Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Видимо се код бунара‘

’Видимо се код бунара‘

’Видимо се код бунара‘

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МОЛДАВИЈЕ

ПОМАЛО нервозно, млада гледа како се вода извлачи из бунара и просипа на пут. Слатко се смеје док је младожења узима у руке и носи преко мокрог дела пута. Пријатељи и чланови породице су се окупили да би видели и поздравили младенце који изводе овај стари обичај. Тај необичан свадбени обичај на прави начин показује да је у Молдавији бунар много више од места одакле се извлачи вода.

Молдавија се налази у југоисточном делу Европе и граничи се на северу, истоку и југу са Украјином, а на западу са Румунијом. Њена укупна површина износи око 34 000 квадратних километара.

Иако кроз ову земљу тече скоро 3 100 река, због честих суша оне не могу у потпуности да подмире потребе за водом њених 4 300 000 становника. Зато се осим из река и језера, више од 20 посто воде добија из бунара. Процењује се да с молдавске стране уз реку Прут има између 100 000 и 200 000 бунара!

Подесно смештени дуж путева, бунари са украшеним надстрешницама чекају да угасе жеђ уморним путницима. У многим селима, бунар је и место где се састају пријатељи и где се разговара о дневним збивањима.

Традиционално цењење за воду

У Молдавији се цењење за воду из бунара показује на разне начине. На пример, тоалети се праве на безбедној удаљености од породичног бунара, а да би се његова чистоћа заштитила још више, забрањено је враћати вишак воде у бунар. Сву преосталу воду треба пролити на земљу или у суд поред бунара. Такође, сматра се непристојним пљунути на земљу у близини бунара, а по традицији је чак забрањено свађати се код њега!

Бунари унапређују дух заједништва међу Молдавцима. Копање новог бунара је значајан догађај и сматра се важним као и зидање нове куће. То се види из молдавске изреке: „Ко не сагради дом, не подигне сина, не ископа бунар и не посади дрво, протраћио је живот.“ Када се бунар ископа, сви који су учествовали позивају се на велику гозбу.

Брига за животну средину

Већина бунара у Молдавији црпе воду из горње границе подземне воде са дубине од 5 до 12 метара. Вода се налази и између 150 и 250 метара под земљом. Упркос традиционалним мерама заштите, већи део молдавске подземне воде загађен је индустријским и пољопривредним отпадом. Уједињене нације су 1996. издале публикацију Republic of Moldova Human Development Report, у којој је примећено да су нитрати и патогене бактерије загадили „око 60% бунара у Молдавији“. Ипак, у последње време се квалитет бунарске воде побољшао, што је резултат смањења индустријске производње, као и количине хемикалија и горива који доспевају у подземне воде.

Ако посетите Молдавију, не морате да просипате воду на пут да бисте започели пријатељски разговор с неким. Можда чак чујете новости док будете гасили жеђ чашом хладне воде. Довољно је да вам неки гостољубиви Молдавац предложи да се видите код бунара.

[Оквир⁄Слике на странама 26, 27]

ТРАДИЦИОНАЛНИ ЗАНАТ

Олег је лимар. Он прави украсне надстрешнице откако је завршио школу. „Рекао бих да нам је овај занат у крви“, каже Олег. „Почетком прошлог века, мој деда је научио да обрађује метал од једног од многобројних јеврејских лимара, који је живео у великој јеврејској заједници надомак села Липкани. Након погрома у Другом светском рату, остало је само неколико занатлија, који нису били Јевреји. Тада је мој отац научио овај занат и касније је то знање пренео на мене.“

Док прави занимљиве облике који ће красити надстрешнице бунара, Олег користи једноставан алат и неколико шаблона, ослањајући се при том на традицију и машту. Мештани веома цене његово умеће. Олег каже: „Моје муштерије се обично цењкају, говорећи да су друге занатлије јефтиније, али када завршим посао, обично спремно плате онолико колико тражим.“

[Мапе на странама 26, 27]

(За комплетан текст, види публикацију)

УКРАЈИНА

МОЛДАВИЈА

РУМУНИЈА

Црно море