Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је могућ свет без глади?

Да ли је могућ свет без глади?

Да ли је могућ свет без глади?

ЗАМИСЛИТЕ како се један брижни отац осећа кад гледа како му деца пате од неисхрањености. То му задаје бол у срцу. Ако тако реагује човек, замислите како се мора осећати наш небески Отац пун љубави. Он је потпуно свестан патње стотина милиона људи који се налазе у тој ситуацији.

Упркос добрим намерама човечанства да обезбеди храну за гладне, на почетку 21. века глад се све више шири. Међутим, наш небески Отац Јехова може и хоће да предузме акцију како би заувек искоренио глад. Како то знамо?

Библија објашњава да је Бог сместио Адама и Еву у Еденски врт и да им је пружио све што им је било потребно како би били безбедни, задовољни и како би имали довољно хране. Бог им је рекао: „Дајем вам све биље што носи семе по свој земљи.“ Јеховина намера је била да Адамова и Евина деца ’напуне земљу‘ и да цело човечанство ужива у обиљу укусне хране (Постање 1:28, 29).

Иако се први људски пар побунио против свог Створитеља и изгубио његов благослов, Божја првобитна намера за човечанство није се променила. Библија назива Јехову Оним који „гладнима храну дели“, и садржи бројна пророчанства која указују на то да ће он уклонити све проблеме који се тичу недостатка хране (Псалам 146:7).

Кад су га ученици упитали за знак, то јест доказ, на основу ког би знали када ће успоставити своје Краљевство и умешати се у збивања на земљи, Исус је навео дешавања која ће претходити тој акцији. Једно од обележја тог знака јесу ’несташице хране‘. Пажљиво испитивање Исусових речи пружа нам засигурање да ће се патња човечанства ускоро окончати * (Матеј, 24. поглавље).

Што се тиче Раја који ће Бог успоставити, Псалам 72:16 прориче: „Биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора!“ У древном Израелу жито је обично расло у долинама. Ипак, у повољним условима описаним у овом пророчанству, семе посејано чак и на веома неплодном, сувом и јаловом земљишту — које иначе не би дало никакав род — донеће обиље плода. „У време Месије“, каже један изучавалац Библије, „биће као да се житна поља таласају посвуда, чак и по висовима планина, или као да се протежу брдима до самих њихових врхова, тако да ће цела земља бити прекривена лепим зрелим житом које се таласа.“

Каква само разлика постоји између будућности коју Библија прориче и судбине милиона људи данас! Да, заиста, у будућности коју Бог обећава, „земља ће дати род свој, благословиће нас Бог, наш Бог“ (Псалам 67:6NW).

Ако бисте желели да сазнате како ви и ваши вољени можете уживати у тим и многим другим благословима описаним у утешним библијским пророчанствима, слободно се обратите Јеховиним сведоцима у вашем крају или пишите на одговарајућу адресу с 5. стране овог часописа.

[Фуснота]

^ За више детаља о томе како се Исусово пророчанство испуњава, видите 11. поглавље књиге Спознање које води до вечног живота, коју су издали Јеховини сведоци.

[Слика на целој 10. страни]