Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пешачење на другачији начин!

Пешачење на другачији начин!

Пешачење на другачији начин!

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФИНСКЕ

Да ли сте чули за нордијско пешачење? У Финској је оно постало један од најпопуларнијих видова рекреације, при ком се користе штапови слични онима за скијање. Како је ова врста пешачења настала и које су користи од ње?

КАДА бисте видели некога како се бави нордијским пешачењем, можда би вам личио на нордијског скијаша без скија. У ствари, нордијско скијање и јесте претеча истоименог пешачења које је настало када су скијаши повећавали интензитет својих тренинга тако што су током лета пешачили са штаповима у рукама. Током 1980-их, ову делотворну вежбу почели су да примењују и други спортисти. Крајем 1990-их, нордијско пешачење је постало општеприхваћено. Галупова анкета је 2004. показала да 760 000 Финаца — 19 посто становништва — практикује ову врсту пешачења најмање једном недељно. „Нордијско пешачење је после пешачења постало најпопуларнији вид рекреације у Финској“, каже Туомо Јантунен, директор организације Suomen Latu, која је покренула истраживање. Нордијско пешачење није само неки пролазни тренд. Последњих година, оно стиче све више поклоника и у другим земљама.

Многима су јасне користи од пешачења, али које су предности пешачења са штаповима? „Једна велика корист је та што се нордијским пешачењем јача горњи део тела, укључујући и мишиће руку, леђа и стомака“, каже физиотерапеут и стручњак за нордијско пешачење Јармо Ахонен. „Оно такође помаже да се смањи напетост у врату и раменима, која је уобичајен проблем међу канцеларијским радницима“, додаје он.

Пошто се на овај начин упошљава више мишића него приликом класичног пешачења, повећава се и потрошња калорија. Коришћењем штапова лако се могу повећати брзина ходања и број откуцаја срца. Али то није све. Поборници тврде да када се правилно користе, штапови могу помоћи да се хода усправно, чиме се поправља држање тела. „Нордијско пешачење такође смањује оптерећење зглобова, јер се део телесне тежине усмерава на штапове“, тврди Ахонен. Један поклоник овакве врсте пешачења објашњава да му штапови са шиљцима помажу да одржи равнотежу када хода по клизавим површинама. Зато старији на овај начин обично пешаче зими, када је тло често прекривено снегом и ледом.

[Оквир на 20. страни]

Први кораци

За нордијско пешачење није вам потребна скупа опрема. Треба вам само добра обућа и посебни штапови одговарајуће дужине. Ако пешачите по тврдом терену, ставите гумене наставке на оштре шиљке на штаповима. Није тешко овладати оваквим видом пешачења. И ви то можете научити. Ипак, ако сте почетник, било би добро да вам неки стручњак најпре да неколико савета.