежиш за себичним жељама и да ће те довести у искушење да прекршиш хришћанска морална мерила.

Чет просторије те могу привлачити јер ти може постати лакше да комуницираш с неким преко Интернета него са члановима своје породице. Твоји познаници можда изгледа да једва чекају да чују твоје мишљење о нечему и да отворено говоре о својим осећањима. С друге стране, чланови твоје породице су можда наизглед превише заузети да те саслушају и може им бити тешко да се отворе.

Па ипак, запитај се: ’Да ли ме моји познаници са Интернета заиста познају? Да ли им је стварно стало до мене?‘ Чланови твоје породице сигурно много више брину за твоје емоционално и духовно здравље. Ако твоји родитељи настоје да живе по библијским мерилима, они искрено желе да разговарају с тобом (Ефешанима 6:4). Ако им с поштовањем изразиш своје мисли и осећања, можда те изненади када будеш видео да је њихова реакција много љубазнија него што си очекивао (Лука 11:11-13).

Како избећи опасности

Можда имаш ваљан разлог за одлазак у неку чет просторију, на пример због школског задатка. c У том случају, можеш предузети једноставне мере предострожности како ти чет просторије не би постале замка.

Прво, избегавај да користиш Интернет сам, у својој соби. То би било као да сам луташ мрачном улицом у непознатом граду, тражећи невољу. Уместо тога, нека компјутер буде на видном месту свима у кући.

Друго, побољшај комуникацију с родитељима тако што ћеш им показати које Интернет странице посећујеш и објаснити им зашто треба да приступиш одређеној чет просторији. Такође, одреди колико ћеш времена провести за компјутером и онда се држи тога.

Треће, инсталирај компјутерске програме који ће те заштитити од сексуалног узнемиравања преко Интернета тако што ће филтрирати садржај долазећих порука. Ако ипак примиш поруку с неморалном понудом, одмах то реци родитељима или пријави наставнику. У неким земљама се сматра кривичним делом када одрасли узнемиравају малолетнике тако што им шаљу текстуалне поруке у вези са сексом или порнографски материјал. Такве треба пријавити полицији.

Још нешто, никада и никоме кога упознаш у чет просторији не откривај своје име, адресу, назив своје школе, као ни свој број телефона. И никада не прихватај позив да се лично упознате!

Иако су записане пре неколико хиљада година, речи мудрог краља Соломона могу се применити на опасности које су повезане с коришћењем чет просторија: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3).

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

[Слика на 18. страни]

Мудро је да покажеш родитељима које Интернет странице посећујеш