Пређи на садржај

Пређи на садржај

Два света уједном

Два света уједном

Два света уједном

ДРУГА половина 20. века била је доба Хладног рата. Човечанство је у политичком погледу било подељено на три стране. Комунистички свет, са Савезом Совјетских Социјалистичких Република на челу, и свет капиталистичких земаља, предвођен Сједињеним Државама, будно су мотрили један на другог кроз невидљиву Гвоздену завесу. Земље које нису припадале ниједној од тих страна, сачињавале су такозвани Трећи свет.

Касније је израз „Трећи свет“ почео да се сматра увредљивим и замењен је изразом „неразвијене земље“. Пошто је и он с временом попримио негативну конотацију, економисти су почели да користе израз „земље у развоју“. Том новом терминологијом стављао се већи нагласак на економске него на политичке разлике.

Сада, у 21. веку, свет подељен на три горе поменуте стране више не постоји. Међутим, у економском и индустријском смислу, разлике између развијених земаља и земаља у развоју и даље су реалност. Туристи из богатих земља долазе у контакт са онима који у економском погледу имају много мање и боре се како би прехранили своју породицу.

Из тог разлога, на месту је питање: Да ли ће свет у економском погледу остати подељен и да ли ће богати и сиромашни икада остварити једнакост и имати исти животни стандард?

[Извор слике на 3. страни]

© Qilai Shen/Panos Pictures