Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Млади и мобилни телефони

„Млади Британци нису у стању да организују свој живот без мобилног телефона“, извештава лондонски Daily Telegraph. Истраживачи су пратили групу младих узраста између 15 и 24 године који су две седмице били без мобилног телефона. „То је било веома необично искуство“, наводи се у извештају. „Млади су били принуђени да се суоче с потпуно новим ситуацијама: да разговарају са својим родитељима, да покуцају на врата својих пријатеља и да упознају њихове родитеље.“ Професор Мајкл Хјум са Универзитета у Ланкастеру, у Енглеској, описује уобичајене разговоре младих корисника мобилног телефона као „начин за стицање самопоуздања и проналажења сопственог идентитета“. Без мобилног, једна тинејџерка је била „раздражљива и напета“, извештава се у новинама, док се један тинејџер осећао усамљено и „морао је унапред да планира тачно време сусрета с другима“, уместо „да с пријатељима разговара кад год то пожели“.

Немци превише штеде воду?

Системи за водоснабдевање и канализацију у Немачкој трпе због тога што потрошачи превише штеде воду, извештава лист Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Приликом пројектовања тих система, узета је у обзир већа потрошња која се предвиђала у будућности. У исто време, штедња воде рекламирана је као важан допринос очувању животне средине и природних богатстава, услед чега је потрошња воде опала. Сада је проблем у томе што „у многим местима, пијаћа вода стоји у цевима“, каже Улрих Емихен из Немачког савезног удружења за гас и воду. „Дуже стајање доводи до корозије цеви, а вода апсорбује метале.“ Такође, када у канализационој мрежи нема довољно воде, чврста материја се нагомилава и почиње да се распада. Једино решење је да се кроз системе за водоснабдевање и канализацију пушта драгоцена пијаћа вода.

Царски рез и алергије

„Могуће је да царски рез ствара дуготрајни ризик, што раније нисмо примећивали“, каже Сибил Колецко, са Универзитета Лудвиг Максимилијан у Минхену. „Ако се узму у обзир фактори који нису строго медицински, никако га не бих препоручила.“ Истраживачи кажу да таква врста порођаја може допринети порасту броја случајева астме и алергија. Праћење развоја 865 беба које су биле дојене током прва четири месеца, показало је да су бебе рођене помоћу царског реза имале више стомачних проблема и биле подложније алергијама на храну. Према часопису New Scientist, „то би се могло објаснити тиме што бебе рођене помоћу царског реза немају прилику да током порођаја прогутају корисне бактерије, а колонизација цревног тракта бактеријама игра важну улогу у развоју имунолошког система“.

„Хит у декорацији ентеријера“?

„Туристи и пословни људи са Запада који у Кини нелегално купују тигрово крзно одговорни су за уништавање једне од најугроженијих врста на свету“, каже се у лондонском листу The Sunday Telegraph. Број тигрова у дивљини опао је са око 100 000 пре једног века на мање од 5 000. Већина њих живи у Индији, док неки пребивају у другим земљама јужне Азије као и на Далеком истоку. Лондонска добротворна организација под називом Environmental Investigation Agency извештава да купци гледају на његово крзно као на „хит у декорацији ентеријера, али тиме доводе тигра до ивице истребљења... Ове животиње су до те мере угрожене да је сваки примерак важан за преживљавање врсте.“ Између 1994. и 2003, заплењена су 684 тигрова крзна, али сматра се да је то само део онога што се прокријумчари.

Имплантација идентификационог чипа

„Америчка Управа за храну и лекове одобрила је имплантацију идентификационог чипа“ као средства за приступ здравственом картону пацијента, извештава часопис Journal of the American Medical Association (JAMA). Произвођачи препоручују да се чип, величине зрна пиринча, угради испод пацијентове коже у пределу трицепса. Када се скенером пређе преко тог места, медицинско особље може прочитати идентификациони број чипа. Он се затим користи за приступ информацијама које су претходно смештене у базу података, што се омогућава путем једне безбедне Интернет везе. Ова нова технологија „може допринети бржем приступу важним информацијама о здравственом стању пацијената који нису у свесном стању или не могу да говоре“, наводи JAMA, и то би се „такође могло користити у циљу побољшања безбедности, као и за финансијску и личну идентификацију“.

Ванбрачни живот

„Све више Канађана улази у дивљи брак пре него што се венчају“, извештава лист Vancouver Sun. Алан Мирабели, извршни директор Ванијеовог института за породицу у Отави, каже: „Данашња генерација Канађана испод 35 година суочава се с већом стопом развода и раздвајања својих родитеља него иједна друга пре ње. Зато су веома опрезни када је реч о ступању у брак.“ Једна национална анкета која је обухватила скоро 2 100 Канађана узраста између 18 и 34 године открила је да „22 посто њих... живи с партнером невенчано, док је 27 посто венчано“, наводи се у извештају. „Једно од претходних истраживања Ванијеовог института открило је да је 1975. године 61 посто испитаника било венчано, док је свега један посто живело са својим партнером у дивљем браку.“

Година екстремних временских услова

„Година 2004, која ће остати упамћена по четири разорна урагана на подручју Кариба и по смртоносним тајфунима у Азији, четврта је најтоплија забележена година, што је наставак периода који је започео 1990, у ком је било 10 најтоплијих година“, наводи се у извештају Асошиејтед преса. Такође, прошле године је потрошено највише новца на отклањање последица штете проузроковане временским непогодама. Процењује се да су само у Сједињеним Државама и на подручју Кариба урагани изазвали штету у висини од преко 43 милијарде долара. Нека подручја су била погођена олујама и таласима врућина док је у исто време на другим местима владала изузетно оштра зима. Примера ради, у јуну и јулу, у јужној Аргентини, Перуу и Чилеу забележене су јако ниске температуре уз снежне падавине. Према цитираном извештају, „научници кажу да ће сталан раст температуре вероватно наставити да изазива поремећаје у глобалној клими“.