Пређи на садржај

Пређи на садржај

Морамо ли имати класично венчање?

Морамо ли имати класично венчање?

Млади питају. . .

Морамо ли имати класично венчање?

„Моја вереница Сандра прва је дошла на идеју да се венчамо без много буке и да о томе обавестимо само неколико наших пријатеља и рођака. Сложили смо се да би нам то изискивало мање времена и енергије, као и да би било мање стресно“ (Ален). *

АКО си стасао за брак и забављаш се с неким, идеја да се венчаш без много буке можда изгледа занимљиво. У неким околностима, момак и девојка би се могли наћи у искушењу да се тајно венчају и да при том не обавесте чак ни родитеље. Која начела ти могу помоћи при доношењу одлуке?

Да ли су обичаји најважнији?

У већини култура, склапање брака сасвим је уобичајено. Међутим, обичаји у вези са том свечаношћу веома се разликују од културе до културе. Хришћанском пару није најважније да њихово венчање буде у складу са свим локалним обичајима (Римљанима 12:2). Уместо тога, они пре свега желе да се забављају и венчају на начин који доноси част Јехови Богу (1. Коринћанима 10:31).

Пошто је брак часно уређење, већина парова не сматра да је склапање брака нешто што треба држати у тајности. У многим западним земљама, углавном се дешава да пар Јеховиних сведока организује венчање у Дворани Краљевства. * Затим могу приредити свадбу у коју спадају ручак и можда неко весеље за породицу и пријатеље. Такве прилике не морају бити раскошне. Ипак, мора се признати да је организовање венчања и свадбе стресно и да може бити прилично скупо. На пример, свадбе често коштају и по неколико хиљада евра.

Да би што више смањили стрес и трошкове, неки парови се одлучују за нешто једноставније. „Рекли смо родитељима да не желимо да правимо свадбу“, каже Сандра, „зато што смо хтели да све буде једноставно и без великих издатака. Моји су нам рекли да нас разумеју и да схватају зашто се бринемо. Пружили су нам велику подршку.“ С друге стране, када је Сандрин вереник Ален испричао својим родитељима какви су им планови за венчање, они нису баш могли да разумеју такву одлуку. Ален каже: „Мислили су да су у нечему погрешили, да они сносе одговорност за ту одлуку. Али дефинитивно није било тако.“

Можда би се и твоји родитељи разочарали ако би одлучио да имаш једноставно венчање, пошто би желели да поделе радост тог посебног догађаја са што више људи. Али, шта ако размишљаш да се венчаш без знања својих родитеља јер си свестан да би се твоја породица противила и самој идеји да се ожениш, односно удаш?

Узми у обзир мишљење чланова породице

Можда би ти се родитељи успротивили зато што сматрају да си превише млад за тако важну одлуку. Могу се бојати да ће се твоји ставови мењати како будеш сазревао и да ћеш се брзо покајати због избора брачног друга. Или, могу сматрати да си довољно зрео за брак, али да особа с којом се забављаш има неке негативне особине. Чак би ти могли забранити да се венчаш јер особа у коју си заљубљен не дели твоја религиозна уверења.

Ако су ти родитељи прави хришћани, вероватно имају библијски основане разлоге за забринутост. Сасвим је на месту што желе да ти укажу на своју бојазан. У супротном, Јехова би сматрао да су немарни и да те не воле. Осим тога, у твом је интересу да чујеш њихово мишљење (Пословице 13:1, 24).

Да наведемо пример: Када купујеш нешто од одеће, вероватно питаш друге да ли је то за тебе. Не мораш се увек сложити с њиховим мишљењем, али од блиских пријатеља би ипак очекивао да ти кажу ако ти то не стоји лепо. Ценио би њихове примедбе, јер ти они могу помоћи да не расипаш новац. Колико више онда треба да цениш мишљење чланова породице о особи коју си изабрао за брачног друга. Одећу можеш заменити или бацити, али Јехова жели да са својим брачним другом останеш доживотно (Матеј 19:5, 6). Ако изабереш особу која ти не одговара у погледу особина и духовности, брак ће за тебе бити неупоредиво непријатније искуство од ношења одеће која ти не пристаје (Постање 2:18; Пословице 21:9). А тиме би можда пропустио могућност да пронађеш истинску срећу (Пословице 5:18; 18:22).

Истина, неки родитељи се противе браку свог детета из себичних разлога, на пример да би задржали контролу над њим. Ипак, пре него што закључиш да су твоји родитељи себични и одлучиш да се венчаш у тајности, зашто не би узео у обзир њихове примедбе?

Разлози за опрез

Чињеница је да ће ти се како сазреваш ставови мењати. „Кад сам био мало дете“, пише апостол Павле, „говорио сам као мало дете, размишљао сам као мало дете, расуђивао сам као мало дете; а сада када сам постао човек, одбацио сам обележја малог детета“ (1. Коринћанима 13:11). На сличан начин, вероватно ти се карактерне црте друге особе које ти се допадају као тинејџеру, неће допадати када будеш старији. Зато Библија саветује да сачекаш да ’прође цвет младости‘ — године када су сексуалне жеље најјаче — па тек онда да размишљаш о избору брачног друга (1. Коринћанима 7:36).

Шта ако се твојим родитељима не свиђа особа у коју су заљубљен? Због животног искуства, њихове моћи запажања су боље увежбане да разликују исправно и неисправно (Јеврејима 5:14). Зато они код те особе могу видети неке озбиљне мане које су теби можда промакле. Размотри начело које је написао мудри Соломон: „Праведан се чини ко је први у својој распри, али кад дође ближњи његов, испитује се“ (Пословице 18:17ДК). Слично томе, можда те је особа у коју си заљубљен убедила да је баш она за тебе. Међутим, након што је ’испитају‘, твоји родитељи ти могу указати на нешто што би требало да имаш у виду.

На пример, могу те јасно упозорити да Библија каже правим хришћанима да се венчавају „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39). Можда ћеш приговорити да познајеш неке који су се венчали са особом која није делила њихова хришћанска уверења и да сада обоје срећно служе Јехови. Тачно, има и тога. Али, такви случајеви су заиста веома ретки. Ако се венчаш с неким ко није твој суверник, тиме не само да показујеш непоштовање према Јеховиним мерилима, већ и доводиш себе у огромну духовну опасност (2. Коринћанима 6:14). *

Погрешан разлог за брак

Неки млади су побегли и венчали се зато што су се упустили у неморал. Мислили су да ће склапањем брака умирити своју савест. Или су се надали да ће сакрити последице тог греха, на пример нежељену трудноћу.

Ако планираш да на тај начин сакријеш свој грех, лако би ти се могло десити да само начиниш нову грешку. „Ко преступе своје крије, тај не напредује“, упозорио је Соломон, „ко их призна и напушта, тај милост добија“ (Пословице 28:13). Соломонов отац Давид и мајка Витсавеја увидели су колико је било глупо то што су покушали да прикрију неморал који су починили (2. Самуилова 11:2–12:25). Уместо да кријеш свој грех, разговарај са родитељима и скупштинским старешинама. За то ће ти требати храброст, али можеш бити уверен да ће ти Јехова опростити ако се покајеш (Исаија 1:18). Кад будеш стекао чисту савест, бићеш у бољој позицији да донесеш уравнотежену одлуку о браку.

Избећи жаљење

Осврћући се на своје венчање, Ален каже: „Наша одлука да оно буде једноставно омогућила је да све прође с много мање стреса. Једино ми је жао што својима нисам помогао да боље схвате разлоге за такву одлуку.“

Да, зрео пар ће сам одлучити да ли ће имати уобичајено венчање или не. Па ипак, пре доношења било какве одлуке везано за брак, немој журити, разговарај са члановима породице и „пази на своје кораке“. Тако ћеш максимално смањити могућност да зажалиш (Пословице 14:15).

[Фусноте]

^ Имена су промењена.

^ У Србији и Црној Гори, само су општински матичари овлашћени да склапају бракове. Уз одређену таксу, они могу доћи у Дворану Краљевства. Ако се пар венча у општини, у Дворани се може организовати посебан састанак на ком се износи кратак библијски говор за младенце о предностима и обавезама које они имају као муж и жена. На тај начин, пред скупштином се обзнањује склапање брака, сви могу да се радују с младенцима, а и они показују да поштују Јеховино уређење брака. Наравно, коришћење Дворане Краљевства се не наплаћује.

^ Нешто више о овој теми можеш наћи у издањима Куле стражаре од 1. јула 2004, стране 30-1, и од 1. маја 1990, стране 8-12.

[Слика на 23. страни]

Пре доношења било какве одлуке везано за брак, разговарај са члановима породице