Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како поднети гужву у саобраћају?

Како поднети гужву у саобраћају?

Како поднети гужву у саобраћају?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! С ФИЛИПИНА

УПОЗОРЕЊЕ: Многи велики градови налазе се на удару једне пошасти. То није заразна болест, а ипак угрожава милионе људи. Шта је то? Пошаст у виду застоја у саобраћају!

Истраживачи кажу да честа изложеност саобраћајним застојима може угрозити ваше здравље. Резултати једног недавног истраживања чак указују на то да се након једног сата проведеног у гужви повећава ризик од срчаног удара. Новине The New Zealand Herald извештавају да су „издувни гасови, бука и стрес вероватно главни узроци изненадног пораста тог ризика“.

Отрови у ваздуху

Већина моторних возила испушта азот-оксиде и нека канцерогена једињења. Многа возила, посебно она са дизел мотором, избацују велике количине ситних честица, које представљају озбиљну опасност по здравље људи. Процењује се да сваке године услед загађења ваздуха умре и до три милиона људи, а добрим делом „заслуга“ за то припада моторним возилима. У једном извештају се каже да је 10 посто респираторних инфекција код деце у Европи последица загађења проузрокованог ситним честицама, док је тај проценат још већи у градовима с великим закрчењима у саобраћају.

Узмите у обзир и опасности које прете животној средини. Азот-оксиди и сумпор-диоксид из издувних гасова доприносе настанку киселих киша које загађују воду, шкоде животу у њој и оштећују веома много врста биљака. Да ствари буду горе, возила испуштају огромне количине угљен-диоксида, означеног као највећег кривца за глобално загревање, за које се каже да проузрокује даљње опасности за планету.

Више удеса

Како је саобраћај све гушћи, повећава се и опасност по људски живот. Сваке године у саобраћајним несрећама погине више од милион људи, и тај број константно расте. Ова опасност је посебно изражена у појединим подручјима. На пример, истраживачи Европске комисије открили су да „на сваких милион становника, на путевима у Грчкој погине 690 људи, наспрам 120 њих у Шведској“.

Фактор који протеклих година привлачи много пажње и ствара пуно непријатности јесте гнев на друму. Све чешћи су извештаји о томе како возачи искаљују бес на другим возачима. Према истраживању које је спровела америчка Национална управа за безбедност друмског саобраћаја, возачи сматрају да је један од узрока повећане агресивности „гушћи саобраћај, то јест већи број застоја“.

Економски трошкови

Саобраћајне гужве такође односе много новца. Једно истраживање је показало да се само у Лос Анђелесу у застојима у саобраћају годишње изгуби преко четири милијарде литара горива. Постоје и индиректни губици, као што су пропуштене пословне прилике, додатни трошкови за лечење услед загађења и данак који узимају све чешће саобраћајне несреће.

Сви заједно, ови губици оптерећују државну економију. Једно истраживање је показало да само због изгубљеног времена и потрошеног горива саобраћајне гужве коштају Американце око 68 милијарди долара годишње. На Далеком истоку, новине Philippine Star известиле су: „Као што таксиметар стално одбројава, тако и држава сваке године губи на милијарде пезоса због гужви у саобраћају.“ Процењује се да су ови трошкови у Европи достигли око 250 милијарди евра.

Каква је будућност саобраћаја?

Упркос многим напорима да се нађе неко решење, ситуација постаје све гора. Истраживање које је у 75 америчких градова спровео Тексаски саобраћајни институт, показује да се време проведено у застојима повећало са просечних 16 сати током 1982, на 62 сата 2000. године. Укупно трајање застоја у току дана порасло је са четири и по на седам сати. У извештају се наводи да су се „током вишегодишњег истраживања свуда повећале гужве у саобраћају“.

Слични извештаји пристижу и из других земаља. Истраживачи који раде под управом Европске комисије закључују: „Уколико не направимо корените промене у погледу начина превоза, застоји ће у наредној деценији довести до потпуног загушења у градовима.“

Азијске земље се сусрећу са сличним проблемом. Токио је познат по гужвама, а саобраћај је све гушћи и у другим градовима широм Јапана. На Филипинима, чести су извештаји попут овог из новина Manila Bulletin: „Улице су закрчене густим колонама, а на хиљаде путника чека превоз током све дужег шпица.“

Мора се бити реалан и признати да у овом тренутку изгледа да нема правог решења за овај проблем. Ентони Даунс, писац књиге Stuck in Traffic—Coping With Peak-Hour Traffic Congestion, дошао је до следећег закључка: „Ма шта људи предузимали како би спречили будуће гужве у саобраћају, извесно је да ће у скоро свим деловима света оне бити све веће. Зато је мој савет: Помирите се с тим.“

Шта можете предузети?

Онда, шта можете предузети да бисте изашли на крај са овим непријатним проблемом? Ако сте и ви међу милионима оних који се често нађу у застоју, постоје неке ствари које можете предузети да бисте заштитили своје физичко и ментално здравље.

◼ ПРИПРЕМИТЕ СЕ. Многи су под стресом и пре него што се заглаве у саобраћају. Пошто прекасно устају из кревета, у брзини се туширају, облаче и једу. Брине их и сама помисао да ће закаснити на посао. Застој им само проузрокује још већи стрес. Ако очекујете да ћете се заглавити у саобраћају, планирајте више времена за пут. Ако кренете раније, можда успете да избегнете шпиц. Према књизи Commuting Stress—Causes, Effects, and Methods of Coping, „мање стресан одлазак на посао почиње претходног дана или вечери“. Даље се каже: „Да би се избегао јутарњи шпиц, одећа, ташна, ручак за одрасле и ужина за децу спремају се увече.“ Наравно, неопходно је добро се наспавати. Да бисте рано устали, морате отићи у кревет у разумно доба.

Постоје још неке користи од раног устајања. На пример, пуно времена проведеног у саобраћају може изазвати напетост у мишићима и смањити њихову гипкост. Ако вам околности дозвољавају, зашто не бисте вежбали ујутро? Програм редовног вежбања може вам побољшати здравље и помоћи да лакше поднесете стрес услед застоја у саобраћају. Осим тога, ако раније устајете, имаћете времена за хранљив доручак. Бити заглављен у саобраћају са брзом храном у стомаку или с празним стомаком може проузроковати још већи стрес.

Додатни стрес можете избећи тако што ћете пазити да вам возило буде у исправном стању. Мало је ствари које могу толико исфрустрирати човека као квар усред гужве, поготово ако је ружно време. Зато, водите рачуна о кочницама, гумама, клима-уређају, грејачу кабине, брисачима ветробранског стакла, грејачима стакала и другим важним системима. Чак и најмања незгода у застоју може проузроковати огроман стрес. И наравно, пазите да увек имате довољно горива у резервоару.

◼ ИНФОРМИШИТЕ СЕ. Пре поласка, може вам помоћи ако се информишете о евентуалном лошем времену, радовима на путевима, затвореним улицама, саобраћајним несрећама и другим дневним догађајима који се тичу саобраћаја. Зато послушајте вести или прелистајте новине. Такође, набавите план града. Када знате куда све можете возити, можда ћете моћи да избегнете закрчења.

◼ НАПРАВИТЕ ПРИЈАТНУ АТМОСФЕРУ. Подесите вентилацију као и положај седишта тако да вам буде пријатно колико год је то могуће. Ако имате радио-касетофон или CD, можете слушати омиљену музику. Нека музика има умирујуће дејство и може смањити стрес. Она вас може прилично поштедети непријатне буке споља. *

◼ РАДИТЕ НЕШТО КОРИСНО. Једна од најкориснијих ствари које можете радити док сте заглављени у саобраћају јесте да размишљате о позитивним стварима. Уместо да се концентришете на лошу ситуацију, покушајте да размишљате о томе шта треба да обавите у току дана. Ако сте сами, време можете искористити да размислите о важним стварима и чак да донесете неке одлуке, а да вас при том нико не узнемирава.

Ако сте путник у возилу, гледање у непрекидну колону аутомобила само ће вас изложити додатном стресу. Зато планирајте да добро искористите време. Можете понети омиљену књигу или новине. Можда можете прочитати пошту од претходног дана. Неки пишу писма или раде на преносивом рачунару.

◼ БУДИТЕ РЕАЛНИ. Ако живите у средини где су застоји у саобраћају чест проблем, очекујте гужву и планирајте унапред. Застоји ће у већини градова остати проблем. Књига Stuck in Traffic—Coping With Peak-Hour Traffic Congestion каже: „У догледној будућности, већи застоји ће током шпицева скоро сигурно и даље постојати у свим метрополама које већ имају тај проблем.“ Зато научите да на гужве у саобраћају гледате као на саставни део живота и извуците из тога што више можете!

[Фуснота]

^ Многи читаоци Пробудите се! слушају аудио-снимке овог часописа, као и нашег другог часописа Куле стражаре. На неким језицима они су доступни на аудио-касетама, компакт-дисковима и у MP3 формату.

[Слика на 26. страни]

Избегните гужву тако што ћете планирати унапред

[Слика на 26. страни]

Пре поласка, изаберите одговарајућу касету или CD

[Слика на 26. страни]

Ако сте путник, нађите начин да радите нешто корисно

[Слика на 26. страни]

Не узнемиравајте се око ствари које не можете променити