Пређи на садржај

Пређи на садржај

Премошћавање јаза — право решење

Премошћавање јаза — право решење

Премошћавање јаза — право решење

СТОТИНЕ милиона људи у свету живе у крајњој беди, свакодневно водећи борбу за опстанак. Очигледно је да је човечанству потребна једна праведна и поштена владавина која искрено жели да искорени ту неправду. Она такође мора да буде довољно моћна како би своје добре намере могла да спроведе у дело. Да ли је реално очекивати да ће људи успоставити такву владавину?

Историја потврђује истинитост библијског упозорења: „Не уздајте се у кнезове ни у смртника од кога помоћи нема“ (Псалам 146:3). Да ли сте приметили да поверење у људске владавине или вође често води до разочарања? У кога се онда можемо поуздати?

Милиони људи се већ дуго моле за једну праведну владавину која ће окончати сву неправду. Можда сте и ви изговарали узорну молитву којој је Исус поучавао: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи. Дај нам данас хлеб наш за овај дан; и опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својим. И не уведи нас у искушење, него нас избави од злога“ (Матеј 6:9-13).

Да ли је то Краљевство оно што нам је потребно? Да ли је та владавина праведна и поштена? Да ли је довољно моћна да своје добре намере спроведе у дело? Сасвим сигурно да јесте! Ту владавину је основао наш небески Отац, „праведан Бог и Спаситељ“, који је ’праведан у свим делима својим‘ (Исаија 45:21NW; Данило 9:14). Будући да је за њега речено: „Очи твоје сувише су чисте да би зло гледати могле“, можемо бити уверени да његова владавина никад неће постати непоштена (Авакум 1:13). И пошто „Бог није пристран, него му је у свакој нацији прихватљив онај који га се боји и чини оно што је праведно“, јасно је да је он без разлике заинтересован за добробит сваког појединца на нашој планети (Дела апостолска 10:34, 35; Римљанима 2:11).

Већ успостављено и активно!

Иако је Божје Краљевство успостављено на небу, оно ће активно утицати на збивања на нашој планети, с циљем да оствари Божју намеру. Између осталог, несавршена људска владавина биће замењена савршеном владавином од Бога. У Данилу 2:44 дато је следеће обећање: „У време тих краљева [владавина] Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати.“

Под управом овог Краљевства, Божја воља ће се коначно вршити и на небу и на земљи. Стварно је охрабрујуће знати да је та владавина у стању да избрише све трагове неједнакости која је кроз историју допринела стварању екстремних разлика између богатих и сиромашних! Ситуација у којој мањина има обиље, а већина минимум животних средстава више неће постојати.

Дивно је знати да је Божја небеска владавина већ успостављена и да ће ускоро заувек решити те проблеме! Библијска хронологија и збивања у свету пружају јасан доказ да је та владавина успостављена на небу 1914. године. a Према томе, она већ скоро сто година активно припрема темељ за нови свет праведности.

Будући да су свесни чињенице да Божје Краљевство влада, Јеховини сведоци послушно следе његово вођство и поступају непристрано. Они проповедају у скоро свим земљама. Житељима тих земаља, како богатима, тако и сиромашнима, пружа се прилика да сазнају како могу добити вечни живот (Јован 17:3). Сведоци не дозвољавају да економске разлике утичу на положај појединаца у њиховим скупштинама. Нечија вредност се не мери оним што поседује, већ тиме каква је особа. Приоритет се даје духовним, а не материјалним вредностима.

Да ли бисте желели да сазнате како можете живети под овом праведном владавином? Онда почните своје истраживање већ данас. Сазнајте како се и ви већ сада можете радовати будућности и срећном животу у свету у ком неће бити подела на богате и сиромашне.

[Фуснота]

a Видите стране 95-107 у књизи Спознање које води до вечног живота, коју су издали Јеховини сведоци.

[Оквир⁄Слике на странама 8, 9]

Богати и сиромашни, сви су браћа

◼ По завршетку Другог светског рата, многим Јеховиним сведоцима у Европи и Азији била је потребна храна, одећа и кров над главом. Сведоци из других земаља послали су тада на тоне одеће и хране својим суверницима у Европи, на Филипинима и у Јапану. Сведоци из Сједињених Држава и Канаде припремили су пакете који су послати у Аустрију, Белгију, Грчку, Енглеску, Италију, Мађарску, Немачку, Пољску, Румунију, Финску, Француску, Холандију и Чехословачку (сада Чешка и Словачка).

[Слике]

Сједињене Државе

Швајцарска

Немачка

◼ Не тако давно, у лето 1994, тим Сведока из Европе добровољно је радио на испоруци хитне пошиљке хуманитарне помоћи за њихову хришћанску браћу и сестре у Африци. Добро организовани избеглички логори и пољске болнице били су подигнути за избеглице из Руанде. Огромне количине одеће, ћебади, хране и библијске литературе послате су као помоћ за преко 7 000 избеглица — што је било скоро трипут више од тадашњег броја Јеховиних сведока у Руанди.

◼ Две године касније, наиме 1996, избио је рат у источном делу Демократске Републике Конго. Усеви су били уништени, резерве хране опљачкане, а снабдевање прекинуто. Већина људи могла је да приушти себи само један оброк дневно, што је водило до неисхрањености и болести. Јеховини сведоци из Европе реаговали су брзо. Тим Сведока задужен за пружање помоћи, у ком су били и лекари, стигао је авионом с лековима и новцем. До јуна 1997, Сведоци из Белгије, Француске и Швајцарске послали су 500 килограма лекова, 10 тона бисквита богатих протеинима, 20 тона друге хране, 90 тона одеће, 18 500 пари обуће и 1 000 ћебади, што је укупно вредело више од 800 000 евра.

◼ Поред тога што су спремни да пруже материјалну помоћ, Јеховини сведоци још већу важност придају духовним потребама људи. То показује њихова спремност да граде Дворане Краљевства у којима људи могу стицати спознање из Библије. У једном извештају из 1997. било је речено: „За само четири месеца, уз помоћ браће из других земаља, изграђено је 413 нових и реновирано 727 постојећих Дворана Краљевства у 75 земаља.“ А у извештају из 2003. стајало је: „Међу европским земљама које су обухваћене програмом помоћи за градњу Дворана Краљевства у земљама са ограниченим средствима налази се и Румунија, где су од јула 2000. саграђене 124 Дворане Краљевства. Коришћењем једног стандардног нацрта, у Украјини је током 2001. саграђена 61 Дворана, а током 2002. још 76. Помоћу новца који је приложен у Фонд за Дворане Краљевства, саграђене су стотине Дворана Краљевства у Бугарској, Македонији, Молдавији, Русији, Србији и Црној Гори и у Хрватској.“

[Слике]

Хрватска

Бугарска

Румунија

[Слика на 7. страни]

Волонтерка брине о двоје деце избеглица која су остала без родитеља

[Извор]

© Liba Taylor/Panos Pictures

[Слика на 10. страни]

Јеховини сведоци преносе поруку наде

[Слика на 10. страни]

Божје Краљевство ће отклонити сиромаштво